HC Energie Karlovy Vary

Energetici zavítají do moravské metropole

Po vydařeném utkání s Vítkovicemi se karlovarská Energie přesune na východ republiky. Brněnská Kometa přivítá v Rondo areně přímého konkurenta o postup do play-off. Oba celky nemají jistý postup alespoň do předkola vyřazovací části, proto lze očekávat vyhrocenou bitvu o tři body. Tato bitva vypukne v pátek 15. února v 18:00 hodin.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

Využije Kometa zvýšeného sebevědomí z náročnéhu duelu?

Jan Hruška se stal spasitelem Komety v posledním odehraném duelu proti lídrovi z Plzně. Brňané museli dotahovat v závěru utkání jednobrankové manko, které se podařilo ve 49. minutě smazat výše zmíněnému Hruškovi. Hra se rozuzlila až v samostatných nájezdech, kde Brno utržilo dva vítězné body. Podobně vydřené výhry vždy mužstvu pomohou ke zlepšení sebevědomí do dalších utkání. I přes výhru ale Brno nepředvedlo přesvědčivý výkon a ze hry měli více hráči z Plzně. I přes to si chce Kometa vybojovat svojí pozici minimálně v předkole play-off.

Dlouhé čekání na plný počet bodů

Kometa má ale také problém s plným bodováním. Brno si za posledních devět utkání nepřipsalo ani jednou plný počet bodů. Bilance dokonce napovídá, že v kabině týmu z moravské metropole vládne krize. Nejblíže k plnému bodování měli hráči v modrých dresech v Litvínově. Hráčům Komety ale samostatné nájezdy nepřinesly ani dva body. Následné utkání s Plzní sice přineslo dvoubodový zisk, ale na jistotě v postavení v tabulce to brněnským moc nepřidalo.

O utkání s Jaromírem Kverkou

Nálada po výhře nad Vítkovicemi je výborná, ale nemusí to trvat věčně. Zda bude vládnout pohoda i po pátku rozhodne duel hokejistů Energie v brněnské hale Rondo. „Cítíme se výborně. Důležité bude, jak se nám povede přenést úspěch z domácího ledu do dalšího utkání,“ říká na úvod asistent trenéra Jaromír Kverka.

Karlovy Vary sice deklasovaly Vítkovice 8:3, ale třetí část prohrály 0:2. „Nějak jsme to hráčům nepředhazovali. Nebylo jednoduché kluky během zápasu donutit za stavu 8:1 hrát naplno. Jednoduše to hodíme za hlavu a budeme se už jen soustředit na utkání v Brně. Jen se podíváme na video, kde si probereme chyby z poslední části utkání,“ pokračuje.

Kometa Brno se před reprezentační přestávkou hodně trápila, i přesto Kverka nabádá k opatrnosti. „Víme, že nás nečeká nic jednoduchého. Daleko raději bychom hráli s Kometou doma, ale takový už je los. Nechceme ponechat nic náhodě a pojedeme k zápasu už o den dříve,“ říká Kverka.

Fanoušci Komety dokáží na hráče soupeře vytvořit veliký tlak. „Bude to hodně nepříjemné, ale myslím si, že bychom to mohli zvládnout. S Vítkovicemi jsme třikrát inkasovali v oslabení, takže jsme se během posledního tréninku zaměřili právě na hru v početní nevýhodě. Nechceme zbytečně inkasovat.“

Do Brna s týmem neodcestuje Roman Vlach. Vrací se David Nosek. Ve čtvrtek se Roman Vlach omluvil z tréninku z důvodu virózy, která nám zvyšuje v posledních týdnech marodku. Naopak se vrací po zotavení se David Nosek, který se z virózy vyléčil.“ probírá Kverka sestavu a dodává: „Dál jsme zařadili na post osmého obránce Martina Parýzka. V Pardubicích odehrál dobré utkání a získal si naší důvěru.“

Poslední kolo

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 35. T. Svoboda (Dlouhý), 49. J. Hruška (L. Čermák), rozhodující nájezd T. Svoboda - 39. Jan Kovář (Pletka, St. Pierre), 41. Pletka (Kratěna, Slovák).

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 8:3 (2:1, 6:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. J. Drtina (Zaťovič, Prošek), 13. Doležal (Grman), 26. Zaťovič (Kumstát), 30. V. Polák (Skladaný, Pohl), 31. Skuhravý (J. Látal, Bicek), 32. Zaťovič, 35. V. Polák (Pohl), 38. Grman (Pech, Kumstát) - 2. Kudělka (J. Káňa), 42. Huna (Roman, Svačina), 60. Bartánus (Rehák, R. Hruška).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 47 -17 - 2- 5 - 23 -123:134 - 60b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 54 bodů (21+33)
Nejlepší střelec Lukáš Pech - 21 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech - 33 asistencí
Nejlepší v +/- Lukáš Pech - +9 bodů
Nejtrestanější hráč Michal Gulaši – 66 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89.6 %, 2.9 g/z
Tomáš Závorka 93.0 %, 1.9 g/z
Úspěšnost přesilovek 15,2% (6. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 84.2 % (10. místo v extralize)*

HC Kometa Brno
Utkání v extralize 47 - 16 - 5 - 9 - 17 – 138:143 - 67 b
Průběžné umístění 9. místo
Nejproduktivnější hráč Jan Hruška - 42 bodů (19+23)
Nejlepší střelec Jan Hruška - 19 branek
Nejlepší nahrávač Jan Hruška - 23 asistencí
Nejlepší v +/- Jakub Svoboda +23 bodů
Nejtrestanější hráč Boris Valábik - 106 TM
Brankáři Jiří Trvaj 90,67 %, 2.83 g/z
Martin Falter 90,4 %, 3.28 g/z
Úspěšnost přesilovek 12,0% (13. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 86.5 % (4. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz, Hc-kometa.cz, Hokejkv.cz

Vzájemné zápasy 2012/13

09. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 3:4pr
22. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 4:0
35. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 7:0

Vzájemné zápasy 2011/2012

09. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:2
22. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 4:3sn
35. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 6:2
48. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 5:4pr

Sestavy z posledního utkání

HC Kometa Brno: Trvaj - Dujsík, Žižka, Švrček, Bičánek, Kováčik, Malec - H. Zohorna, L. Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, Lušňák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Holec - Burian, Koreis, Dočekal - na nájezdy Němec.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Drtina, Prošek, Gulaši, Grman, J. Látal, Kloz, Gründling - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, V. Polák, Skladaný - Bicek, Skuhravý, Doležal - Košťál, Vachovec, Zucker - Vlach

Související články

Reportáž | pá 15.2.2013

Po kanonádě střelecká odmlka