HC Energie Karlovy Vary

Dobrý výkon na bijce z Mytišči nestačil

Atlant Moskevská oblast - HC Energie 5:2 (1:1, 3:1, 1:0) Hokejisté Energie podali na turnaji v Ufě další kvalitní výkon, na urostlé hráče Atlantu v čele s Jevgenijem Arťuchinem však nestačili. Hruškovi a Tomáši Rohanovi se náskok soupeře povedlo dvakrát smazat, na další branky Atlantu už ale energetici odpověď nenašli. Účast na turnaji uzavřou čtvrtečním soubojem s Omskem.
Příprava na sezonu, Turnaj Ufa, st 28.8.2013
Atlant
Karlovy Vary
5:2
1:1, 3:1, 1:0
Dodatečné samostatné nájezdy: 1:1 (Trubačjov - Koblasa). Branky a nahrávky: 3. Levickij, 26. Engqvist (Sanguinetti), 35. Ševčenko (Aťušov), 37. Engqvist (Sanguinetti, Haataja), 60. Kadějkin – 4. Hruška (Flek, Zaťovič), 33. T. Rohan (Koblasa).
Atlant: Borisov – Novopašin, Velikov, Michnov, Engqvist, Trubačjov, Majorov, Kopitin, Radulov I., Sanguinetti, Aťušov, Batiršin, Diblenko, Arťuchin, Petrov, Glazunov, Rukavišnikov, Haataja, Levičkij, Kadejkin, Ševčenko, Sošnikov, Jašin O.
Karlovy Vary: Závorka – Kubka, Parýzek, Drtina, Gulaši, Schusser, Šmach, Bičánek, Rohan M. – Tomeček, Koblasa, Hruška R., Vachovec, Vlach, Zaťovič, Kverka, Dlouhý, Balán, Doležal, Rohan T., Flek

Komentář k utkání

Trenéři Energie tentokrát v rámci rozložení zátěže na všechny hráče nechali odpočívat obránce Grmana s Látalem a útočníka Hovorku. Mezi tyče se pak po jednozápasové pauze postavil Tomáš Závorka.

Svižnou a relativně otevřenou první třetinu načali lépe hráči z Mytišči, 127 sekund po úvodním buly vyžil Igor Levický nahrávku zpoza branky a pohotově zakončil. Z karlovarského pohledu důležité zastavení ruského rozletu přišlo už po minutě, kdy se Radim Hruška prezentoval technickou střelou mířící pod víko.

Jinak se však energetici do předbrankového prostoru dostávali s obtížemi, urostlí hráči Atlantu včele se známým obrem Jevgenijem Arťuchinem jim ponechávali velmi málo prostoru a to včetně oslabení při vyloučení Igora Radulova.

Nutno ovšem podotknout, že oslabení sehráli dobře i energetici. Při trestu Dlouhého nejen že nepustili Rusy před Závorku, ale Vachovec s Tomášem Rohanem navíc dokázali vymyslet nebezpečný protitútok, který pohotovým zákrokem likvidoval gólman Borisov. Zodpovědná práce obran obou celků pokračovala až do konce první třetiny, kterou tak uzavřelo skóre 1:1.

Vstup do třetiny se Mytišči vyvedl i napodruhé, o změnu skóre se ve 26. minutě postaral Andreas Engqvist, který měl po předešlém průniku Sanguinettiho snadnou práci před odkrytou brankou. Šance na vyrovnání mohla přijít po faulu Petrova, jenže už na začátku přesilovky fauloval i Hruška a síly na ledě se srovnaly. Ve 30. minutě Západočechy podržel Tomáš Závorka, když obstál proti Michnovi zkoušejícím nadvakrát zasunout zpoza branky.

Radost tak přece jen mohla přijít na druhé straně. Koblasovi se po nenápadné akci povedlo z rohu přihrát Tomáši Rohanovi, který přízemní střelou k protější tyči korunoval své dobré výkony na turnaji. Vyrovnaný stav tentokrát český celek držel jen dvě a půl minuty. Ve 35. minutě projektil Aťušova poslal Závorku k zemi a Alexandr Ševčenko už měl při zakončení do prázdné branky lehkou práci. Po dvou minutách pak Andreas Endgqvist svou druhou brankou v utkání bleskově potrestal faul Schussera. Po druhé třetině platilo v Ufa Areně skóre 4:2.

Moskevský celek se dvoubrankovým náskokem nenechal upokojit a i po druhé přestávce prokazoval svou herní kvalitu. Energetici se v některých pasážích ocitali doslova v kleštích, dobře pracující defenziva však s vypjetím všech sil dokázala soupeře držet mimo prostor bezprostředního nebezpečí. Karlovarští ubránili také dvě oslabení po faulech Vachovce a Doležala, na přílišné útočení už jim však síly nezbývaly. Příležitost ke změně skóre tak nastala až v závěru, kdy Radulov vyfasoval dva menší tresty. Energie v poslední minutě tuto přesilovku vylepšila ještě odvoláním brankáře, ale přes zahuštěné mezikruží se ne a ne dostat. Naopak 10 vteřin před koncem pečetil střelou do prázdné branky vítězství Atlantu Alexandr Kadějkin.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to naše třetí utkání s dalším velice silným soupeřem plným vynikajících individualit. Všichni naši soupeři na tomto turnaji jsou také na výši v herních činnostech jednotlivce. Projevilo se to i dnes. Chtěli jsme opět hrát s předsunutou obranou, se kterou měl soupeř problémy. Bohužel za situace 2:2 jsme udělali dvě individuální chyby. Bylo tam špatné střídání, dvě ztráty kotouče a ze vzniklých přečíslení jsme inkasovali góly. Celkově však můžeme být spokojení. Proti takovému soupeři odehrát velice kvalitně všechny tři třetiny, to se cení. Je nám jasné, že KHL je druhá nejlepší soutěž na světě, kluby mají zcela jiné rozpočty než my, a to někde musí být vidět. Systémem hry jsme proti nim obstáli, herní činnosti jednotlivce jsou však samozřejmě někde jinde.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 28.8.2013

Radim Bičánek: Odvedli jsme dobrou práci