HC Energie Karlovy Vary

Ocenění si velmi vážím, říká nejlepší trenér Karlovarského kraje Mlejnek

Trenér HC Energie má za sebou pestrou sezonu. S juniorským mužstvem převážně v loňském složení v srpnu překvapivě postoupil do finále Světového poháru v Omsku, s novým mladým kádrem prožil počáteční trápení i závěrečnou vítěznou sérii a ke všemu působil v roli asistenta trenéra reprezentační devatenáctky. Odměnou za úspěchy i pracovitost mu bylo ocenění v anketě Sportovec Karlovarského kraje 2011, ve které zvítězil v kategorii Trenér.

Pane Mlejnku, jaký pro vás byl nejsilnější zážitek uplynulé sezony?
Vše začalo naším úspěchem na světovém poháru juniorských mužstev v ruském Omsku. To je nezapomenutelné. Vybojované 2. místo a samotná účast ve finále byla pro nás obrovským zážitkem. Zahráli jsme si před dvanácti tisíci diváky, na to se jen tak nezapomene. Mrzí nás porážka ve finále, ale musíme uznat kvalitu soupeře. Co se týče klubové sezóny, tak naše herní kvalita měla stoupající tendenci. To byl pro nás takový dlouhodobý zážitek. V play-off jsme poté narazili na finalistu, opět musíme uznat, že soupeř měl vysokou kvalitu. Dá se říct, že jsme vypadli po boji. Před sezónou jsme si dali za cíl hrát ve středu tabulky. Se čtvrtým místem po základní části a postupem do čtvrtfinále panuje spokojenost. Ale samozřejmě jsme ještě chtěli jít dál, do semifinále. Co se týče reprezentace, tak pro mě samotného byl každý reprezentační sraz oslavou a velkou zkušeností. Vážím si toho a rád bych v tom pokračoval.

Leckoho asi překvapilo, jak daleko jste na světovém poháru juniorských mužstev došli. Čekali jste, že budete tak úspěšní?
Věděli jsme, jakou mají naši soupeři kvalitu. Například švédské Malmö. My jsme je však porazili 4:0. Kluky jsme dobře motivovali a nabudili. Další těžký zápas byl s mužstvem Bobrusku, který jsme vyhráli 1:0. Již po těchto dvou zápasech jsme byli jasnými finalisty, ale přesto jsme i v tom třetím zápase prokázali velmi dobrou výkonnost proti kanadskému mužstvu a vyhráli jsme jen s jedním inkasovaným gólem. Celkově vyhrát tak ohromně těžkou skupinu s jedním obdrženým gólem, to je obrovský úspěch.

Myslíte, že tyto kvalitní výkony mohly pomoci projektu MHL v Karlových Varech?
Osobně si myslím, že ano. Samotnou účast vybojovalo předcházející mužstvo, které se v minulé sezóně stalo vicemistrem. Loňští vítězové ze Znojma účast odmítli, protože už věděli, že budou hrát EBEL ligu. Takže tomu minulému mužstvu patří velký dík.

Čím si vysvětlujete zlepšující se výkonnost juniorky během sezóny?
Ze začátku jsme byli hodně dole. Před sezónou jsme přistoupili do programu akademií, se kterým se ztotožňujeme a věříme mu. Věděli jsme, že oproti loňské sezóně máme velice mladé mužstvo. Tým pracoval velmi dobře a hlavně příkladně. Máme radost, že během sezóny se všichni mladí hráči dokonale zapracovali a jejich výkonnost rostla. To byl hlavní stavební kámen úspěchu v základní části.

Můžeme jmenovat nějaké výrazné individuality?
Říká se, že tohle se veřejně příliš nehodnotí. Ale je na místě, abych pochválil Vláďu Habala, který prokazoval výbornou výkonnost. Byla to naše klíčová postava. V útočné fázi jsme obrovsky spoléhali na Jardu Kverku a myslím si, že po úvodu sezóny, kdy se trápil, postupně svoji roli naplnil. Přidali se k němu ale i další hráči. Především Petr Koblasa, který měl podobnou sezónu jako Kverka. Po horším začátku se propracoval až na lídra mužstva. Jeho zabudování do A-mužstva je pro nás obrovským úspěchem, kterého si vážíme. Samozřejmě dík patří také trenérům áčka, kteří ho tam zabudovali. V obraně bych pochválil Adama Schussera. Z mladých hráčů chválím určitě Tomečka, Harkabuse, částečně také Matěje Zadražila a Marka Švece. Snad jsem na nikoho nezapomněl…

Jak se zrodilo angažmá Petra Koblasy v A-mužstvu? Doporučil jste jej trenérům?
U národního mužstva do 19 let působí Jaromír Látal, který je od 1. ledna u nás v Karlových Varech sportovním manažerem a Petrovi se obrovsky povedla únorová reprezentační akce ve Švýcarsku. Doporučení Petra Koblasy do áčka nevzniklo tedy jen ode mě, ale také především od Jardy Látala. Klobouk dolů před trenéry áčka, kteří se s myšlenkou ztotožnili a Petra zabudovali na velmi exponovaný post.

Vyhrál jste ocenění pro nejlepšího trenéra Karlovarského kraje. Co to pro vás znamená?
Je to individuální ocenění v týmovém sportu. Velmi si toho vážím. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tom podíleli, protože nebýt hráčů, realizačního týmu, vedení, funkcionářů, tak jsme se na večírku, který pořádal Karlovarský kraj, ani nesešli.

Berete jako odměnu za svou práci i skutečnost, že jste dostal důvěru v koučování týmu MHL?
Určitě to tak beru. Je to ocenění mojí práce v klubu, ale na druhou stranu ten post obrovsky respektuji a musím se na něj velmi dobře připravit. Nějakou zkušenost s ruskými mužstvy máme. Je potřeba říct, že to bude obrovsky těžká soutěž. Takže je to ocenění a zároveň obrovská odpovědnost.

Vyhlížíte už hráče, kteří by vás mohli posílit?
Pracujeme průběžně. Máme jasnou strategii. Soutěž chceme hrát s našimi hráči, kteří mají danou výkonnost. Abychom byli konkurenceschopní, tak musíme mužstvo doplnit. Vidíme to v řádu 5-7 hráčů.

Vyhlížel jste posily například na MS do 18 let, které jste navštívil?
Jednoho hráče jsem sledoval, uvidíme, zda se jeho angažování povede. Jinak máme v hledáčku spíše hráče staršího věku. Chceme se hlavně dobře uvést v MHL a zároveň pomoct našim hráčům.

Děkuji za rozhovor!

Čtěte více

Karel Mlejnek zvítězil v kategorii Trenér jedenáctého ročníku ankety Sportovec Karlovarského kraje 2011. Mužstvo, které v sezoně 2010/11 dovedl k titulu vicemistrů juniorské extraligy, obsadilo 1. – 2. místo v kategorii Mládež – sportovní kolektiv. O vítězství se dělilo s taneční skupinou Mirákl. Kompletní přehled ocenění (kr-karlovarsky.cz)