HC Energie Karlovy Vary

Clément Jodoin: Podmínky pro mladé má Energie stejně dobré jako v CHL

Juniorský tým HC Energie hostí vzácnou návštěvu. Prvního přípravného týdne na ledě se účastní i Kanaďan Clément Joidon. Asistent trenéra slavného klubu Montreal Canadiens, dvojnásobný vítěz trofeje pro nejlepšího trenéra QMJHL a bývalý trenér Halifaxu či Pittsburghu tréninky karlovarských mladíků nejen pečlivě sleduje, ale do některých se aktivně zapojuje. „Sdílení znalostí je důležité. Pokud se s ostatními podělíte o své zkušenosti, budou otevření i oni k vám,“ říká šedesátiletý charismatický kouč v našem rozhovoru. Několik fotografií ze čtvrtečního tréninku vedeného Clémentem Jodoinem naleznete v galerii.

WIKIPEDIA: Clément Jodoin

Pane Jodoine, co Vás přivedlo na trénink karlovarské juniorky?
Přijel jsem, protože jsem zvídavý trenér. Rád cestuji po cizích zemích, abych viděl a naučil se něco nového a přivezl si domů nové nápady. Mým cílem je poznávat nové lidi a rozdílné filozofie v jednotlivých klubech. Dělám to už roky a vždy mě to moc bavilo. Beru to jako své prázdniny a zároveň mi to připomíná cestování během mých univerzitních studií.

Viděl jsem vás při tréninku s blokem. Zaujaly vás některé zdejší tréninkové metody?
Těch nových věcí je tolik, že pokud si je chcete všechny pamatovat, musíte si je zapisovat. Vždy, když se vrátím ze svých cest, projdu si své poznámky a udělám si takový sumář, co všechno jsem viděl a zažil. Je to jediná cesta, jak se zlepšovat. Pokud se totiž nezajímáte, co se děje jinde, tak stagnujete. Pokud chcete růst, musíte se učit i mimo svou zemi. Zároveň si zapisuji kontakty na zajímavé lidi a rozšiřuji síť svých známých. Když pak potřebuji něco zjistit o finském nebo třeba českém hokeji, nemusím klepat na desítky dveří. Stačí mi zaklepat na jedny.

V České republice nejste určitě poprvé…
Poprvé jsem tu byl už v roce 1983, to jsem ještě trénoval univerzitní soutěž. Dohromady jsem tu byl asi desetkrát. Trenéři se mě často ptají, zda příští rok přijedu znovu. Na to se těžko odpovídá. Vždycky se rád vracím tam, kde jsem se od naučil něco nového.

Máte v plánu stáž i v dalších zemích?
Letos jsem se rozhodl navštívit ještě Francii a Švýcarsko. Se stejným cílem, s jakým jsem přijel sem.

Na čem musí evropský hokej zapracovat nejvíce? Dominance zámořských týmů na mládežnických šampionátech je totiž zcela zřejmá…
Víte, kdyby Česko mělo 20 nebo 30 milionů obyvatel, mělo by i víc hokejistů a úspěchů. Ale neměli bychom tím omlouvat vše, co se nepodaří. Klíčové je říct si, kam jako národ směřujeme. Jaký máme sportovní program, co je jeho cílem. Neuspokojit se z dílčích úspěchů. Takhle to třeba udělali ve Švédsku. Sjednotili se a zamysleli se nad tím, co v jejich programu zlepšit. Pracovali jako tým.

Je cílem vašich cest i upozorňovat skauty Canadiens na nadějné hráče, které by měli prověřit?
Samozřejmě potkávám mnoho skvělých hráčů. Třeba ve Švédsku. Nikoho však nedoporučuji, nemám tu úkoly skauta. Jezdím soukromě s cílem zlepšovat se.

Během své hráčské i trenérské kariéry jste musel potkat spousty českých hokejistů. Který na vás udělal největší dojem?
Z mladých bych jmenoval Michaela Frolíka, Petra Straku nebo Jakuba Culka. Bylo jich samozřejmě mnohem víc, ale za svůj život jsem pracoval s tolika hráči, že je těžké někoho vyzdvihnout. Nejdůležitější pro mě je, aby to byli dobří lidé. I když třeba nemají takový talent. Pokud jsou to dobří lidé, můžete s nimi dál pracovat.

Jaký je váš názor na MHL a obecně myšlenku mezinárodní juniorské soutěže?
Myslím si, že je to dobrá myšlenka, protože mezinárodní soutěž zvyšuje mezi hráči konkurenci. Ještě důležitější ale podle mě je, že Energie tím pro své hráče vytváří dobré prostředí. I pro tyto mladé hráče je důležité mít dobré trenéry, zázemí, vzdělávací program a celkové podmínky pro jejich práci. Vstup do MHL je pro Karlovy Vary šancí, jak všechny tyto atributy posunout o další úroveň výš. Zároveň ale budou potřebovat podporu od partnerů i veřejnosti. Nejen v dobrých, ale i ve špatných dnech. První rok bude především o objevování. Tým si bude zvykat na to, kde v každém městě bude hrát, jíst, spát. Bude si zvykat na to, že je deset dní v kuse mimo domov…

Může MHL připravit mladíky na případné angažmá v NHL stejně dobře jako třeba CHL či jiné zámořské juniorské soutěže?
Je dobré, že se počet zápasů v MHL zvyšuje, hráčům se prodlužuje sezona. To je dobré. A z toho, co jsem tu v Karlových Varech viděl, podmínky pro mladé jsou tu stejně dobré jako v každém týmu CHL.

Řekněte nám něco o své trenérské filozofii…
Moje filozofie? Vychovat dobré lidi, podporovat je a dát jim odpovědnost. A poté s nimi musíte spolupracovat a podporovat jejich soutěživost a týmovou hru. Když je hráč talentovaný, ale chybí mu soutěživost, je k ničemu. Pokud hraje sám za sebe, je k ničemu. Každý, kdo chce být nejlepší ve svém oboru, musí se umět obklopit kvalitními kolegy, díky nimž se může dál zlepšovat. Platí to pro hokejisty stejně jako třeba pro lékaře.

Dosáhl jste mnoha úspěchů. Jak se vám dařilo skládat tým, který fungoval?
Základem bylo, že můj hlavní skaut mě dobře znal. Znal moji povahu i jaké hokejisty hledám a kteří se ke mně budou hodit. Toto vycházelo z velmi dobré struktury organizace. Když si rozumí ti nahoře v kancelářích, klape to i v základech na ledě.

Co byste doporučil mládežnickým trenérům HC Energie?
Základem všeho je mít podrobný plán. Musíte mít někde jasně deklarováno, co dělat s hráči každé věkové kategorie a čeho s nimi chcete dosáhnout. Trenéři se musí pravidelně scházet a informovat ostatní o tom, co je nového v jejich kategorii. Kdo trénuje juniory, by měl vědět i o tom, co se děje v osmé třídě. Protože za pět let tyto hráče bude potřebovat. Trenéři by měli sdílet své znalosti a vzájemně je vylepšovat. Neexistuje žádný zázračný trenérský postup. Je to skládačka, kde jednotlivé kroky dávají dohromady úspěch. Pamatuji si, že když jsem trénoval v Halifaxu, všichni zaměstnanci klubu se scházeli na poradě. Byli tam trenéři i lidé z administrativy. Každý mohl hovořit o svých problémech. Někdy je dobré, když i trenér ví, že se třeba špatně prodávají lístky. Fungovali jsme tam jako tým.

A co byste na závěr poradil karlovarským mladíkům?
Užívat si hokej. Kluci tu mají dobré zázemí, ale pokud je nebude bavit hokej samotný, je to k ničemu.