HC Energie Karlovy Vary

Do KV Areny ve čtvrtek přijíždí Jágrovo Kladno

Karlovarští hokejisté potřebují ukončit neúspěšnou sérii, v cestě jim však stojí mimořádně silný soupeř. Ve čtvrtek od 18:10 na svém ledě přivítají kladenské Rytíře, které po dobu výluky posílila pětice hokejistů z NHL v čele s Jaromírem Jágrem. Ti by do utkání měli zasáhnout navzdory středečnímu doporučení asociace NHLPA.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Kladno už několik let nepatří k favoritům české nejvyšší soutěže. Se zastaralou halou a omezeným rozpočtem skončili Středočeši v horní polovině tabulky naposledy v sezoně 2004/05, loňská účast v předkole byla vzhledem k předchozím sezonám považována za mírný úspěch. Ani letošní léto nenaznačovalo, že by se v tomto trendu mělo něco změnit. Přesvědčila se o tom i Energie, která Středočechy v přípravě dvakrát porazila.

Výluka v NHL však všechny předpoklady převrátila naruby a z Kladna je rázem obávaný soupeř. Pětice hokejistů ze zámoří drží svůj mateřský klub na špici tabulky a vyprodává stadiony. Bodově i střelecky se zatím nejvíce daří Tomáši Plekancovi, Jágr vedle čtyř branek sbírá spíše gólové nahrávky.

Jaromír Jágr se v zápase v Karlových Varech nepředstaví poprvé. 8. srpna 2002 sehrál jeho Jágr Team exhibiční utkání v Dolní Kamenné a nad karlovarskými hokejisty zvítězil 7:4. Ze současného kádru Energie do zápasu naskočili Jan Košťál, Václav Skuhravý a Lukáš Pech.

Vladimír Kýhos připravoval hráče na Jágrův útok

„Je to svátek všech. Nejen pro nás, ale také pro všechny fanoušky,“ říká před zápasem trenér karlovarské Energie Vladimír Kýhos a dodává: „Kluci se na ně těší. Budou se chtít vytáhnout.“

Karlovarský tým se na soupeře důkladně připravil. „Prostudovali jsme si videozáznamy a na ledě jsme se snažili hráčům ukázat, co je v zápase čeká. Rozebírali jsme to několik hodin a před samotným utkáním to ještě jednou uděláme,“ neponechává Kýhos nic náhodě.

Kladno, ale není jen Jágr nebo Plekanec. „V posledních zápasech se začali prosazovat i jiní jako je Valský nebo Eberle. Hlaváč s Paterou jsou zase pro změnu velezkušení. Takže si budeme muset dávat pozor na všechny. Samozřejmě že nejvíce nám bude hrozit jejich elitní útok,“ pokračuje Kýhos.

Trenéři před utkáním přeskupili obranné řady. „MacDonald bude hrát v první formaci s Michalem Gulašim a David Nosek s Gregem (Petr Gřegořek). Třetí pár pak bude ve složení Dustin Kohn – Martin Gründling. Museli jsme to udělat, protože Andrew je stejný typ obránce jako Petr Gřegořek, a to nebylo dobré. V každé formaci musí být někdo defenzivnější,“ vysvětlil Kýhos důvody stěhování.

Jinak však s výkony kanadského obránce panuje spokojenost. „S ohledem na to, že se měsíc připravoval sám, zatímco my jsme stačili odehrát i s přípravou už dvacet utkání, tak hraje opravdu dobře. Navíc je jasné, že to s ním bude od zápasu lepší a lepší. Otázkou je, jak dlouho tady bude ještě hrát.“

V brance bude střelám Jágra a spol. čelit Lukáš Mensator. „V zápase s Libercem měl menší zdravotní problémy, ale v Českých Budějovicích už odchytal celé utkání. Budeme na něj spoléhat jako na jedničku,“ dodává trenér.

Hokejisté z NHL chtějí nastoupit

Diváci ve vyprodané KV Areně se nejspíš kladenských hokejových hvězd dočkají, i když hráčská asociace (NHLPA) doporučila hráčům pod smlouvami, aby v době výluky minimálně do 23. října nenastupovali k žádným utkáním.

Nejen obránce Tomáš Kaberle vnímá doporučení NHLPA tak, že týká pouze hráčů, kteří v Evropě dosud nezačali hrát. Například budějovických Hanzala a Michálka, kteří v pátek proti Plzni nenastoupí.

„Záleží na nich, jak se rozhodnou. Když se řekne, že začíná sezona, sedneme na první letadlo a letíme. Dokud však není nic podepsaného, chceme hrát dál,“ uvedl obránce Rytířů a Canadians s tím, že se situace může změnit každou hodinou.

Jeho spoluhráč v Kladně i zámoří Tomáš Plekanec má také jasno. „Pokud mi dnes někdo nezavolá a neřekne, že zítra jedeme, tak si mohu dělat, co chci a pravděpodobně hrát budu, protože není nic podepsaného. Nemá cenu čekat do třiadvacátého a přijít o dva zápasy,“ uvedl Plekanec.

Poslední kolo

HC MOUNTFIELD - HC Energie Karlovy Vary 5:3 (2:0, 1:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 10. Dej (Vydarený, Kohn), 16. Šimánek (Frühauf, Ptáček), 32. Šimánek (Rousek), 60. Červený (Dej, Ference), 60. Kotalík (Kohn) - 41. Kumstát (Pech, Nosek), 49. Skladaný (Nosek, Vachovec), 51. Vachovec (Gulaši).

Rytíři Kladno - HC VERVA Litvínov 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Eberle (Valský), 26. Plekanec (Jágr, Tlustý) - 37. Majdan (Posmyk).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 12 - 3 - 0 - 4 - 5 - 31:40 - 13 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Petr Kumstát, Lukáš Pech – 12 bodů (6+6, 2+10)
Nejlepší střelec Petr Kumstát - 6 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 10 asistencí
Nejlepší v +/- David Nosek +5 bodů
Nejtrestanější hráč Martin Gründling – 45 TM
Brankáři Lukáš Mensator 91.17 %, 3.08 g/z
Tomáš Závorka 90.71 %, 3.20 g/z
Úspěšnost přesilovek 10.8 % (11. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 81.6 % (12. místo v extralize)*

Rytíři Kladno
Utkání v extralize 12 - 7 - 0 - 2 - 3 - 35:25 - 23 b
Průběžné umístění 4. místo
Nejproduktivnější hráč Tomáš Plekanec – 16 bodů (8+8)
Nejlepší střelec Tomáš Plekanec – 8 branek
Nejlepší nahrávač Jaromír Jágr - 9 asistencí
Nejlepší v +/- Jaromír Jágr +11 bodů
Nejtrestanější hráč Petr Mocek - 25 TM
Brankáři Jan Chábera 93.72 %, 2.06 g/z
Úspěšnost přesilovek 10.1 % (12. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 81.4 % (12. místo v extralize)*

*Zdroj: iDnes.cz

Vzajemné zápasy 2011/2012

04. kolo Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:3
17. kolo HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 4:1
30. kolo Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:1
43. kolo HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 1:2sn

Vzajemné zápasy 2010/2011

06. kolo HC Kladno - HC Energie Karlovy Vary 1:2
19. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Kladno 2:1
32. kolo HC Kladno - HC Energie Karlovy Vary 3:4pp
45. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Kladno 0:4

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gründling, D. Kohn, MacDonald, Gřegořek, J. Látal, Kloz, Nosek, Gulaši – Zucker, Skuhravý, Košťál – Kumstát, Pech, Zaťovič – Koblasa, Vachovec, J. Heřman – Pohl, Skladaný, Doleža.

Rytíři Kladno: Chábera - Židlický, Černošek, Majeský, T. Kaberle, Macholda, Piskáček, Drtina - Jágr, Plekanec, Tlustý - Hovorka, Patera, Hlaváč - Bicek, Dragoun, M. Látal (16.Melka) - Valský, Kuchler, Eberle.

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 18.10.2012

Jen jsem do toho plácl, přiznal Doležal

Ohlasy k zápasu | pá 19.10.2012

Jágr + Plekanec: Energie vyhrála zaslouženě

Notes k zápasu | čt 18.10.2012

Heřman: S Kladnem to bude svátek