HC Energie Karlovy Vary

Hovorka: Proti Rusům musíte umět přijímat i rozdávat rány

Navzdory porážce 3:6 přineslo pondělní utkání s Ufou několik pozitivních hráčských výkonů. Na ledě byl hodně vidět i Marek Hovorka, který zaslouženě vstřelil druhou branku Energie. „Bez debaty to byl náš zatím nejkvalitnější soupeř v přípravě,“ přiznal slovenský útočník chvíli po utkání.

Marku, jak zhodnotíte utkání s Ufou?
Vysloveně jsme nezachytili první třetinu. Oni nás doslova školili a nebýt Tomáše Závorky, byl by to ještě větší rozdíl. Asi jsme si až příliš mysleli, že otevřený hokej můžeme hrát s každým. Musíme si přiznat, že některá mužstva jsou na zcela jiné úrovni, a musíme podle toho hrát zodpovědněji. V těch dalších dvou třetinách už to jakž takž šlo, ale o zápase rozhodla ta první.

Myslíte tedy, že po sedmi výhrách v přípravě mohlo být sebevědomí týmu až příliš nahoře?
Ano, asi to tím trochu být mohlo. Narazili jsme na velmi kvalitní tým a ukázalo se, že výkon, který nám předtím stačil, je najednou málo.

Ufa byla nejkvalitnějším týmem, se kterým jste v létě zatím hráli, že?
Samozřejmě, to je bez debaty. Bylo znát, že už jsou ve finální fázi přípravy na ligu a nehráli tak zatažení, jako třeba Nižněkamsk. Také jejich kombinace svědčily o tom, že už jsou docela sehraní.

O čem jste hovořili při oddechovém čase a o přestávce po první třetině?
Jednoduše jsme si řekli, že takto dál hrát nemůžeme. Že musíme začít víc bruslit, dohrávat souboje a hlavně se nebát. Šel z nás cítit strašně velký respekt a domácí si mohli dělat, co chtěli.

Jakou má člověk za stavu 1:5 při nástupu do druhé třetiny motivaci?
Pokud by člověk už po první třetině neměl motivaci, tak ten hokej prostě nemůže. Zápas trvá šedesát minut a naplno je třeba hrát, i kdybychom prohrávali 0:10. Makat se musí celý zápas.

Jak se vám osobně hraje proti ruským soupeřům?
Několik zápasů jsem proti nim už odehrál, třeba v národním týmu. Je to prostě ruská škola. Jsou hračičkové, mají výborné krytí puku a jsou silní v soubojích jeden na jednoho. Musíte proti nim hrát zodpovědně, být připraven dostávat rány a nějakou také sám rozdat. Pokud se s nimi nebudeme srážet, tak si budou dělat, co chtějí.

Jak se vyrovnáváte se čtyřhodinovým časovým posunem?
Popravdě jsem se s tím ještě nevyrovnal a jsem z toho trochu mimo. Pořád se mi chce spát a když člověk pořád spí, tak ani to není dobré. Doufám, že v úterý už se to spraví a začnu zase normálně fungovat.

A další podmínky na turnaji v Ufě?
Je to paráda. Hala je krásná a je vidět, že lidi se tu hokejem baví, i na přípravné zápasy jich chodí docela hodně. Je vidět, že nás hostí klub na špičkové úrovni a že tu všechno funguje. Účast na turnaji pro nás určitě bude přínosem.

Související články

Preview k zápasu | po 26.8.2013

Představujeme soupeře pro turnaj v Ufě