HC Energie Karlovy Vary

Skončí s play-out i sezona Energie?

Posledním šestým kolem končí ve čtvrtek skupina play-out. Energie v něm zajíždí do Chomutova na led tamních Pirátů. Chtějí-li se svěřenci trenéra Žemličky vyhnout baráži, musí získat alespoň o bod více, než Liberec ukořistí v Brně. Úvodní vhazování v chomutovské aréně je naplánováno na 18:00.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

Energii se letos v Chomutově nedaří

Bilance letošních vzájemných zápasů těchto celků je poměrně vyrovnaná, Piráti mají aktuálně o jedno vítězství víc. Západočechům se nedaří především na ledě soupeře, kde zatím získali pouze bod. I Energie si v základní části držela výhodu domácího prostředí. Tu ztratila až ve třetím kole play-out, kdy jí Piráti sebrali slibné vedení 2:0 a 5:3. Čtvrteční zápasy ukážou, zda si tento výpadek budou energetici muset odpracovat ve dvanácti zápasech baráže.

Tři body nemusí Energii stačit

Poslední kolo play-out bude letos poprvé velmi dramatické. Zatímco v předchozích letech bylo o účastníkovi obvykle už rozhodnuto, letos nemusí být jasno až do poslední minuty. Napomohl tomu i nový systém. Letos okusí atmosféru baráže hned dva nejhorší týmy extraligy. V cestě jim bude stát stejný počet nejlepších týmů z první ligy, jejichž jména jsou již jasná. Celky Mladé Boleslavi a Olomouce stoprocentně doplní Chomutov. A právě tým trenéra Čelanského má ve svých rukou jméno druhého barážového soupeře. Pokud ve čtvrtečním utkání porazí Karlovy Vary, pak je právě ony doprovodí barážových soubojů. Naopak, pokud neuspějí, doplnit je může Liberec, který zajíždí k zápasu pravdy do brněnské Kajot arény.

O utkání s Jaromírem Kverkou

„Je nám jasné, že to nemáme ve vlastních rukou. Na hráčích je vidět, že jsou pod určitou psychickou dekou, ale s tím se nedá nic dělat. V Chomutově musíme podat stoprocentní výkon a získat tři body. Pak se uvidí, co bude dál,“ říká Jaromír Kverka před zápasem, ve kterém už možná o nic nepůjde. Tedy pokud Liberec získá tři body v Brně.

Hráči si plně uvědomují v jaké jsou v situaci. „Nikdo se nechce smířit s tím, že bude hrát baráž. Do posledního okamžiku budeme doufat že pro nás sezona skončí už v Chomutově. Musím také přiznat, že do této situace jsme se dostali sami v domácím zápase s Piráty, který jsme jednoduše nezvládli,“ vrací se k nepovedenému utkání z 10 března.

Už ve čtvrtek se hokejisté dozví, zda jim dovolené začnou tento týden, nebo až za měsíc. Podle asistenta trenéra však toto v kabině nikdo neprobírá. „Na to teď nikdo nemyslí. Uděláme maximum proto, abychom se baráži vyhnuli.“

Energie a Piráti jsou staří známí a překvapit jeden druhého už asi nemá čím. „Hráli jsme s nimi v přípravě, čtyřikrát v základní části a pak jednou v play-out. V baráži bychom se potkali ještě čtyřikrát a těch zápasů s nimi by bylo hodně,“ zamýšlí se trenér na závěr.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno 5:3
Branky a nahrávky: 7. Košťál (Vachovec, Drtina), 28. Skladaný (Prošek, Skuhravý), 29. Pech (Parýzek), 39. Drtina (Pohl), 41. Kumstát (Pech, Zaťovič) – 10. J. Svoboda (Holec), 32. Burian (T. Svoboda), 44. Hruška (J. Svoboda, T. Svoboda).

HC Bílí Tygři Liberec – HC Piráti Chomutov 4:3 po prodl.
Branky a nahrávky: 32. Nedvěd (Pospíšil, Čakajík), 54. Víšek (Filippi), 58. Víšek (Kudrna, Čutta), 63. Nedvěd (Čakajík) – 37. Důras (Mrázek), 58. Šagát (Kůs, Jíra), 59. Šagát.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 57 - 21 - 2 - 7 – 27 - 148:166 - 74 b
Průběžné umístění 13. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 7 bodů (3+4)
Nejlepší střelec Lukáš Pech, Petr Kumstát - 3 branky
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech, David Nosek – 4 asistence
Nejlepší v +/- Jiří Drtina, Petr Pohl +3 body
Nejtrestanější hráč Michal Vachovec – 27 TM
Brankáři Lukáš Mensator 87.90 %, 3.44 g/z
Tomáš Závorka 92.66 %, 2.38 g/z

Piráti Chomutov
Utkání v extralize 57 - 12 - 11 - 6 - 28 – 144:196 - 64 b
Průběžné umístění 14. místo
Nejproduktivnější hráč Jan Rutta 6 bodů (1+5)
Nejlepší střelec Martin Šagát, Karel Hromas, Tomáš Káňa – 3 branky
Nejlepší nahrávač Jan Rutta – 5 asistencí
Nejlepší v +/- Marek Sikora +4 body
Nejtrestanější hráč Brett Palin - 27 TM
Brankáři Miroslav Hanuljak 90.43 %, 3.61 g/z
Matúš Kostúr 90.41 %, 3.31 g/z

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

10. kolo Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 5:4 pr.
23. kolo HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov 1:0 sn.
36. kolo Piráti Chomutov – HC Energie Karlovy Vary 3:1
49. kolo HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov 4:3
OUT 3 HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov 5:6

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator – Nosek, Parýzek, Gulaši, Gründling, Kloz, J. Látal, Prošek, Drtina - Zaťovič "C", Pech, Kumstát – Doležal, Skuhravý, Zucker – Pohl, Vachovec, Košťál – Vlach, Skladaný, Bicek.

Piráti Chomutov: Kostúr – Mrázek, Palin, Pavlas, Bartejs, J. Stehlík, Rutta, Trefný – Hromas, Jíra, Kraft, T. Káňa, Divíšek, Sikora, Hřebejk, Kůs, Procházka, Kubinčák, Hruška, Šagát, Důras.