HC Energie Karlovy Vary

Po pauze čeká energetiky bitva s Vítkovicemi

Třetí díl Euro Hockey Tour je minulostí, a tak se opět roztáčí kolotoč extraligových zápasů. Karlovarským hokejistům zbývá odehrát šest utkání, ve kterých se chtějí pokusit o malý zázrak, postup do předkola. Ve středu je od 18:00 čeká duel s Vítkovicemi, které v pondělí podlehly 1:5 Slavii. V tabulce jsou na osmém místě, náskok na Energii činí devět bodů.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Vyrovnaná bilance

Na otázku, zda se Steelu v poslední době daří, se hledá odpověď těžko. Od 18. ledna odehrály Vítkovice osm utkání, z nichž čtyři vyhrály (4:2 Kladno, 5:4 v Třinci, 4:3pp Litvínov, 2:1 Pardubice) a stejný počet zápasů prohrály (3:5 ve Zlíně, 2:4 na Slavii, 0:3 v Plzni, 1:5 doma se Slavií). Bilance výher a proher z posledních utkání je tedy vyrovnaná. V tabulce jsou Vítkovičtí osmí, což jim nedává žádnou záruku, že si zahrají ve vyřazovacích bojích. V minulém roce skončil Steel v základní části na šestém místě, na tuto příčku aktuálně ztrácí sedm bodů. Ostravané navíc mají oproti zbytku extraligového pelotonu odehrané jedno utkání navíc.

Individuální výkony

Nejproduktivnějším hráčem Vítkovic je Vladimír Svačina, který doposud nasbíral 38 bodů (16+22). Hranici třiceti kanadských bodů už překročili i Rudolf Huna a Ondřej Roman. Překonat jí může i kapitán Jiří Burger, jehož bodový příspěvek se zatím zastavil na čísle 29. Mezi obránci je na tom nejlépe Marek Malík (1+14).

O utkání s Jaromírem Kverkou

Hokejisté A týmu HC Energie si o reprezentační přestávce odpočinuli pouze dva dny. „Po Pardubicích si hráči trochu odpočinuli. Následně jsme začali všichni už na sto procent pracovat. Hlavní bylo, abychom se dali během přestávky zdravotně dohromady. Trápila nás zranění a nějaká viróza, která proběhla celým týmem,“ prozradil na úvod asistent Jaromír Kverka.

Pro fanoušky přichází hned několik dobrých zpráv. „Do sestavy se vrací Petr Kumstát i Martin Gründling. Poslední utkání v Pardubicích nehrál ani Lukáš Pech, který měl již zmiňovanou virózu. Na druhou stranu zdravotní problémy má stále obránce David Nosek, který se v posledních dnech omlouval z tréninku,“ pokračuje.

A začaly rošády v sestavě. První formace bude mít svoji klasickou podobu. „Vrátil se Petr Kumstát, takže bude hrát s Pechem a Zaťovičem. Ve druhé formaci bude hrát Skladaný, Polák a Pohl. Do třetí pětky jsme zařadili Jirku Bicka, Vaška Skuhravého a Jirku Doležala. Čtvrtá lajna nastoupí ve složení Košťál, Vachovec a Zucker. Roman Vlach bude jako třináctý útočník a do hry naskočí sedm obránců.“

Aktuálně nemá místo v sestavě Petr Koblasa. „Dohodli jsme, že ho uvolníme na dva zápasy MHL. Petr hrát bude, ale v juniorce. Pak samozřejmě může dojít ke změnám. Roman Vlach měl menší zdravotní problémy, tak proto je až třináctý hráč,“ vysvětluje trenér nominaci útočníků.

Vítkovice už v pondělí nastoupily proti Slavii a nakonec prohrály 1:5. „Nedivím se. Slavia hraje aktuálně výborně. Není to pro mne překvapení. Na druhou stranu budou trochu rozehraní a tím budou mít oproti nám menší náskok. Prohra Vítkovic je pro nás plus. Když by byly dobře postavené hvězdy, tak se před ně můžeme ještě dostat, ale bude to hodně náročné. Musíme vyhrát minimálně pět utkání ze šesti,“ předpovídá.

Duel Vítkovic se Slavií si trenéři dobře prostudují. „Probereme si jejich hru a uděláme maximum pro to, abychom vyhráli. Bude se hrát o šest bodů. Možná by bylo lepší, kdybychom hráli s jinými týmy, než s přímými konkurenty, ale nemůžeme si vybírat. Musíme vyhrávat a také doufat, že nám někdo pomůže. Zápasy se budou hrát na krev, ale nevzdáme se,“ slibuje Kverka.

Poslední kolo

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice- HC Energie Karlovy Vary 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 23. Gawryletz (Zohorna, Rolinek), 44. Tybor (Nosek), 54. Somík (Bartek), 60. Zohorna (Rolinek) - 33. Pohl (Polák, Grman).

HC Vítkovice Steel – HC Slavia Praha 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 44. Stehlík (Svačina, Barinka) - 3. Poletín (Klhůfek, Stránský), 14. Stránský (Klhůfek), 22. Hertl (z trestného střílení), 31. Kuboš (Kadlec, Žejdl), 56. Hertl (Skokan, Sklenář).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 46 - 16 - 2 - 5 - 23 - 115:131 - 57 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 53 bodů (21+32)
Nejlepší střelec Lukáš Pech - 21 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 32 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumstát, Lukáš Pech +6 bodů
Nejtrestanější hráč Martin Zaťovič – 65 TM
Brankáři Tomáš Závorka 93.12 %, 2.20 g/z
Lukáš Mensator 89.55 %, 3.45 g/z
Úspěšnost přesilovek 15.2 % (6. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 85 % (8. místo v extralize)*

HC Vítkovice Steel
Utkání v extralize 47 - 19 - 2 - 5 - 21 - 101:101 - 55 b
Průběžné umístění 8. místo
Nejproduktivnější hráč Vladimír Svačina - 38 bodů (16+22)
Nejlepší střelec Rudolf Huna – 19 branek
Nejlepší nahrávači Vladimír Svačina, Ondřej Roman - 22 asistencí
Nejlepší v +/- Roman Ondřej +6 bodů
Nejtrestanější hráč Marek Malík - 89 TM
Brankáři Roman Málek 91.70 %, 2.76 g/z
Filip Šindelář 92.72 %, 2.33 g/z
Úspěšnost přesilovek 16.5 % (3. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 86.1 % (5. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

08. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 1:4
21. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:1sn
34. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 1:3

Vzájemné zápasy 2011/2012

07.kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Vítkovice Steel 2:3 pp
20. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 4:3
33. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 3:1
46. kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 2:4

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – D. Nosek, Prošek, Látal, Gulaši, Kloz, Grman, Parýzek, M. Rohan – Bicek, Vlach, Zaťovič – Pohl, V. Polák, Skladaný – Zucker, Skuhravý, Košťál – Koblasa, Vachovec, T. Rohan

HC Vítkovice Steel: Málek (od 31. Šindelář) – Barinka, Kudělka, Sloboda, Voráček, Malík, Stehlík, Štencel, Lučka – J. Káňa, Burger, Ujčík – Svačina, Roman, Huna – Strapáč, Hruška, Klimek – Szturc, Húževka, Šedivý

Související články