HC Energie Karlovy Vary

Turnaj v Landshutu startuje, složí enegetici proti Kanibalům reparát?

Již v pátek se A-tým Energie představí na turnaji v bavorském Landshutu, kde si zopakuje duel s místními Kanibaly, se kterými před týdnem v KV Areně prohráli po samostatných nájezdech. O den později změří síly se Štýrským Hradcem a v neděli se švýcarským HC Thurgau. V článku přinášíme informace o soupeřích Energie.

Rozpis zápasů

Pátek 18:00
Landshut Cannibals - HC Energie Karlovy Vary

Sobota 14:00
EC Graz 99ers - HC Energie Karlovy Vary

Neděle 14:00
HC Thurgau - HC Energie Karlovy Vary

Landshut Cannibals

Název Landshut Cannibals
Založen 1948
Město Landshut
Soutěž 2. Bundesliga (Německo)
Stadion Landshut arena
Kapacita 6 750
Historie klubu sahá až ke konci druhé světové války. Z pravidelného outsidera hokejové Bundesligy se postupně stal elitní tým, který v sedmdesátých a osmdesátých letech dvakrát vybojoval mistrovský titul. Hokejová euforie ve městě byla tak velká, že zápasovou kulisu tvořilo i 10 000 diváků.

Znovusjednocení Německa si vyžádalo celostátní soutěž. Vinou nepříznivé finanční situace v německém hokeji ji několik let suplovala Bundesliga a dva nově přijaté východoněmecké celky. Ke vzniku plnohodnotné ligy zvané DEL došlo až v roce 1994. Landshut patřil k jejím zakládajícím členům a v následujících sezonách si mohl dovolit i angažování hráčů z NHL. Ale špatné výsledky poslaly ambiciózní klub do ekonomických potíží.

V květnu 1999 vedení oznámilo, že situace je neslučitelná s účastí v soutěži. Klub upadl do zapomnění a ve třetí lize začal budovat nové začátky. Tým, jehož mládežnický systém je řazen k nejlepším v Německu, už ale opět usiluje o návrat do nejvyšší soutěže. V minulé sezoně dokonce získal druholigový titul, avšak sportovní cestou jsou brány DEL uzavřené.

HC Thurgau

Název HC Thurgau
Založen 1989
Město Weinfelden
Soutěž NLB (2. liga, Švýcarsko)
Stadion Güttingersreuti
Kapacita 3 100
Klub HC Thurgau není součástí hokejového světa příliš dlouho. Vznikl v roce 1989 s vidinou konkurenceschopného regionálního celku s působištěm ve Weinfeldenu. Název zanechal odkaz na stejnojmenný švýcarský kanton, na jehož území působily tři hokejové kluby. Právě jejich nejlepší hráči se stali základními kameny pro nově vzniknuvší celek.

Ze třetí švýcarské ligy se klub již po dvou sezonách probojoval do druhé nejvyšší soutěže. Zpravidla se umísťoval ve středu tabulky a několikrát pronikl i do semifinále. Navnadění fanoušci se vysněného postupu do první národní ligy nedočkali, během následujících sezon dokonce na podobné plány museli zapomenout. V soutěži klub nabral zhoršující se tendenci, leč v roce 2004 ještě skončil v základní skupině druhý.

Sestup zpět do třetí ligy ovšem špatným výhledům dodal korunku. Klub, jehož vznik iniciovali samotní fanoušci a mezi své cíle si kladl především konkurenceschopnost, se tak ocitl na samotných začátcích toho, co dlouhá léta budoval. Ačkoli po sezoně opět postoupil do National League B, na výsledky a především odvážné plány z předchozích časů již nikdy nenavázal.

EC Graz 99ers

Název EC Graz 99ers
Založen 1999
Město Štýrský Hradec
Soutěž EBEL (1. liga, Rakousko)
Stadion Eisstadion Graz-Liebenau
Kapacita 4 050
Velké finanční investice a sebevědomé plány stály v roce 1990 na počátku zrodu EHC Graz, který vznikl jako ambiciózní nástupce předchozího klubu s dlouholetou tradicí.

Zisk tří mistrovských titulů v řadě naznačil příznivý vývoj ledního hokeje ve městě, ovšem vše bylo vykoupeno tvrdou daní. Rychlý pád způsobený astronomickými dluhy nedokázalo zastavit ani nové vedení a místo hokejové slávy se zdálo, že na hokej ve Štýrském Hradci zůstanou pouhé vzpomínky.

Hokej ve městě ale zůstal zachován. Nový investor založil EC Graz 99ers, který již v první sezoně postoupil do rakouské nejvyšší soutěže. Hráčský kádr dosáhl pouze dílčích změn, ale i přesto se v EBEL lize neztratil a zaujal místo ve středu tabulky. Již v roce 2004 tým zavítal až do semifinále vyřazovacích bojů, o šest let později vyhrál i základní část. Nově založený klub tak postupně vrací místnímu hokeji pošramocené jméno.

Související články