HC Energie Karlovy Vary

Kde slunce vychází. Do Varů přicestují junioři Chabarovsku

Na mapě MHL náleží Západní konferenci, ve skutečnosti je to ale jediný fakt, který je se západem spojuje. Z ruského Chabarovsku už totiž není daleko do Japonska nebo Číny. Po cestě - bez jakékoli nadsázky - přes celou planetu Zemi čeká hokejisty tamních Amurských Tygrů dvojutkání v Karlových Varech. První zápas je na programu v neděli od 17:00.

Na dálném východě

Název Amurští Tygři Chabarovsk
Založen 1966
Město Chabarovsk, Rusko
Stadion Platinum Arena
Kapacita 7 100
Web amur-tigers.ru

7 750 km - taková je vzdálenost vzdušnou čarou mezi Karlovými Vary a Chabarovskem. Trasa přes Severní Ameriku by cestu prodloužila jen asi o 1 500 kilometrů.

Existuje ale i spojení povrchovou dopravou. Městem prochází více než 9 000 kilometrů dlouhá Transsibiřská magistrála. Při své stavbě byla v Chabarovsku napojena na tehdy už existující úsek do Vladivostoku, kde je nyní ukončena. Pokud bychom ale pokračovali dále, můžeme skončit až v Pchjongjangu. Severokorejské dráhy dokonce vypravují pravidelný spoj z Moskvy, cestování jím je ale běžné veřejnosti nepřístupné.

Chabarovsk má s nejizolovanější zemí světa společné ještě jedno. Roku 1941 se v malé vesnici nedaleko města narodil budoucí vůdce KLDR Kim Čong-il (severokorejská verze však tvrdí, že se narodil na bájemi opředené hoře Pektusan za zpěvu vlaštovek).

Lední hokej v Chabarovsku

Hokejový klub založený roku 1966 obdržel jméno podle řeky Amur, která protéká městem. Později se stal jedním ze zakládajících členů ambiciózního projektu KHL, jehož expanze si vyžádala vznik juniorské obdoby. Od roku 2010 tak chabarovští junioři zastupují svůj klub v MHL. K původnímu názvu si přidali dovětek „Tygři“ a pravděpodobně nikoli náhodou. Přímořský kraj, ke kterému Chabarovsk náleží, je posledním regionem výskytu přísně chráněných amurských tygrů (také známých jako sibiřských). Ve volné přírodě jich žije pouze okolo 300.

Amurští Tygři odehráli v dosavadním průběhu Mládežnické hokejové ligy o čtyři zápasy méně než energetici a vedou si střídavě úspěšně. Z dvaadvaceti utkání jich vyhráli deset a na kontě mají 32 bodů, což je přesně o 5 méně než Energie. V soutěži to nemají jednoduché, vždyť jejich nejbližší soupeř - novokuzněčtí Medvědi - je vzdálen 3 000 km!

  • Neděle 28. října: HC Energie Karlovy Vary - Amurští Tygři Chabarovsk 17:00
  • Pondělí 29. října: HC Energie Karlovy Vary - Amurští Tygři Chabarovsk 18:00

Související články