HC Energie Karlovy Vary

Kverka se drží v čele tabulky střelců MHL

Parádními výkony se v této sezoně prezentuje kapitán karlovarských juniorů Jaromír Kverka mladší. Ten má na svém kontě po 24 zápasech 15 branek a kraluje tabulce střelců celé MHL. V rozhovoru nám syn karlovarské hokejové legendy prozradil, kolik branek by chtěl v této sezoně ještě nastřílet či kdo je podle něj největším favoritem MHL.

Jardo, odehráno máte přes dvacet utkání a vy jste nejlepším střelcem celé soutěže. Co na to říkáte?
Střelecky se mi daří už od letní přípravy a já jsem za to samozřejmě jen a jen rád (smích). V létě jsem na sobě hodně pracoval a myslím si, že jsem skvěle připravený. Samozřejmě, že mě těší, že se mi tvrdá práce takhle vyplácí. To je vždy velmi povzbuzující do dalších zápasů.

Při některých gólech vám pomohlo i pověstné štěstíčko, že?
Ano, góly jsou hodně o štěstí. Je paradoxní, že jsem neproměnil některé velké šance, ale pak mi to tam šťastně spadlo. To vše ale k hokeji patří. Myslím si, že v současné době to mám se štěstím tak půl na půl (smích). Takže když je potřeba, tak mi to tam spadne.

Při pohledu na vaše statistiky v MHL a v loňské extralize to vypadá, že střílet branky v MHL je snadnější. Zřejmě to tak ale nejspíš nebude, že?
Je to určitě tím, jaký pokrok jsem v letní přestávce udělal. Opravdu jsem se hodně soustředil na to, abych byl na tuto prestižní soutěž připravený a jak jsem říkal, nyní se cítím skvěle. Snad to vydrží až do konce sezony.

Důležitý je týmový úspěch, ale stejně se zeptám. Máte nějakou metu nastřílených branek, kterou si chcete splnit?
Na kanadské bodování se příliš nekoukám. Někdy je člověk nahoře a někdy zase dole. Hlavní je, že svými góly pomáhám celému týmu, to je to úplně nejdůležitější. Žádnou metu jsem stanovenou neměl, ale kdybych dal 35 branek, tak bych se vůbec nezlobil (smích).

V čem jste zaznamenal největší rozdíly mezi MHL a českou juniorskou extraligou?
V MHL jsou týmy velice takticky vyspělé a vyšší je také rychlost hry. Tempo je někdy ohromné. Největší rozdíl je ale podle mého názoru v šikovnosti ruských hráčů, protože v naší extralize tolik šikovných kluků určitě není.

Je velký rozdíl hrát MHL v KV Areně, nebo na hřištích soupeřů?
Určitě je to obrovský rozdíl. Mně se samozřejmě hraje lépe doma, ale to asi všem hráčům. V Rusku má každé kluziště jiné rozměry, takže se vždy musíme přizpůsobit, protože hra je pak úplně jiná.

V útoku Vám klape hlavně spolupráce s Vojtěchem Tomečkem...
Vojta je skvělý hráč. Hráli jsme spolu už minulý rok, což je také určitě znát. V této sezoně se nám zatím opravdu daří a moc si spolu na ledě rozumíme. Jsem rád, že nás trenér nechává hrát spolu.

Hráli jste už proti řadě týmů. Který vás ve vzájemných zápasech nejvíc zaujal?
Zaujal mě hlavně Atlant (Moskevská oblast. Jeho hráči byli opravdu na vysoké úrovni a těším se na další zápasy s nimi. Tento celek je pro mě také největším favoritem celé MHL.