HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci se stali mistry ČR!

St. dorost: HC Oceláři Třinec - HC Energie 2:3sn (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Starší dorostenci napsali zlatou tečku za sezonou snů a k titulu českých mistrů dokráčeli bez jediné porážky v play-off. V nesmírně vyrovnaném druhém finále nejprve vedli 1:0, pak však sami museli dotahovat náskok soupeře. O vítězi nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž jako jediný skóroval Sebastián Gorčík. K juniorskému zlatu z roku 2008 tak karlovarská Energie přidala další významný pohár a potvrdila výborné výsledky na poli mládeže.
Extraliga staršího dorostu, F2, út 2.4.2013
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:3sn
1:1, 0:0, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 13. Kovařčík O. (Kofroň), 42. Růžička – 5. Hroch (Gorčík, Šafář), 42. Šafář (Gorčík), rozh. nájezd Gorčík. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 484. Střely na branku: 34:45. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2 - 2:3. Konečný výsledek série: 0:2.
Oceláři Třinec: Svoboda – Pisarik, Mičulka, Stránský, Zahradníček, Bartoň, Walaski, Heider, Cienciala – Kovařčík O,. Růžička, Kovařčík M., Christov, Pěnčík, Kofroň, Trčka, Motloch, Pala, Kasala, Lorek, Jašek
Karlovy Vary: Frček – Dvořák, Vaněk, Binias, Blaha, Michálek, Rulík, Veverka, Šafář - Beránek, Molnár, Dimitrov, Rubeš, Hroch, Gorčík, Petrov, Janata, Kohout, Pfister

Komentář k utkání

Druhý finálový duel extraligy staršího dorostu mezi Oceláři a Energií začal v rychlém tempu. Ze zápasu neuplynulo ani pět minut a diváci ve Werk aréně viděli první branku. Hosté hráli přesilovku, od modré pálil Gorčík. Svoboda jeho střelu sice dokázal vyrazit, kotouč ale přistál na holi zcela nehlídaného Daniela Hrocha, jenž uklidil neposedný puk do odkryté branky.

Vedení Energii vydrželo sedm minut. Také druhá branka zápasu padla v přesilové hře. Adam Kofroň našel na levé straně nehlídaného Ondřeje Kovařčíka, třinecký forward propálil přesunujícího se Frčka.

Do první sirény ještě vedení na stranu svého týmu mohl strhnout hostující Molnár, či domácí Michal Kovařčík s Pěnčíkem. Ani jeden ale nebyl úspěšný, do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Druhá dvacetiminutovka nebyla tak divácky atraktivní, jak první část zápasu. I tak jsme ale byli svědky několika zajímavých pokusů. Dvě minuty po úvodním buly prostřední periody mohli skórovat karlovarští Blaha a Šafář, oba si ale vylámali zuby na pozorném Svobodovi.

Oceláři mohli vedení na svou stranu strhnout v nabídnutých přesilovkách, ty se ale domácímu mužstvo nevydařily dle představ. Nicméně nutno podotknout, že obdobně na tom byli i Západočeši.

Zápas tedy šel do závěrečné třetiny stále za vyrovnaného stavu. Vše podstatné ze závěrečné části hry se odehrálo hned v úvodu periody. Slezané nejprve v čase 41:20 otočili vývoj zápasu na svou stranu. Ve středním pásmu se ke kotouči dostal Marek Růžička, třinecký kapitán si nabruslil do ideální střelecké pozice a střelou švihem nedal šanci brankáři Frčkovi.

Vedení domácím ale vydrželo jen dvacet vteřin. Hned z dalšího útoku se radovali hosté, jmenovitě Ondřej Šafář, který Svobodu překvapil střelou ke vzdálenější tyči.

Oba týmy ještě do závěrečné sirény chtěly zvrátit zápas na svou stranu, pokaždé ale narazili na neprostupnou zeď v podobě soupeřova gólmana.

Utkání dospělo do prodloužení, které přineslo snad nejatraktivnější podívanou celého utkání. Šance střídala šanci, oba celky chtěly ukončit zápas již v nastaveném časy. Proti ale opět byli výborně chytající brankáři. Třinecký Svoboda zlikvidoval šance Šafáře, Kohouta či Gorčíka. Na Frčkovi si postupně zuby vylámali Růžička, Pisarik nebo Kasala.

Utkání tedy muselo rozhodnout samostatné nájezdy. Za domácí neuspěli všichni nájezdníci, jmenovitě Michal Kovařčík, Jašek a Kofroň. Jediným úspěšným exekutorem se stal Sebastián Gorčík, který svým gólem rozhodl o mistrovi republiky.

Starší dorostenci Energie Karlových Varů se stali mistry republiky ročníku 2012/2013, Třinečtí Oceláři berou stříbrné medaile.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Na jedné straně se ta série hodnotí těžko. Ve Varech jsme byli jedenáct vteřin od vítězství, dnes to dospělo až do nájezdů. Vyhrál šťastnější tým. My ale dnes udělali stejnou chybu, jako v prvním zápase. Po vedoucím gólu jsme strašně rychle dostali vyrovnávající branku. To je nakoplo. Ve třetí třetině jsme byli rádi, že se nám povedlo dovést zápas do prodloužení. V prodloužení jsme zas měli více ze hry, měli jsme hodně šancí. Bohužel to tam nespadlo, vyhrát může jen jeden. Pro nás to ale je obrovský úspěch, chci klukům i realizačnímu týmu poděkovat za celou sezónu.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Stejně jako první utkání to dnes byl naprosto vyrovnaný zápas. Soupeř vlétl do první třetiny, přehrával nás. S jeho aktivitou jsme měli problémy. Od druhé třetiny se hra srovnávala, postupně jsme získávali půdu pod nohama. Nakonec jsme zvládli klíčovou situaci, nájezdy. Ty nám v celé sezóně příliš nešly, z devíti případů jsme osmkrát prohráli. Ty nejdůležitější jsme paradoxně zvládli. Takový ale sport někdy bývá. Jsme za to samozřejmě rádi, ale kdyby se klíčové momenty přiklonily na stranu soupeře, tak mohli slavit titul oni. Byla to naprosto vyrovnaná série.

Fotogalerie

Související články