HC Energie Karlovy Vary

Strůjci zlata Gorčík s Frčkem: Je to něco neuvěřitelného!

Druhý zápas finále extraligy staršího dorostu rozhodly až samostatné nájezdy. Energie v nich uspěly díky třem úspěšným zákrokům Jakuba Frčka, který tým držel v celém play-off, a proměněné penaltě Sebastiána Gorčíka. Oba mladíci po utkání zářili štěstím a těšili se na zřejmě nejpříjemnější cestu autobusem z Třince, jakou kdy zažili.

Atraktivní, vyrovnaný duel s nečekanými zvraty ve skóre. Toť krátká rekapitulace druhého finálového střetnutí play-off extraligy staršího dorostu. Utkání hrané v třinecké Werk aréně nakonec dospělo do nájezdů. V nich se jako jediný prosadil karlovarský Sebastián Gorčík, čímž zajistil svému týmu zisk zlatých medailí. „Je to neuvěřitelné. Nemám slov, nevím, co říct,“ zářil štěstím střelec rozhodující branky.

Západočeši se rychle dostali do vedení, domácím se ale povedlo srovnat. Na začátku třetí třetiny se Oceláři dokonce dostali do vedení, Energetici ale dokázali bleskově zareagovat a opět srovnat krok. Dle Gorčíkových slov to byl jeden z nejtěžších momentů zápasu. „Určitě to, že se nám ve třetí třetině povedlo velmi rychle srovnat na 2:2, hodně nám to pomohlo. A pak ty nájezdy, to je loterie. Je to o štěstí,“ poukázal křídelník první karlovarské formace.

Nejproduktivnější hráč Karlových Varů v play-off se k exekuci nájezdu rozjel jako druhý v pořadí. Gorčík nakonec nic nevymýšlel a Svobodu překonal střelou mezi rukou a tělem. „I ten gól byl šťastný. Střílel jsem pod vyrážečku, gólman si to hokejkou srazil do branky. Štěstíčko pomohlo,“ těšilo autora jednoho gólu a dvou asistencí.

Starším dorostencům Energie se povedlo navázat na zlatý triumf juniorky z roku 2008. Zisk titulu mistra republiky se proto musí náležitě oslavit. „Pořádně to půjdeme oslavit! Zatím nemáme nic naplánováno, po cestě ale asi zrušíme autobus,“ uzavírá s úsměvem na tváři Sebastián Gorčík.

Jakub Frček: Na nájezdy jsem si věřil

Po posledním zneškodněném nájezdu třineckého Michala Kovařčíka se na něj vrhla celá střídačka. V tu dobu se gólman Jakub Frček stal jedním z hrdinů zápasu. Po převzetí medaile a křepčení u poháru pro mistra republiky stále nenacházel slov. „Je to něco úžasného, nikdy jsem nic takového nezažil. Je to vlastně můj první titul. Jsou to neuvěřitelné zážitky, s ničím to nemohu srovnávat,“ říkal strážce karlovarské svatyně.

Brankář, který v play-off držel úctyhodnou úspěšnost zákroků nad pětadevadesáti procenty, musel v zápase řešit několik svízelných situací. Která však byla pro nadějného gólmana nejtěžší? „Nejtěžší byly ty nájezdy. Před nimi u mě panovala taková nervozita. Je to pokaždé padesát na padesát, rozhoduje štěstí,“ uvědomoval si Frček záludností samostatných nájezdů.

Autor dvaatřiceti úspěšných zákroků si ale dle svých slov proti třineckým nájezdníkům věřil. „Dneska jsem si opravdu věřil. Dařilo se mi po celý zápas, tak jsem si říkal, že ty nájezdy musím zvládnout,“ sdělil Frček a jedním dechem pokračoval. „Z třineckých hráčů znám akorát Růžičku, ten ale nejel. Nevěděl jsem, co budou dělat, ale povedlo se mi všechny chytit,“ těšilo brankáře s číslem 25.

Program pro příští dny mají karlovarští mladíci zcela jasný. Následujících pár dnů se ponese ve znamení oslav tohoto velkého vítězství. „Oslavy budou určitě velké. Začneme už v autobuse a co bude dál, to se uvidí,“ uzavřel Jakub Frček.

Související články