HC Energie Karlovy Vary

Dva finálové hattricky posunuly Žraloky blíž ke zlatu

HC Sparta Praha - SKV Sharks 2:6 (0:2, 1:2, 1:2). Stav série: 0:1.
Karlovarští Žraloci zvládli skvěle úvodní finále play-off České sledge hokejové ligy. Vysokou výhrou 6:2 opanovali led Sparty a na západ přivezli mečbol k zisku svého třetího titulu mistra republiky. O brankový příděl se rovnoměrně podělila střelecká esa týmu, hattrick zaznamenali Jiří Berger a Michal Geier. Série se ke svému vyvrcholení přesune do Ostrova, kde 9. března mohou Žraloci v případě úspěchu slavit. Pokud by vyhrála Sparta, rozlouskne se tajenka o den později tamtéž.

HC Sparta Praha - SKV Sharks Karlovy Vary 2:6 (0:2, 1:2, 1:2)

Branky: 21. Zapletal (Zikmund), 32. Z. Krupička - 4. J. Berger (M. Geier), 15. J. Berger (Hrbek), 21. M. Geier, 24. J. Berger (M. Geier), 31. M. Geier, 39. M. Geier (Forgo). Rozhodčí: Kuranda, Bergman. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 30. Vývoj utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 2:5, 2:6. Hráno 23. února 2013 v Neratovicích.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, Zapletal, Němec, J. Krupička, Raul, Klíma, Podhradský, Zikmund.

Karlovy Vary: B. Mach - J. Berger, Hrbek, M. Geier, Jeřábek, Janko, Lindák, Forgo, Očenášek, J. Švec, Nejedlý.

Sparta, posílená pro play-off dvojicí českobudějovických hráčů, ale také vyřazením posledních mistrů ze Zlína, měla hned v úvodu finále možnost přesilové hry. Zdeněk Krupička střílel z mezikruží do Machovy lapačky, ale pak přišel pro domácí šok. Při pomalu končícím Forgově trestu využil Jiří Berger překvapivé volnosti před Vápenkovým brankovištěm a gólem v oslabení otevřel účet.

Hostitelé odpověděli na nepříjemný začátek aktivitou v útočném pásmu, Mach však díky dobré práci spoluhráčů v defenzivě nemusel řešit vážnější situaci. Naopak se s postupem času Žraloci začínali více osmělovat před brankou soupeře. A sladká odměna přišla v podobě oblíbeného gólu do šatny, i když z brejku. Po tvrdém zákroku na Geiera u hrazení převzal kotouč Jiří Berger, projel přes půl hřiště a na konci své cesty zkušeně zavěsil.

Krátce po zahájení druhé třetiny nezvýšil karlovarské vedení před odkrytou brankou Forgo, ale ve 21. minutě využil Michal Geier Podhradského chybné rozehrávky v útoku, ujel oběma obráncům a parádním zakončením vyšperkoval svůj brejk. Prakticky po rozehrání nebyl až tak daleko od čtvrté branky Berger, jehož nahození dopadlo pod Vápenkovu sledge a od nožů se odrazilo pryč. A jak může být sledge hokej vrtkavý se ukázalo vzápětí. Jan Zapletal ze středního pásma překvapil Macha a za necelou minutu od Geierova nájezdu snížil znovu na dvoubrankový rozdíl.

Z. Krupička navíc ihned po rozehrání připravil dobrou šanci Klímovi, ten však nedal a Žraloci trestali. V závěru 24. minuty dokončil další Geierovu přímočarou akci Jiří Berger a hosty už za stavu 1:4 ani nemusela příliš mrzet nevyužitá přesilovka při vyloučení sparťanského kapitána. Domácí neprožívali utkání v optimální pohodě, což dokumentoval i výběr oddechového času dvě minuty před druhou přestávkou.

Jestliže chtěla Sparta zlepšit svoji hru a vykřesat naději v poslední části, pohasly tyto představy poměrně rychle. "Minelou jak z učebnice" nazval přítomný trenér Kolína počínání svého zetě, obránce Němce, který daroval puk Michalu Geierovi a ten půl minuty po zahájení třetiny zvýšil přízemní střelou už na 1:5.

Zanedlouho sice Geier nabídl svou chybou před Machem laciné snížení Zdeňku Krupičkovi, ale otěže zápasu dál bezpečně třímali Žraloci. Ve 39. minutě trval trest Jiřího Krupičky pouhých pět sekund, po kterých se do střely opřel Michal Geier a druhým hattrickem odpoledne stanovil konečné skóre. V závěru si ještě zachytal Mach likvidující dvě dobré šance Z. Krupičky. I díky těmto zákrokům Sharks vyhráli na ledě Sparty jednoznačným rozdílem a mohou se těšit na odvetu před vlastními fanoušky.

Sestřih z utkání ZDE.

Ohlasy trenérů

Karel Žižka (Praha): "V dnešním zápase nám nevyšel začátek, což bylo směrodatné. Neplnili jsme úkoly, které jsme si řekli, nepohlídali jsme Geiera a Bergera, kteří rozhodli zápas. Musím říct, že soupeř byl dneska daleko chytřejší a hbitější než my. Beru chybu i na sebe, že jsem se v týdnu věnoval jiným věcem než hokeji. Zkrátka to dnes nevyšlo."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Jednoduše a jasně, byli jsme celý zápas lepším týmem. Škoda dvou laciných branek, které jsme dostali. Myslel jsem, že Sparta bude víc kousat, když vyklepla Zlín, ale dnes to zkrátka byl náš den. Nechci nic zakřiknout, musíme vyhrát ještě jeden zápas, ve kterém nesmíme nic podcenit."

Série Pardubice - Zlín

Východočeši obhajují loňské třetí místo a pokud chtějí uspět, budou muset ve Zlíně vyhrát dva zápasy. Moravané totiž střelecky procitli a odvezli si z ČEZ arény bezpečnou výhru 5:2, po které mají k bronzu blíže.

SHK Pardubice - SHK Lapp Zlín 2:5 (2:3, 0:0, 0:2). Stav série 0:1.
Branky: 6. P. Kubeš (Motyčka, Kolek), 9. P. Kubeš - 6. Julina (Šafránek, Hábl), 7. Palát (Stodůlka), 10. Hábl (Palát), 36. Palát (Šafránek, Hábl), 41. Hábl (Stodůlka).