HC Energie Karlovy Vary

Přijíždí Slavia a Energie potřebuje bodovat

Přichází 18. kolo Tipsport extraligy a s ním i souboj Energie s pražskou Slavií. Ta je v tabulce na šestém místě s devítibodovým náskokem na Karlovy Vary. První vzájemný zápas vyhráli Pražané 3:1, a tak se jim energetici pokusí porážku vrátit. Napraví dojem z posledního utkání v Plzni? Duel startuje ve čtvrtek v 18:10 a živě ho vysílá TV Fanda.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: TicketPro.cz

Divoký podzim

Slavia nevstoupila do letošního ročníku extraligy úplně nejlépe, když z prvních pěti utkání ukořistila jen tři body, o které obrala Jágrovo Kladno. Na konci září se ale situace úplně obrátila. Svěřenci trenéra Růžičky porazili Energii, a od té chvíle prohráli pouhé čtyři zápasy z jedenácti. A to ještě ve Třinci a Zlíně padla Slavia až v samostatných nájezdech. I proto se nyní drží na šesté příčce se ztrátou devíti bodů na vedoucí Plzeň. Sešívané čeká už čtvrté venkovní utkání v řadě, po duelu ve Varech se ještě představí v Pardubicích, a poté se už je čeká souboj s Vítkovicemi, který se odehraje v Edenu.

Individuální výkony

Brankáři Miroslav Kopřiva s Dominikem Furchem se střídají celkem pravidelně, více zápasů ale přece jen odchytal zkušenější Kopřiva. S úspěšností 92.3 % je sedmým nejlepším gólmanem extraligy, zatímco průměr 2.16 gólu na zápas ho řadí na třetí příčku. V obraně vládne Petr Kadlec. Deset kanadských bodů a navíc +9 bodů, co se týče pozitivní účasti na ledě. Za ním následuje s pěti kanadskými body Petr Kuboš.

Ofenzivu Pražanů zpočátku táhlo trio Sobotka, Červenka, Růžička mladší. Konto soupeřů zatížili 14 brankami, a mnoho dalších připravili. Červenka už ale zamířil do KHL, kde po doléčení zranění bude hrát za pražský LEV. Otazník visí i nad budoucností Sobotky, o kterého stojí Slovan Bratislava. Zmíněnou trojici stíhá mladík Tomáš Hertl, který zatím nasbíral jedenáct bodů. Další posilou do útoku je Dávid Skokan, který je ve Slavii na zkoušce. Předtím působil v Popradu.

S Vladimírem Kýhosem o utkání

Vladimír Kýhos

Trenér Vladimír Kýhos své svěřence na utkání důkladně připravil a určil jasný cíl. Získat tři body. „Začátek soutěže měla Slavia takový nemastný, neslaný. Jenomže pak se z NHL vrátila dvojice Červenka – Sobotka, která dokázala vyhrát několik zápasů. Tím se celý tým nastartoval a probudili se i ti hráči, kteří se hodně trápili,“ začal kouč Kýhos analyzovat soupeře.

Hru sešívaných si kormidelník prvního týmu prostudoval v posledním zápase, ve kterém Slavia hrála na ledě Komety Brno. „Hráli opravdu dobře. Tomu jsme přizpůsobili i poslední tréninky, ve kterých jsme se zaměřili na hru soupeře. Musíme s nimi hrát šedesát minut, nikoliv padesát, jako tomu bylo v Plzni,“ připomněl Kýhos poslední neúspěch svého týmu.

Červenka již Slavii opustil a Sobotka do posledního zápasu nezasáhl. „Na nikoho nebudeme hrát nějakou osobní hru. Připravili jsme se jako na každého jiného soupeře. Ať už Plzeň nebo Kladno. Pokud se budeme prezentovat po celé utkání, zdůrazňuji celé utkání, tak věřím, že se nám konečně podaří uspět a získáme tři body,“ hovoří trenér o podmínkách úspěchu.

Pražané se prezentují agresivním stylem hry. „Hodně napadají. Žádný hráč si nemůže dovolit se chviličku nesoustředit. Forčekují a jsou velice aktivní. Žádný puk není pro ně ztracený,“ varuje karlovarský lodivod.

Trenéři Energie zamíchali se sestavou. Kapitán Václav Skuhravý se vrátil do prvního útoku a dostal k sobě kromě Jana Košťála mladého Petra Koblasu. Druhá pětka se nezměnila. Třetí formace bude hrát ve složení Doležal, Káňa, Pohl a čtvrtá pak s Vachovcem na centru, se Skladaným vlevo a Zuckerem vpravo. „Čtvrtá pětka bude dobrá. Myslím si, že přinese veliké oživení do hry. Proto jste tyhle kluky dali dohromady,“ očekává Vladimír Kýhos.

V neděli se pak Západočeši představí na ledě Litvínova. „O uplynulém víkendu jsme měli za úkol udělat šest bodů. Nepovedlo se. Musíme je prostě udělat teď. Týmy zespoda se začínají dotahovat a bylo by velice nepříjemné je pustit v tabulce před sebe,“ dodává trenér.

Poslední kolo

HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary 5:2 (0:1, 0:0, 5:1)
Branky a nahrávky: 48. Gulaš (Jiří Hanzlík), 54. Balej (Jan Kovář, Jiří Hanzlík), 57. Dvořák (Kašpařík, Hollweg), 58. Martin Straka (Vlasák), 60. Vlasák (Martin Straka, J. Jeřábek) - 4. D. Nosek (Zaťovič, Pech), 47. Kumstát (Zaťovič).
HC Kometa Brno – HC Slavia Praha 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Divíšek (Svoboda J.), 27. Divíšek (Žižka), 60. Divíšek (Petrovický, Malec) - 16. Sklenář (Alinč), 38. Kuboš (Růžička), 51. Hertl, 52. Stránský (Krenželok, Kadlec).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 17 - 5 - 0 - 4 - 8- 46:62 - 19 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 21 bodů (4+17)
Nejlepší střelec Petr Kumstát - 9 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 17 asistencí
Nejlepší v +/- František Skladaný +3 body
Nejtrestanější hráč Martin Gründling – 53 TM
Brankáři Lukáš Mensator 90.41 %, 3.33 g/z
Tomáš Závorka 89.87 %, 3.52 g/z
Úspěšnost přesilovek 15.5 % (3. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 81.7 % (12. místo v extralize)*

HC Slavia Praha
Utkání v extralize 17 - 8 - 1 - 2 - 6 - 47:42 - 28 b
Průběžné umístění 6. místo
Nejproduktivnější hráč Vladimír Sobotka - 15 bodů (6+9)
Nejlepší střelec Tomáš Hertl– 9 branek
Nejlepší nahrávač Vladimír Sobotka, Vladimír Růžička - 9 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kadlec +9 bodů
Nejtrestanější hráč Petr Kadlec - 48 TM
Brankáři Miroslav Kopřiva 92.33 %, 2.16 g/z
Dominik Furch 91.11 %, 2.46 g/z
Úspěšnost přesilovek 12.8 % (10. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 84.6 % (7. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

05. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:1

Vzájemné zápasy 2011/2012

02. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:1
15. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 6:2
28. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:4
41. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 4:3p
OUT2 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 1:3
OUT5 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 4:3
OUT8 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 4:1
OUT11 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:4

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - MacDonald, Gulaši, D. Nosek, Gřegořek, Gründling, D. Kohn, J. Látal, Kloz - Pohl, Skuhravý, J. Doležal ml. - Kumstát, Pech, Zaťovič - Zucker, Vachovec, Košťál - Koblasa, Skladaný, J. Heřman
HC Slavia Praha: Kopřiva - Kadlec, Kučný, Kuboš, Běnovič, Kolařík, Kempný, Šulc, Dresler - Hertl, Alinč, Tomica - Stránský, Kalla, Krenželok - Sklenář, Růžička, Jelínek - Žejdl, Pospíšil, Poletín

Související články