HC Energie Karlovy Vary

Hodiny s dětmi musí být pestré, říká trenérka přípravky Blanka Jiskrová

Velký kus práce odvádí v klubu Blanka Jiskrová, která se stará o nejmenší hokejové naděje. Ta v rozhovoru prozradila, jaké akce se pro nejmenší hokejisty připravují, jak probíhají jejich tréninky či jak je hokej finančně náročným sportem.

Kolik dětí se hlásí do přípravky? Je jich dostatek, nebo by jich bylo potřeba víc?
Pokud se podíváte na ledovou plochu v čase vyhrazeném pro ty nejmenší, tak uvidíte mnoho kluků a děvčat, ve věku od čtyř do osmi let, kteří se na ledě usmívají, kteří si bruslení s našimi trenéry, asistenty a rodiči užívají. Velká část z nich však u hokejového sportu nezůstává. Mají možnost naučit se bruslit, pravidelně cvičit v tělocvičně, chodí plavat a společně se svými rodiči se mohou zúčastnit mnoha zajímavých aktivit, které pro děti připravujeme. Jsem ráda za každé dítě, které mohu v klubu přivítat. Do tělocvičny nám chodí již děti od 2,5 let na velmi oblíbená cvičení rodičů s dětmi. Snažíme se připravovat takový program, aby se u nás malým hokejovým nadějím líbilo, aby je bruslení bavilo, aby se nebály bruslit a jakkoli pohybovat celý život.

S malými hokejisty určitě nejde na tréninku dělat vše, co s žáky, nebo juniory. Jak probíhají tréninky s prcky a na co jsou hlavně zaměřené?
Bez usměvavých, pohodových, intuitivních trenérů nebo trenérek, kteří přicházejí mezi mravenečky rádi, by se žádná pořádná výuka neuskutečnila. Hodiny s nejmenšími musejí být pestré nejenom střídajícími se činnostmi, které jsou založeny většinou na hrách, ale i množstvím barevných pomůcek – míčů, kuželů, lan, kroužků či obručí. Také je důležité respektovat psychomotorický vývoj dítěte i jeho individuální zvláštnosti. Samozřejmě, že se více zaměřujeme na výuku bruslení, ale děti u nás v klubu jsou vedeny ke všeobecné pohybové přípravě. Malý hokejista, či hokejistka se učí základům gymnastiky, atletiky, míčových her, věnujeme se i rytmické gymnastice, plavání a hrám ve vodě, ale také jezdíme na kole a samozřejmě pořádáme výlety.

Mezi rodiči určitě kolují nějaké mýty nebo polopravdy. Napadá vás, na co se na prvních trénincích nejčastěji ptají?
Častým dotazem rodičů je, jak je tento sport drahý (příspěvky, výstroj a výzbroj malého hokejisty, náklady spojené s cestováním)? U nás si mohou první brusličky zapůjčit. Stačí mít přilbu – může být cyklistická nebo i lyžařská a počáteční příspěvky činí 500 korun. Pokud dítě pokračuje, dostane od klubu i první hokejku. Příspěvky i ve vyšších kategoriích jsou úměrné počtu hodin, které věnují trenéři HC Energie svým svěřencům. Jeden z rodičů, který si rozpočítával svoje náklady na děti v různých sportech (cyklistika, lyžování) prohlásil, že hokejová přípravka je nejlevnějším hlídáním dětí s bohatým programem ve střední Evropě (smích).

Takže hokej není drahým sportem?
Ano i ne. Jsou dražší i levnější možnosti. Je to relativní. Musíme vědět, co chceme, po čem touží naše dítko, co je pro každého z nás samozřejmě velmi důležité.

Spolupracuje HC Energie už v této věkové kategorii s nějakými školami a školkami?
Spolupracujeme s 1. i 2. MŠ Karlovy Vary. Navštěvujeme i některé školky v okolí Karlových Varů. Pokud je možnost využít setkání rodičů na jednotlivých školkách a představit jim náš program, je to pro naši budoucí práci velmi efektivní. Jinak nabízíme všem školkám pomoc při realizaci různých sportovních akcí, které pořádají. Například letos proběhl za naší spoluúčasti už pátý ročník Her bez hranic. Některé třídy během zimní sezony chodí s námi pravidelně bruslit. V letošním roce jsem pro učitele mateřské školy (na 1. MŠ) zrealizovala interaktivní semináře o pohybové výchově s názvem Dítě a pohyb. Dítě a hra.

Děti se mohou těšit na řadu doprovodných akcí, jednou z nich je například tradiční a velmi oblíbený Kolovák. Letos se konal už pátý ročník tohoto cyklisticko – běžeckého závodu. Kde a jak se vůbec zrodila myšlenka uspořádat tyto závody?
Pokud pracujete s dětmi (s lidmi), vždy hledáte možnost, jak se lépe poznat, jak co nejlépe trávit svůj volný čas, jak se bavit, jak se vzdělávat, jak komunikovat. Pak je to přirozené. Počítat čas i vynaložené investice není v daný okamžik až tak důležité. Karlovarské okolí je velmi krásné. Proč se nescházet v lese a nezkusit si třeba dvojboj (kolo a běh)? Na stadiónu se převážně setkávají rodiče a děti v jednotlivých ročníkových kategoriích. Na Kolováku se mají možnost potkat všichni společně. Malí i velcí. A úžasné na tom je, jak si dokážeme pomáhat. Pomůže, kdo může, jak může. Vždy je úžasně napečeno, dostatek ovoce i pití a děti v jednotlivých kategoriích soutěží o zajímavé ceny. Již třetím rokem jsme losovali tombolu, kde je pro vítěze připraven certifikát k absolvování ročního jazykového kurzu.

Kolik času vám zabere organizace závodů a s čím máte nejvíce práce a starostí?
Čas, to není to důležité. Důležité je pro mne zapálit a nadchnout lidičky všude kolem. To je úžasné.

Co je hlavním cílem Kolováku?
Cílem bylo a stále je sejít se, pozdravit se, prožít si to, zasportovat si a nemračit se (smích). Ale také užít si hezké sobotní dopoledne nejenom se svými dětmi. S manželem jsme zpočátku organizovali různá sportovní klání hlavně pro své děti. Bez podpory a lásky celé rodiny bych mnohé nikdy neuskutečnila. Těšíme se na další ročník.

Máte v hlavě už nějaké novinky, které v příštím ročníku připravíte?
Ano, ale ptejte se mě až na konci léta. Mnohé nápady a podněty zaznamenávám. Které se uskuteční v další sezoně, to ale teprve uvidíme. Určitě se objeví během roku malování s hokejem, maškarní, mikulášská, rodičovská i trénink s hráči áčka. Přáli bychom si také v rámci připravovaného projektu Bruslínek rozbruslit děti z vybraných karlovarských škol. Ale to už je s více otazníky. Uvidíme.

Co akce Hry bez hranic? Můžete čtenářům přiblížit, co je to vlastně za akci a kdy se koná?
Hry bez hranic je bezvadná sportovní dopolední akce pro broučky a berušky z první Mateřské školy v Karlových Varech. Akce se každoročně zúčastňuje přes 200 dětí. Iniciátorkou, osobností a duší tohoto programu je Hanka Vejvodová – učitelka z MŠ E. Destinové. Její pozvání ke spolupráci jsme velmi rádi přijali.

Kdo vám pomáhá s uspořádáním takového množství akcí?
Na většině akcí připravovaných pro předškolní a mladší školní děti mi pravidelně pomáhají naši trenéři i hokejový svěřenci z mladšího i staršího dorostu a juniorky. Věřím, že i hráči A – týmu chodí mezi prcky rádi. Jsme přece jeden tým – jedna Energie!

Děkuji za rozhovor!

Informace o přípravce HC Energie
Přihláška do přípravky