HC Energie Karlovy Vary

Energetici zahajují trip po východu republiky

Karlovarské hokejisty čeká cesta přes celou republiku, v rámci 34. kola extraligy se totiž představí na ledě ostravské ČEZ Areny. Vítkovice figurují na devátém místě tabulky, které jim neposkytuje žádnou jistotu, co se boje o play-off týče. Oba letošní vzájemné zápasy vyhrála Energie, podaří se to i potřetí? Utkání začíná ve středu od 17:00.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

Zprávy z východu

Prosinec načaly Vítkovice prohrou v Českých Budějovicích, poté ale předvedly čtyřzápasovou šňůru výher, když postupně porazily Zlín, Kladno, Třinec a Litvínov. V dalších třech utkáních ale Steel neuspěl. Po bodu získal v duelech s Plzní a Kometou, doma poté prohrál 4:5 s pražskou Spartou. Z posledních tří zápasů vydolovaly Vítkovice sedm bodů, když dokázaly zvítězit v 5:2 Chomutově a 7:1 doma nad Libercem. Mountfieldu pak podlehly až po samostatných nájezdech.

Celkově získaly Vítkovice v posledních jedenácti kolech 21 bodů (skóre 42:31). Téměř dva body na zápas nevypadají tak zle, přesto je Steel až devátý. Na šesté místo, zajišťující automatickou účast ve čtvrtfinále play-off, ztrácí osm bodů. Náskok na dvanácté Karlovy Vary činí rovných deset bodů, Vítkovice ale odehrály o jeden zápas méně.

Energii čeká čtyřdenní trip na severní Moravě

Po středečním souboji s Vítkovicemi se energetici z Moravy vracet nebudou. Hned v pátek je čeká duel s Třincem. „Chtěli jsme se vyhnout náročnému cestování. Takže zůstáváme ve Vítkovicích,“ říká na úvod trenér Jaromír Kverka.

 

A jaký je plán tripu? Ten popsal asistent na lavičce Energie následovně. „Odjezd je v úterý v půl druhé. Večer budeme v Ostravě, kde se ubytujeme a půjdeme na večeři. Ve středu klasické dopolední rozbruslení, oběd a zápas. Ve čtvrtek budeme v Ostravě trénovat a následně odpoledne přejedeme do Třince. V pátek bude opět klasický zápasový den s rozbruslením, obědem a samotným utkáním,“ vyjmenoval Kverka průběh následujících dní.

 

Do utkání ve Vítkovicích nenastoupí Roman Vlach. „Je to jednoduché. Jednak je nachlazený a nedohrál už zápas se Spartou. Momentálně je doma a  k týmu se připojí až v Ostravě. Navíc už do 34. kola nastoupil v dresu Liberce, takže prostě hrát nesmí. Do zápasu s Třincem už ale bude připraven zasáhnout. Pojede s námi Tomáš Rohan, se kterým pro vítkovické utkání počítáme do sestavy. Co se týče duelu s Třincem, tak se teprve rozhodneme jaké změny uděláme,“ pokračuje.

 

Případný úspěch ve Vítkovicích může Energii hodně pomoci. Jednak se může utrhnout Liberci a Chomutovu. Následně umaže část náskoku na České Budějovice a Pardubice. To v tom lepším případě. V tom horším se stane, že se propast na předkolo play-off ještě prohloubí. „Každé utkání je pro nás ohromě důležité. Platí to i pro zápas ve Vítkovicích. Následuje náročný duel s Třincem, kdy budou domácí jasným favoritem a v neděli hostíme nepopulární Zlín. Takže je to jasné. Musíme bodovat,“ dodává Kverka.

 

Na posledním tréninku před odjezdem do Vítkovic se už ve výstroji objevil Petr Kumstát. „Šel to s námi zkusit. Jezdí mezi námi trochu jako Martina Sáblíková, ale jeho styl je jinak výborný,“ říká Kverka s úsměvem a pokračuje: „Podle mého se brzy dostane do kondice. Nevím kdy bude definitivně připraven hrát. Záleží to i na posudku lékařů.“

Po středě čeká energetiky souboj v Třinci, odkud se body jen tak nevozí. „Já si za svojí kariéru pamatuji, že jsme přivezli i z Třince nějaké body. Možná bude výhoda, že mají týden volno. Naposledy hráli v pátek, ale to je hodně spekulativní. Mohli by nás trochu podcenit. Postavení v tabulce tomu napovídá. Nicméně já budu maximálně spokojený, když se nám podaří dovést z tripu více než tři body,“ vyslovuje asistent přání se kterým tým odjel.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Gřegořek (Ton, Tenkrát), 24. Hlinka (Tenkrát, Jánský).

HC Vítkovice Steel – HC MOUNTFIELD 1:2sn (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Huna (Roman, Svačina) - 24. L. Květoň (Kohn), rozhodující nájezd Šimánek.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 39 - 12 - 2 - 5 - 20 - 97:113 - 45 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 49 bodů (18+31)
Nejlepší střelec Lukáš Pech - 18 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 31 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumstát +6 bodů
Nejtrestanější hráč Martin Gründling – 63 TM
Brankáři Tomáš Závorka 93.33 %, 2.12 g/z
Lukáš Mensator 89.55 %, 3.45 g/z
Úspěšnost přesilovek 16.5 % (2. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 85.4 % (8. místo v extralize)*

HC Vítkovice Steel
Utkání v extralize 38 - 16 - 1 - 5 - 16 - 101:101 - 55 b
Průběžné umístění 9. místo
Nejproduktivnější hráč Jiří Burger - 26 bodů (12+14)
Nejlepší střelec Rudolf Huna – 15 branek
Nejlepší nahrávač Vladimír Svačina - 15 asistencí
Nejlepší v +/- Karol Sloboda +5 bodů
Nejtrestanější hráč Marek Malík - 81 TM
Brankáři Roman Málek 91.60 %, 2.73 g/z
Filip Šindelář 93.20 %, 2.19 g/z
Úspěšnost přesilovek 14.9 % (5. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 85.7 % (6. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

08. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 1:4
21. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:1sn

Vzájemné zápasy 2011/2012

07.kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Vítkovice Steel 2:3 pp
20. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 4:3
33. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 3:1
46. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 2:4

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Drtina, Nosek, Gulaši, Prošek, Grman, Gründling, J. Látal, Kloz - Zaťovič, Pech, Bicek - Doležal, Vlach, Pohl - Košťál, Skuhravý, Zucker - Koblasa, Vachovec, Skladaný

HC Vítkovice Steel: Málek – Barinka, Kudělka, Malík, Stehlík, Sloboda, Voráček, Štencel – Húževka, Burger, Klimek – Strapáč, Hruška, Ujčík – Svačina, Roman, Huna – J. Káňa, Kolouch, Szturc

Související články

Reportáž | st 16.1.2013

Energie dobyla ostravskou ČEZ Arénu