HC Energie Karlovy Vary

Petrohrad obhájil prvenství, Energie končí třetí

Smolná branka v síti Vladislava Habala ze závěru posledního utkání turnaje znamenala, že i druhý ročník Vemex Cupu vyhraje SKA 1946. Energie se třemi body obsadila třetí příčku za posíleným kádrem úřadujících mistrů juniorské extraligy z Chomutova. Závěrečný den navštívil generální ředitel společnosti Vemex Vladimir Jermakov, který přislíbil podporu turnaji i pro nadcházející ročník.
Příprava juniorů, Vemex Cup, ne 5.8.2012
Karlovy Vary
SKA-1946
1:2
1:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 13. Kverka (Šik) - 30. Shalberov (Nikolalev), 58. Barabanov A. Rozhodčí: Anisimov. Diváci: 300. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Karlovy Vary: Habal - Schusser, Funk, Šik (A), Troška, Klimíček, Gombár, Hroch, Novák O., Novák P., Kverka (C), Piskoř, Švec, Flek, Zadražil, Harkabus, Vrána, Csamango, Táborský, Kubáč, Půlpán, Urbančok
SKA-1946: Nalimov - Gavrilov (A), Shalberov, Bogdanov D., Shelokov, Gaidash (A), Grebenshikov, Borisov, Yatskanich, Mironishin, Solomin, Ryashentsev, Barabanov I., Tikhonov, Nikolalev, Kondratiev, Chalyshev, Kostygov, Kuchkin, Aleksandrov, Barabanov A. (C)

Komentář k utkání

Energie, kterou po návratu z reprezentační akce od svých asistentů opět převzal kouč Karel Mlejnek, byla v první třetině mírně aktivnějším celkem. Hosté jako první hráli přesilovku, ale pořádně se v ní ani nedostali do útočného pásma, domácí bránili dobře. V plném počtu se energetici snažili o důraz před brankou a gólman Nalimov si musel vytrpět několik kolizí. V polovině třetiny se domácím naskytlo přes 70 sekund dvojnásobné přesilovky, přes dobře rozestavěné Petrohradské se však dostávali pouze ke střelbě ze střední vzdálenosti. Největší šanci zahodil Švec, když u pravé tyčky nepřehodil Nalimova. Energie tak skórovala až při hře proti pěti, kdy Jaromír Kverka přízemní střelou využil přečíslení do, kterého se dostal společně s Šikem. V první třetině měl největší šanci na srovnání Kondratěv, který v přesilové hře dostal ideální pas mezi kruhy, ale zamířil pouze do středu branky do Habalových betonů.

V prostřední periodě měl více ze hry Petrohrad, k čemuž mu pomohla i řada vyloučení na domácí straně. Když měla Energie na trestné lavici už třetího vyloučeného v této části hry, vyrovnal od modré Tichon Shalberov. Střela šla nad ledem a Habal měl u levé tyčky navíc zakrytý výhled. Další průběh přinesl spíše urputný boj, než pohledný hokej. Energetici měli dobrou příležitost při čtyřminutové přesilovce ve 35. minutě, chybělo jen několik centimetrů, aby puk dotlačili za čáru. Do vedení několikrát mohli jít i hosté, např. ve 39. minutě, kdy Habal v poslední chvíli špičkou betonu vykopl Kondratěvovu střelu k tyči.

Třetí třetinu odstartovaly velké šance Karlových Varů, Zadražil i Flek však sami před brankou neuspěli. Nedáš – dostaneš tak nakonec platilo i zde. Oslabení v 52. minutě ještě domácí se štěstím a díky výbornému Habalovi ustáli, na začátku 58. minuty už ale karlovarský gólman zasáhnout nemohl. Střela Alexandra Barabanova z levého křídla tečí o domácího hráče změnila směr a zapadla do odkryté části branky. Domácí v poslední minutě zkoušeli hru bez brankáře, ale i v této chvíli doplatili na špatnou koncovku. Pohár pro vítěze turnaje tak o pár minut později mohl symbolicky převzít autor vítězné branky a kapitán SKA Barabanov.

Konečné pořadí turnaje

1. Petrohrad 11:5   8 
2. Chomutov  16:12  6  
3. Energie    8:9   3
4. Orenburg   7:16  1

Nejužitečnější hráči turnaje

SKA 1946 Petrohrad: Michail Tichonov
Piráti Chomutov: Daniel Lenhert
HC Energie Karlovy Vary: Jaromír Kverka
Bílí Tygři Orenburg: Jaroslav Melnikov

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary):

Po včerejším zápase s Chomutovem jsme se chtěli víc zaměřit na systém hry. Dnes se nám podařilo být organizovanější a zodpovědnější. Znovu se ale projevila neblahá zkušenost ze včerejšího utkání – koncovka. Neproměnili jsme šance, které jsme si vypracovali, a nedali jsme několik odražených puků do prázdné brány. Soupeř poté šťastným gólem zápas zlomil. Ale dnešní výkon byl pozitivní. Jsme velmi rádi, že jsme se turnaje mohli zúčastnit. Byla to pro nás výborná zkušenost. Také jsme si dokázali, že jsme konkurenceschopní i proti těmto soupeřům. Do turnaje jsme vstoupili utkáním s Orenburgem, které se mám povedlo. Potom přišel zápas s Chomutovem, kdy jsme vyhořeli v koncovce. Dnes jsme odehráli dobré utkání, bohužel se špatným koncem. Ruský hokej je odlišný od toho našeho. Nemyslím, že nás soupeři překvapili. Ukazáli to, co zdobí ruský hokej. Bruslení, technika, individuální prosazení. Chomutov je úřadující mistr extraligy juniorů. Navíc tady hrál s výrazně posíleným týmem. Měli tu jednu pětku, která se připravuje s A – týmem v Kadani. Rozhodně to nebereme tak, že jsme prohráli s nějakým týmem z extraligy. Je to vysoce nadprůměrný tým. Tři týdny jsme se připravovali v širším kádru, který se postupně zužuje. Tohle byl pro nás první zápasový test. Vemex Cup sloužil k přípravě, a také k tomu, abychom vyzkoušeli, jak hráči obstojí. Na světovém poháru v Omsku definitivně vykrystalizuje sestava, s kterou budeme vstupovat do nové sezony.

Fotogalerie