HC Energie Karlovy Vary

Trenérem partnerského Baníku jmenován Radim Rulík

Dne 5. srpna uzavřelo vedení HC Energie Karovy Vary a HC Baník Sokolov dohodu o trenérské spolupráci s panem Radimem Rulíkem. Známý trenér se zkušenostmi z KHL i reprezentace povede společně s Janem Michnou sokolovský A-tým, jež bude nové sezony spolupracovat s extraligovou Energií na bázi farmy.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo zajistit do trenérského tandemu A-mužstva Baníku Sokolov tak špičkového odborníka, jakým Radim Rulík bezesporu je. Jasně tím deklarujeme, že projektu „farmy“ v Sokolově přikládáme maximální vážnost a že bude naší snahou tento projekt dobře nastartovat a do budoucna dále rozvíjet. Pan Rulík je pro nás jednoznačnou zárukou toho, že tréninkový proces, práce s mladými hráči a obecně práce na celém projektu bude mít tu nejvyšší kvalitu. Je na nás i na vedení Baníku, abychom pánům Rulíkovi a Michnovi v jejich práci co nejvíce pomohli,“ okomentoval na úvod dohodu generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk.

Za HC Baník Sokolov spolupráci kvitoval Ladislav Veverka, člen výboru klubu pověřený řízením a realizací spolupráce mezi oběma kluby. „Nemůžu říct nic jiného, než to, že obsazení pozice trenéra panem Rulíkem vítám. Jde o velmi dobrou zprávu pro všechny mladé hráče v regionu, kteří, pokud se prosadí do sestavy sokolovského A-mužstva, budou mít šanci od pana Rulíka čerpat všechny jeho trenérské znalosti, zkušenosti a dovednosti.“

Představitelé obou klubů dále okomentovali hlavní motivy, jež je vedly ke shodě na jménu známého trenéra. „Radim Rulík je pro nás zárukou, že hráči budou v Sokolově udržování v dobré výkonnosti na úrovni umožňující kdykoli naskočit do extraligy v Karlových Varech. Právě to byl pro náš klub ten hlavní motiv toho, proč jsme se na angažmá s ním domluvili. Samozřejmě počítáme s tím, že v nominacích hráčů z celého A-mužstva HC Baník Sokolov na případné starty v extralize v Karlových Varech budou mít oba dva trenéři velmi důležité slovo,“ uvedl Miroslav Vaněk.

„My od této spolupráce očekáváme nastavení principů vedení A-mužstva na vysoký standard, který bychom do budoucna chtěli dále vylepšovat,“ přiblížil motivy Baníku Sokolov Ladislav Veverka a doplnil: „Myslíme si, že trenérská dvojice Rulík - Michna bude dobře spolupracovat. V obou případech se jedná o hokejové odborníky, kteří si jistě vzájemně vyjdou vstříc.

Radim Rulík: Cílem je vytvořit dobře fungující tým

Ke svému jmenování do funkce trenéra HC Baník Sokolov se na závěr vyjádřil i sám Radim Rulík. „Nabídku spolupráce jsem začátkem července dostal od pana Miroslava Vaňka a nechal jsem si pár dní na rozmyšlenou. Rozhodly nakonec osobní a rodinné důvody. V poslední době jsem hodně cestoval a byl jsem často pryč z domova. Teď cítím, že bych své rodině měl něco vrátit a že bych tedy měl působit tam, kde jí budu nablízku. Projekt spolupráci na bázi farmy je určitě dobrá myšlenka. Samozřejmě jsme na začátku a bude záležet jen na nás, jakým způsobem docílíme, aby se z myšlenky stal reálný přínos pro hráče Baníku a Energie. Stále počítáme i s hráči, kteří v kádru Baníku působili v minulé sezoně. Pokusíme se mužstvo sestavit tak, aby bylo zastoupeno jak jimi, tak hráči z Karlových Varů, a aby všichni dohromady vytvořili dobře fungující tým.“

Osmačtyřicetiletý trenér rozhodně není v Západních Čechách neznámou postavou. Rodák z Ostrova nad Ohří strávil na lavičce karlovarské Slavie, Becherovky a Energie velkou část své trenérské kariéry. Například v sezoně 2000/01 po boku Marka Sýkory v baráži s Chomutovem pomohl Karlovým Varům udržet extraligovou příslušnost, v sezoně 2004/05 dokonce působil jako hlavní trenér Energie, když nahradil odvolaného Pavla Pazourka. To už za sebou měl cennou zkušenost z Avangardu Omsk, kde v sezoně 2002/03 působil jako asistent Ivana Hlinky. Kontakt s ruským hokejem zažil i v sezoně 2011/12, ve které vedl popradský HC Lev. Minulou sezonu odstartoval jako hlavní trenér slovenských Košic, na začátku listopadu však byl odvolán. Radim Rulík disponuje také zkušenostmi reprezentační úrovně, působil u národního týmu U20 (zlato z MS U20 2000 ve Skelleftea) a také u reprezentace mužů (zlato z MS 2005 ve Vídni).