HC Energie Karlovy Vary

Gól od Jágra Závorku naštval, jednou o něm bude vyprávět

Jedním z mála světlých okamžiků z pohledu Energie na kladenském ledě byl výkon Tomáše Závorky. Pětadvacetiletý gólman zaznamenal 41 úspěšných zákroků, inkasoval pouze z hole zámořských hvězd a po zásluze byl vyhlášen karlovarskou hvězdou utkání. „Předešlých zápasů, ve kterých jsem chytal a vyhráli jsme, si však cením víc,“ prohlásil chvíli po utkání.

Tomáši, jaké to bylo, zachytat si proti kladenským hvězdám?
Do zápasu jsem šel s cílem podat co nejlepší výkon a užít si to, protože proti Jardovi Jágrovi nehrajete každý den. Pamatuji si, jak jsem ho jako malý sledoval v televizi.

Oproti neděli jste ale dnes předvedli zcela odlišný výkon, že?
Musím říct, že domácí na nás vletěli. Vytvořili si tlak, ze kterého jsme se nějak nemohli dostat. V obranném pásmu jsme byli pod velkým tlakem a téměř jsme se nedostávali ke hře, se kterou jsme slavili úspěch v předešlých zápasech.

Především v první a druhé třetině jste čelil obrovskému množství střel. Jak jste se cítil?
Před zápasem jsem se cítil mizerně. Byl jsem unavený a nějak jsem necítil nohy. Říkal jsem si, že to dneska asi bude vypadat. Na začátku jsem ale měl několik solidních zákroků, dostal jsem se do toho a pak už to bylo v pohodě. Škoda první branky, ale ten puk byl tečovaný a moc toho dělat nešlo. Kdybychom do konce druhé třetiny udrželi nulu, tak jsme tu možná nějaký bod umlátili.

Byla takto stanovena taktika? Udržet nulu co nejdéle?
Když se nedaří, tak od perfektní obrany chce začít každý tým. Změnili se u nás trenéři a od té doby se snažíme hrát stoprocentně do obrany a dostávat co nejméně gólů. Když dostanete jeden nebo dva góly za zápas, což se nám v posledních zápasech dařilo, tak se body sbírají mnohem lépe, než když pořád spoléháme na výsledky 5:4.

Gól, který vám vstřelil Jágr, vypadal trochu lacině…
Čekal jsem rychlou přihrávku, Jarda si puk ještě potáhl. Říkal jsem si, že teď už to musí nahrát, on se na mě ale zkušeně podíval, viděl, že už jsem natočený na nahrávku a trefil mi to pod ruku. Mrzí mě, že jsem se nechal takto vycukat. Měl jsem se jednoduše soustředit na hráče, krýt první střelu a neřešit nějakou nahrávku.

Bylo vidět, jak vás branka mrzí. Přijel vás uklidňovat Michal Gulaši, co vám říkal?
Trošku jsem si tam pro sebe zanadával. Říkal jsem si, že jsem vůl, ale že to musím hodit za hlavu a chytat dál. Na nějaké analýzy, co jsem udělal dobře nebo špatně, na to je čas po zápase. Tohle mi proběhlo hlavou a popravdě ani nevím, co mi Michal říkal.

Je náplastí na tu situaci skutečnost, že vám gól vstřelil právě Jágr?
V tu chvíli jsem byl samozřejmě naštvaný. Někdy později ale o tom možná budu vyprávět (smích).

Byla branka na 2:0 momentem, kdy se zápas definitivně zlomil?
Zřejmě ano. Domácí sice byli lepším týmem, ale to neznamená, že museli vyhrát. Za stavu 1:0 jste stále mohli vstřelit nějakou branku a pak třeba rozhodnout v prodloužení. Místo toho jsme bohužel inkasovali na 2:0 a pak už se s tím moc dělat nedalo. Domácí se uklidnili a už si vítězství pohlídali.

Byl to dnes jeden z vašich nejlepších výkonů v extralize?
Hokej je kolektivní sport a člověk má ze svého výkonu větší radost, pokud se vyhraje. Z posledních šesti zápasů včetně dnešního, ve kterých jsem nastoupil, jsme čtyřikrát vyhráli. Těch zápasů si asi cením víc. Těší mě, že jsem dnes až na ten druhý gól nic nezkazil, ale hokej se hraje na body.

Související články

Reportáž | čt 29.11.2012

Karlovarské pušky na Kladně ztichly