HC Energie Karlovy Vary

Navzdory sníženému rozpočtu chce Energie do čtvrtfinále!

Letní příprava je u konce a za několik dní se rozehraje další ročník extraligy ledního hokeje. Na tradiční tiskové konferenci před novou sezonou se sešli generální manažer Miroslav Vaněk, sportovní manažer Jaromír Látal, trenér Vladimír Kýhos a kapitán Václav Skuhravý. Společně hovořili o očekáváních do nové sezony, rozebrali situaci klubu z finančního i sportovního hlediska. Zároveň prozradili, že minimálně do začátku extraligy v zeleném dresu naskočí i František Skladaný.

Rozpočet znovu nižší

Rozpočet klubu se znovu snížil, letos počítá s částkou 84 miliónů korun, což je o 4 miliony méně než loni. Rozpočet zatím není zcela naplněn, zbývá zajistit asi patnáct miliónů korun. Generální manažer Miroslav Vaněk hovořil o situaci zhoršující se každým rokem. „Finanční situace se vůbec nezlepšila, shánět peníze na vrcholový sport je tvrdý oříšek. Myslím, že situace je na hraně toho, aby se v České republice dal dělat vrcholový sport. Shánění peněz nás stojí spoustu času.“

Generální partner ani hlavní partneři se pro novou sezonu nemění. „Na druhou stranu nám ubylo třicet procent sponzorů, zejména mezi stavebními firmami,“ upozornil generální manažer a dodal: „Tyto firmy momentálně nemají zakázky, takže nemohou podporovat další činnost. Prostě není z čeho. Proto jsme oproti minulému roku museli opět klesnout s penězi.“

Cílem je čtvrtfinále!

Energie se v posledních třech letech nedokázala dostat do čtvrtfinále play-off, což by podle generálního manažera ráda změnila. Letošní cíl v extralize je tedy jasný. „Naším jednoznačným cílem je dostat se do čtvrtfinále. Už od chvíle, kdy přišel trenér Kýhos, jsme se začali připravovat na tuto sezonu. Naším úkolem je vrátit Karlovým Varům play-off. Chceme, aby diváci opět měli z hokeje radost. Kromě čtyř týmů, které nemají tak napjatý rozpočet, bude extraliga vyrovnaná," předpovídá a doplňuje: „Pokud se nám podaří postoupit do play-off, může se pak stát cokoliv.“

Kádr

Kádr doznal určitých změn, generálního manažera ale těší, že karlovarský dres budou i nadále oblékat důležité opory. „Smlouva končila Lukáši Pechovi, který se za ta léta vyšplhal do pozice hvězdy týmu. Byl o něj obrovský zájem, takže jej nebylo vůbec jednoduché udržet. Ale povedlo se nám to. Velký zájem byl i o Petra Kumstáta. Několikrát jsme s ním mluvili, a jsme rádi, že jsme se domluvili.“ Sportovní manažer Jaromír Látal se zmiňuje také o Martinu Zaťovičovi. „Jsme rádi, že bude nadále hrát v Karlových Varech. Loni měl vynikající formu a doufáme, že na to naváže v následujících sezonách.“

Dalším tématem jsou posily, které do týmu přišly. „S trenérem Kýhosem jsme hledali kvalitního praváka, kterého se nám podařilo najít v Petru Pohlovi. Podle toho, co předváděl v přípravě, věříme, že splní naše očekávání. Mužstvo jsme dále doplnili o dva kanadské hráče. Dustin Kohn je rychlý, tvořivý obránce a do týmu zapadl velmi dobře. Matt Keith je zatím trochu za očekáváním. Neprosazuje se tolik, jak bychom chtěli. Uvidíme, jak se mu bude dařit v úvodu sezony,“ hodnotí posily Jaromír Látal.

Energii bude v prvních zápasech Tipsport extraligy chybět několik hráčů. Jaromír Látal popisuje stav Davida Noska, který si v létě poranil achilovku. „David už chodí na led s týmem. Nejlepší prognózy mu dávaly naději, že by start extraligy mohl stihnout. To se ale nestane. Bude mít zpoždění asi sedm až deset dnů.“ Dalším marodem je Jiří Doležal, který si během turnaje v Rusku poranil oko. „S ním to vypadá tak, že by mohl nastoupit ve třetím kole,“ informoval sportovní manažer.

Letní příprava

Sportovní manažer Jaromír Látal rovněž popsal letní přípravu týmu, v čem se oproti předešlým sezonám lišila. „Zaměřovali jsme se na dynamiku. Odehráli jsme méně přípravných zápasů, ale s kvalitnějšími soupeři. Hlavně turnaj v Ufě byl pro nás velkým přínosem. Soupeři nás tam opravdu důkladně prověřili.“

Se svým komentářem se přidal i trenér Vladimír Kýhos. „Co jsme si naplánovali, jsme také odtrénovali. Měli jsme výborné podmínky, a i počasí nám přálo. Také testy, které jsme absolvovali, nám ukázaly dobrou připravenost hráčů. V přípravě jsme odehráli kvalitní zápasy. A to i na turnaji v Landshutu, o kterém si někteří myslí, že je to nějaká druhá liga. Ale byl to jiný styl hokeje, a prověřilo nás to zase po jiné stránce. Hraje se tam mnohem důraznější a přímočařejší hokej. Ukázalo nám to i naše chyby, které jsme se poté snažili odstranit,“ připomenul hlavní trenér.

„Výkonnost mužstva mě velmi překvapila. Hráči postupně začali chápat, co po nich chceme. Projevilo se to i na výsledcích. Zápas s Ufou se povedl celému týmu, všichni hráli výborně. S celkovým projevem mužstva v přípravě jsem spokojený. Doufám, že se to přenese i do soutěže. U mladých hráčů je vidět velký výkonnostní skok. Týká se to Vachovce, Rohana a Honzy Látala. Snad ukážeme bojovnost z přípravy i v extralize a zahájíme ligu lépe než loni,“přeje si karlovarský lodivod.

Kapitán týmu si pochvaluje složení mužstva

Kapitán Václav Skuhravý volně navázal na své předřečníky. „Letní příprava byla v mnohém odlišnější než ty, které jsme podstupovali v minulých letech. Jak už bylo řečeno, byla zaměřena na dynamiku. Měli jsme také možnost individuální přípravy s kondičním trenérem Robertem Lukášem v jeho fitness Luky v Tuhnicích. Ten s námi pracoval individuálně. To znamená, když měl někdo slabší nohy, tak na nich začal procovat. To platí o rukou, rychlosti, ale i dalších věcech.“

Podle kapitána se odlišnost tréninků ukázala i při práci na ledě. „Osobně si myslím, že jsme nebyli tak unavení. I když jsme odehráli pět nebo šest zápasů v týdnu, tak jsme působili docela svěže. Podle mého tato příprava byla velice kvalitní,“ pokračoval.

Nejdůležitějším faktem je podle Skuhravého skutečnost, že se nerozpadla formace Lukáše Pecha. „Tato lajna v minulém roce rozhodovala všechna utkání. Dávala branky jak na běžícím pásu. Výborně se podařilo doplnit tým jak o hráče ze zahraničí, tak o Petra Pohla. Velkým přínosem je i Jiří Doležal, který jako ortodoxní levé křídlo hraje výborně dozadu,“ uzavírá Skuhravý.

Vstupné doznalo několika změn

Oproti minulé sezoně bude HC Energie prodávat vstupenky do pěti cenových kategorií. Vloni byly skupiny čtyři. „Když to zjednoduším, chtěli jsme připravit kategorii pro sociálně slabší občany. Byli bychom neradi, kdyby k nám nemohli hodit všichni naši fanoušci z důvodu, že na to prostě nemají,“ vysvětlil mluvčí klubu Jiří Holý.

Na něj okamžitě navázal Miroslav Vaněk. „Sektory, které nebyly vytěžovány se zlevnily a naopak ty nejprodávanější nepatrně zdražily. Toto rozdělení v součtu vstupenky ani nezdraží, ani nezlevní. Jinak připravujeme pro diváky další zajímavé doprovodné programy. Jedním z nich bude měření rychlosti střely. Podařilo se nám na to sehnat radar, který jinak využíváme pro potřeby mládeže,“ hovoří generální manažer o práci s fanoušky.

Během případné výluky bude HC Energie bez hráčů z NHL

V posledních dnech se stále mluví o NHL a její případné výluce. Už 15. září končí kolektivní smlouva mezi hráčskou asociací (NHLPA) a samotnou NHL. „Narážíme asi na nejaktuálnější téma, které momentálně hýbe hokejovou veřejností. Sportovní manažer klubu Jaromír Látal pracoval a vytipoval několik hráčů, které by v případě výluky přicházeli v úvahu. Jenomže narážíme na několik problémů. Jediným kmenovým hráčem, který v NHL působí, je Zbyněk Michálek. Když se bude chtít během výluky vrátit a bude chtít někde působit, může jedině s naším souhlasem. Tedy v případě, že nebude chtít hrát za nás,“ vysvětluje Vaněk.

Ještě větším problémem angažování borců ze zámoří jsou finance. „Bohužel my momentálně nemáme prostředky na to, abychom si mohli některého z těchto hráčů dovolit. Nemůžeme financovat hráčovu pojistku, která se pohybuje od 200 000 Kč do 50 000 dolarů. Další fakt je, že samotný hráč tady nebude hrát zadarmo. Celkově se pohybujeme v řádech miliónů, a ty prostě nemáme. Městu, které nám začalo opět hodně finančně pomáhat, jsme slíbili, že budeme šetřit. Proto si myslím, že za Energii nebude hrát žádný hráč z NHL,“ myslí si Vaněk.

V této otázce na generálního manažera okamžitě navázal Jaromír Látal. „Mě osobně velice mrzí, že se náš svaz nezachoval jako švédský. To znamená, že hráč může naskočit do soutěže pouze s podepsanou roční smlouvou. Jinými slovy, když smlouvu podepíše, nemůže daný rok už hrát v NHL, pokud by se rozběhla. Neustále se mluví o výchově mladých hráčů, ale když přijde na stávku v Americe, tak právě hvězdy z NHL vytlačí mladíky ze sestavy. Ti si třeba rok nezahrají, jelikož nebudou mít místo,“ doplňuje Jaromír Látal.

K týmu se vrací František Skladaný

Na závěr tiskové konference si vedení klubu připravilo pro fanoušky novinku v podobě staronové tváře. „Rozhodli jsme se angažovat Františka Skladaného. Je to zatím na měsíc a důvodů je hned několik. Tomáš Klíma je zraněný. Je to veliký talent, ale bohužel trpí na vážná zranění. Dále Jirka Doležal stojí mimo hru vinou zranění oka. Proto jsme se rozhodli jednat s Františkem,“ vysvětlil Vaněk okolnosti jednání se slovenským útočníkem. „Rozhodli jsme se pro Františka z jednoduchého důvodu. Prostředí v šatně zná a zná se i s hráči. Je to nejjednodušší varianta, jak týmu pomoci,“ přidává se Jaromír Látal.

HC Energie byla během dubna a května se Skladaným v kontaktu, ale nedošlo k dohodě na finančních podmínkách. Hráč se poté na novou sezonu připravoval individuálně, jeho kondice je tedy neznámou. „Dohodli jsme se v první fázi na smlouvě, která bude platit měsíc. Pak se uvidí. Záležet bude na zdravotním stavu hráčů a také na výkonnosti Františka,“ poznamenal Vaněk.

Jaromír Látal už jen dodal. „Vše jsme si po telefonu potvrdili v pondělí a Frantovi jsme už nechali vyrobit dresy,“ doplnil na závěr.