HC Energie Karlovy Vary

Energii čeká na vlastním ledě derby s Litvínovem

Po duelu s Plzní na karlovarský led přijíždí další těžký a pro karlovarské diváky velmi známý soupeř. První podkrušnohorské derby neobstará nikdo jiný než tým HC Verva Litvínov. Chemici se pokusí zlepšit svoji neúspěšnou bilanci proti Energii včele s produktivním Viktorem Hüblem. Přijďte i vy podpořit karlovarské energetiky v zisku třech bodů stejně jako v zápase proti Plzni, po kterém kapitán Václav Skuhravý jménem celého týmu poslal SMS zprávu jednomu z členů fanclubu, kde se psalo, že celý tým děkuje za atmosféru a podpora diváků byla skvělá. Podpořit své oblíbence můžete v pátek od 18:00.
Kde sledovat utkání: Textový přenos | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Škatulata, hejbejte se

Obdobně jako každý tým, tak i HC Verva Litvínov v období letní přestávky obměnil svůj kádr a doufat v lepší výsledek. Proto, aby Litvínov neskončil opět ve skupině play out podepsal bývalý kanonýr Robert Kysela hned několik hráčů. Z Českých Budějovic přišli hned dva hráči a to útočníci Rostislav Martynek a Roman Pšurný. Útočné řady Litvínova dále posílili Vladislav Baláž ze slovenského Zvolenu a Robin Hanzl z Ústeckých lvů.

Severočeši povolali i nového brankáře. Z Ústí přišel na pomoc černožlutým barvám Pavel Francouz, který už se nedá považovat za extraligového nováčka. Rozporuplné pocity pak jsou cítit z litvínovské obrany. Z mužstva odešli Richard Jareš, Radim Skuhrovec a Marek Černošek. Naopak jako posila přišel Marek Posmyk.

Brankáři jako základní stavební kámen

Jak bylo již zmíněno, v brance Litvínova se od nové sezony objevuje Pavel Fracouz. Ten už odchytal několik zápasu jak za plzeňské indiány, tak i za Ústecké lvi. V extraligovém ročníku 2012/2013 se mu zatím daří výtečně. V dresu Litvínova nastoupil k dosavadním pěti zápasům Tipsport extraligy a zatím si drží úspěšnost zákroků 94,20 % na zápas.

V týmu energetiků naopak jistá jednička není. Tomáš Závorka odchytal výborný turnaj v ruské Ufě a do extraligové branky vstoupil jako první právě on, kdy dostal přednost před zkušeným Lukášem Mensatorem. Po těch zápasech se však do branky vrátil Lukáš Mensator. Ten podržel tým v zápase proti Plzni, ze kterého by jen těžko jinak získali tři body právě jeho spoluhráči. Lukáš Mensator má aktuální úspěšnost 89,23 % na zápas. Tomáš Závorka je na tom o něco lépe s 91,30 %.

Martin Pešout o prvním podkrušnohorském derby

Cíle pro obě utkání je jasný. Energie musí naplno bodovat. „My si po té první domácí ztrátě s Třincem nemůžeme dovolit rozdávat další body. Nečeká nás nic jednoduchého. Litvínov je v pohodě. Nějaké body už posbíral, takže bude hrát v klidu a bude vyčkávat na svojí šanci. My budeme hrát a já jen doufám, že neuděláme žádné hloupé chyby, tak jako to bylo v posledním zápase se Slavií,“ přeje si na úvod asistent na lavičce A týmu Martin Pešout.

Jenomže, když utkání nevyhraje formace Lukáše Pecha s Kumstátem a Zaťovičem na křídlech, tak zápas Energie jednoduše nezíská. To je holá skutečnost. „My se musíme zaměřit na to, aby i ty další dvě formace také dokázaly bodovat a nepohybovaly se v minusových číslech. Tento fakt je tady už druhou sezonu a úkolem trenérů je sestavit ty další dvě pětky tak, aby i ony střílely góly,“ pokračuje Pešout.

Co se týče samotného utkání s Litvínovem, tak zatím není jasné v jaké sestavě Energie nastoupí. „Opět máme potlučené nějaké hráče. Sportovní manažer se momentálně pokouší najít někoho, kdo by nám vypomohl, takže zatím nemohu říci, jak budeme hrát,“ vysvětluje asistent.

Zranění dalších hráčů je další veliký problém. Jiří Doležal měl problémy s okem, Petr Pohl pak se zády. Oba si dlouho nezahráli. Takže třetí pětka moc nefunguje. „Slibovali jsme si něco jiného před sezonou. Nechali jsme si dva útoky. Jeden okolo Skuhravého, druhý pak Lukáše Pecha. Třetí pětka měla být Pohl, Keith a Doležal. A jak to dopadlo. Dva jsou zranění a Matt je totálně z formy. Mladíci měli hrát čtvrtou formaci, ale momentálně jsou na tom lépe než další hráči. Zatím jsme k nim postavili Františka Skladaného, ale jak už jsem řekl, sportovní manažer hledá někoho dalšího,“ vysvětluje Pešout potíže okolo třetí řady.

Poslední kolo

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Kadlec (Sobotka), 34. Červenka (pen.), 42. Hertl (Žejdl, Kuboš) - 43. Kloz (Pech).

HC Verva Litvnínov – HC Vítkovice Steel 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Pšurný (Kubinčák, Rapáč), 27. Lukeš (Hübl), 35. Martynek (Stříteský), 39. Hübl (Posmyk, Lukeš) - 19. Šedivý (Strapáč), 36. Strapáč (Malík, Ujčík), 60. Svačina (Polák, Barinka).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize5 - 1 - 0 – 1 - 3 – 11:18 - 4 b
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčPetr Kumstát – 7 bodů (2+5)
Nejlepší střelecMartin Zaťovič - 3 branky
Nejlepší nahrávačLukáš Pech, Petr Kumstát – 5 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumsát +4 body
Nejtrestanější hráčMartin Gründling – 33 TM
BrankářiTomáš Závorka 91.30 %, 3.26 g/z, Lukáš Mensator 89,23 %, 3,53 g/z
Úspěšnost přesilovek13,64 % (11. místo*)
Úspěšnost oslabení86,2 % (7. místo*)

HC Verva Litvínov
Utkání v extralize5 – 3 - 0 - 0 - 2 - 14:13 - 9 b
Průběžné umístění5. místo
Nejproduktivnější hráčViktor Hübl - 11 bodů (2+9)
Nejlepší střelecFrantišek Lukeš, Juraj Majdan – 4 branky
Nejlepší nahrávačViktor Hübl - 9 asistencí
Nejlepší v +/-Viktor Hübl, František Lukeš +8 bodů
Nejtrestanější hráčJiří Gula - 16 TM
Brankáři Pavel Francouz 94,20 %, 1.85 g/z, Petr Franěk 81,48 %, 7.50 g/z
Úspěšnost přesilovek17,39 % (4. místo*)
Úspěšnost oslabení77,4 % (14. místo*)

*Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2011/2012

01. kolo HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 4:3
14. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 6:2
27. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 2:5
40. kolo HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 4:1

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Gulaši, Gründling, Prošek, Látal, Kloz, Rohan M. - Košťál, Skuhravý, Zucker - Koblasa, Vachovec, Rohan T. - Zaťovič, Pech, Kumstát - Skladaný, Pohl, Heřman - Doležal

HC Verva Litvínov: Francouz – Posmyk, Kubát, K. Černý, Stříteský, Jareš, Kousalík – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček - Kubinčák, Pšurný, Rapáč - J. Černý, Baláž, Frolík. Připraveni Nechvátal, Havelka, Gerhát

Související články