HC Energie Karlovy Vary

Po ofenzivní smršti první letošní skalp Zlína

HC Energie – PSG Zlín 6:4 (4:0, 1:2, 1:2) Gólparáda první formace přinesla Energii tři body a první vítězství nad Zlínem v letošním ročníku. K úspěchu energetici nakročili hned v první periodě, kterou i díky dvěma brankám Lukáše Pecha vyhráli 4:0. Tak snadné to však mít neměli. Další dvě třetiny střelecky ovládli hosté, a domácí tak za konečný výsledek 6:4 byli velmi rádi.
Tipsport extraliga, 42. kolo, ne 20.1.2013
Karlovy Vary
Zlín
6:4
4:0, 1:2, 1:2
Branky a nahrávky: 7. Pech (Zaťovič, Nosek), 10. Pech (Drtina, Bicek), 13. Bicek (Zaťovič, Nosek), 18. Zaťovič, 30. Zaťovič (Nosek), 53. Koštál (Grman) - 22. Řezníček (Holík, Zámorský), 37. Tesařík (Čajánek, Veselý), 52. Veselý (Řezníček, Tesařík), 54. Kubiš (Malenovský, Tesařík). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Bádal, Pouzar.. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 2893. Střely na branku: 36:32. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:3, 6:3, 6:4.
Karlovy Vary: Závorka - D. Nosek, J. Drtina, Gulaši, Prošek, Gründling, Grman, J. Látal - Bicek, Pech, Zaťovič - Pohl, Skladaný, J. Doležal - Zucker, Skuhravý, Košťál - Vlach, Vachovec, T. Rohan - Koblasa.
Zlín: Horčička (21. Kašík) - Hamrlík, Zámorský, Tesařík, Řezníček, Kotvan, Urbanec, Horák - Balaštík, Leška, Köhler, Veselý, Čajánek, Kubiš, Holík, Melenovský - Okál, Šlahař, Fořt.

Komentář k utkání

V opatrném začátku utkání drželi puk na hokejkách častěji domácí a byl to zlínský Luboš Horčička, kdo se z obou gólmanů dostal rychleji do tempa. Pozorná obrana PSG poprvé zaváhala v 5. minutě, Košťál sám před brankou však zbrkle zakončil jen do Horčičkovy výstroje. Skóre se měnilo až po méně nápadné akci. S pukem po Drtinově nahození objel Lukáš Pech branku a střelou z úhlu trefil mezeru u pravé tyče.

Aktivita domácím vydržela i díky nedisciplinovanosti hostí. Na předělu osmé a deváté minuty krátce menší tresty krátce po sobě obdrželi Okál s Leškou. Dvojnásobná přesilovka Energie dlouho postrádala myšlenku, nakonec tak domácím pomohla i trocha štěstí, když nahrávka Lukáše Pecha zřejmě i díky drobné teči po ledě zapadla za brankovou čáru. Představení karlovarské první formace však nebylo u konce. Ve 13. minutě zavěsil Jiří Bicek pod víko vyraženou střelu Zaťoviče, aby se o pět minut později i domácí kapitán dočkal gólové radosti. Po Balaštíkově hákování nařídili rozhodčí trestné střílení, které Martin Zaťovič technickou střelou poslal přímo do pravého rohu. Hosté se v první periodě zmohli jen na ojedinělé střely z dálky. Ty i díky obětavosti spoluhráčů, kteří řadu těchto pokusů zblokovali, gólman Závorka likvidoval bez potíží.

První výraznou chybu vyrobila defenziva Energie na začátku prostřední části. Dalibor Řezníček najíždějící do útočného pásma z druhé vlny dostal nevídaný prostor a střelou bez přípravy poslal do sítě Holíkovu nahrávku. Z dílčího úspěchu svého mužstva se mohl radovat i brankář Libor Kašík, který po přestávce nahradil Horčičku. Nástup do druhého extraligového utkání v kariéře mladému brankáři zkomplikovalo vyloučení Zámorského, velký tlak Energie však i s dávkou štěstí ustál. Při vyrovnaném počtu hráčů se pak mohlo zdát, že hosté získávají převahu. Zpátky na zem je poslala chyba v obraně, po které Martin Zaťovič další trefou do růžku proměnil samostatný nájezd. A branky padaly dál. Přísně posouzený zákrok Látala vedl k výborně sehrané přesilovce hostů, kterou nechytatelnou střelou proměnil Radim Tesařík.

Zběsilé tempo zápasu mírně polevilo po druhé přestávce, kdy obrany začaly opět důsledněji plnit své povinnosti. Brankovou příležitost až ve 45. minutě vymyslel Pech, když před branku nahrával na volej Zaťovičovi, ten však šanci na završení hattricku nevyužil. Na druhé straně neuspěl v brankovišti aktivní Kubiš, Závorka puk zalehl těsně před brankovou čarou. Střelecké hody tak přišly na řadu až v druhé polovině třetiny. Na rozdíl dvou branek v přesilové hře při vyloučení Skuhravého snížil zlínský Ondřej Veselý a trenér Žemlička za stavu 5:3 požádal o oddechový čas pro svůj tým. Zdálo se, že tento tah zafungoval a že dorážka Jana Košťála definitivně vrátí na hokejky Energie klid. Po necelé minutě, v čase 53:51, však na další drama zadělal Pavel Kubiš. Z projevu energetiků byla znát nervozita, která zapříčinila i řadu závarů před Závorkou. Domácí však zároveň předvedli velkou dávku bojovnosti, díky které už další branky Zlína nepřipustili.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Ještě lépe než v posledních zápasech se nám povedl začátek. Vstřelili jsme čtyři góly, což by podle mého mělo být dost na to, abychom se v závěru nemuseli klepat o výsledek. Bylo bohužel vidět, že psychicky stále nejsme úplně v pohodě, jako bychom se toho vítězství báli. Věděli jsme, že Zlín má výbornou ofenzivní sílu, ale nakonec jsme to ubojovali. Za 3 body jsme rádi a jdeme dál na naším cílem, postupem do play-off.

Rostislav Vlach (PSG Zlín): Domácí nás dnes přehráli bojovností. V první třetině nás překvapili čtyřmi vstřelenými brankami. V dalším průběhu zápasu se naše hra zlepšila, ale na vyrovnání už to nestačilo.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 20.1.2013

Roman Prošek: Proti Zlínu se 3 body cení

Ohlasy k zápasu | po 21.1.2013

Roman Vlach: První třetina byla zlomová

Ohlasy k zápasu | st 23.1.2013

Jan Košťál pokořil metu 700 utkání