HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Klíma strávil týden v New Yorku na kempu Rangers

Zajímavého zpestření závěru suché přípravy se dostalo energetikovi Tomáši Klímovi. Dvaadvacetiletý útočník využil pozvání klubu New York Rangers a v tréninkovém centru čtyřnásobných vítězů Stanley Cupu absolvoval týdenní kemp. „Tomáše jsme uvolnili rádi. Viděl, jak pracují mladíci v zámoří a získal hodně zkušeností. Pevně věříme, že je zúročí v našem dresu,“ okomentoval Klímovo krátké angažmá sportovní manažer klubu Jaromír Látal. V článku přinášíme rozhovor se samotným Tomášem.

Tomáši, co je účelem těchto kempů a podle čeho jsou na ně hráči vybíráni?
Účelem pro Rangers bylo prohlédnout a vybrat si hráče do následných předsezónních kempů. Konkrétně podle čeho vybírali naší skupinu to nevím, nikdo se mnou o tom zatím nemluvil. Každopádně pro mě to po té mojí všelijaké sezoně bylo překvapení, když mi tři týdny před konáním kempu zavolali, že by mě rádi viděli.

Jaké bylo složení vaší tréninkové skupiny?
Dohromady nás bylo i s gólmany třicet. Přijeli Rusové, Finové, Švédové, ze Slovenska jsme tam byli tři (Peter Čerešňák a Marek Hrivík, pozn. red.) a zbytek sestavy už tvořili Kanaďané a Američané.

Co konkrétně bylo náplní kempu?
Kemp trval od pondělí do pátku. První den se konaly testy na ledě i na suchu. Poté jsme každý den ve skupinách trénovali jednofázově. Nejprve jsme měli klasický trénink na ledě, poté zápas s druhou skupinou a pak jsme ještě šli do posilovny. Druhá skupina to měla opačně. Poslední den kempu jsme pak hráli pouze zápas.

Potkal jste se s někým z A-týmu Rangers?
Chodil se na nás dívat hlavní trenér John Tortorella. Ze současného kádru Jezdců jsem neviděl nikoho, ale setkal jsem se s jejich legendami Markem Messieurem a Rodem Gilbertem. S těmi jsem se i vyfotil.

Stihl jste si prohlédnout i město?
Kemp se neodehrával v Madison Square Garden, ale v tréninkovém centru mimo New York. Tam jsme strávili téměř veškerý čas. Město jsme ale viděli druhý den, kdy celá naše skupina plula lodí po řece Hudson. Viděli jsme Manhattan i Sochu Svobody, byla to taková menší seznamovací party.

Jaké jste měl na konci pocity? Myslíte, že máte šanci dostat se na následný kemp?
Určitě to pro mě byla dobrá zkušenost. Jsem rád, že jsem si mohl prohlédnout, jak to všechno za mořem chodí. Dojmy z tréninku jsem měl jak dobré, tak zlé. Takže uvidíme. Ale věřím, že bych se tam ještě mohl podívat.

Kromě Česka jste v zahraničí nikdy nehrál. Neměl jste problémy s angličtinou?
Všemu jsem nerozuměl, ale kluci ze Slovenska se mi snažili maximálně pomáhat se vším, co jsem potřeboval. Sem tam jsem nějaké to slůvko pochytil.

Jak se cítíte před sezonou? Co vaše problémy se zády?
Jak se cítím teď a loni v tuhle dobu, to se vůbec nedá porovnat. Během sezony jsem se dal dohromady. Jezdil jsem pravidelně do Mělníka, kde mi jeden odborník velmi pomohl. Teď se cítím super a i na ledě jsem necítil žádné omezení. Teď můžu vše dělat na sto procent, musím to zaklepat.

Díky za rozhovor!

Tomáš Klíma v dresu New York Rangers