HC Energie Karlovy Vary

Radim Bičánek: Odvedli jsme dobrou práci

Energie narazila ve svém třetím utkání na turnaji v Ufě na Atlant Moskevská oblast. Další elitní soupeř z KHL předvedl vysokou kvalitu, přestože energetici udatně bojovali a do poloviny drželi nadějný vyrovnaný stav skóre. „Narazili jsme na dalšího hodně kvalitního soupeře. Dal bych je na úroveň Ufy. Ufa byla možná dokonce o něco lepší. Přestože jsem s Novokuzněckem nehrál, myslím, že náš včerejší soupeř byl určitě o něco slabší,“ přibližuje sílu středečního soupeře obránce Energie Radim Bičánek.

Karlovarští se do soupeře pustili nebojácně, rychle zareagovali na první inkasovaný gól a až do poloviny duelu překvapovali svého soka z Mytišči výborným pohybem, důrazem i nápaditostí v zakončení.

„Dlouho jsme s nimi hráli poměrně vyrovnanou partii. Až na konci druhé třetiny odskočili o dvě branky a pohlídali si to. Bylo vidět, že hokejově jsou na tom podobně výborně jako Ufa. My jsme se snažili dodržovat náš systém a myslím, že jsme odvedli dobrou práci. I když to tak výsledkově nevypadá, po většinu hry jsme plnili to, co jsme si řekli. Byla to dobrá příprava,“ může s čistým svědomím hodnotit utkání s Atlantem v pozitivním duchu.

Přes vysoké karlovarské nasazení soupeř Západočechy zejména ve druhé polovině zápasu převyšoval, především díky své fyzické převaze. „Byli hrozně silní na puku, jsou vysocí, mají dlouhé hokejky a těžko se odstavují od puku. Je problém s nimi hrát jeden na jednoho, protože si dobře pokrývají puky,“ vyjmenovává hlavní přednosti Atlantu Radim Bičánek.

Vůbec největší postavou v dresu Mytišči byl obrovitý a českému fanouškovi dobře známý Jevgenij Arťuchin. V porovnání s nejsubtilnějším energetikem Jaromírem Kverkou měl výhodu 26 centimetrů a 47 kilogramů. „S klukama v kabině jsme se o něm trochu před zápasem bavili, věděli jsme, že tam bude. Ale on hraje v pohodě, určitě by to mohl řezat mnohem více. Pak by si ho musel člověk na ledě více hlídat,“ zůstává nad věcí. Ruský bohatýr se dnes skutečně do žádné větší černé práce nepouštěl a nechal vyniknout také své dobré hokejové vlastnosti. Utkání se vůbec neslo v korektním duchu. „Rusové jsou také pořád v přípravě, začínají svou soutěž dříve než my, také se nechtějí zbytečně zranit,“ potvrzuje.

Radim Bičánek bude letos v Energii nejzkušenějším hráčem. „Z legrace jsme se koukali do časopisu k turnaji. Jsem tu opravdu nejstarší, druhý borec je o dva roky mladší než já. Už si na to pomalu začínám zvykat. Člověk s klukama v kabině omládne, je sranda a baví mě to,“ usmívá se. I v dnešním zápase prokázal, že věk rozhodně není překážkou pro skvělé výkony. Jeho přehled v obraně byl dobře patrný i z tribuny.

Bývalý hráč Ottawy či Columbusu v NHL se k týmu připojil až na začátku přípravy na ledě. Suchou přípravu absolvoval individuálně. Při pohledu na vyrýsovanou muskulaturu je zřejmé, že příprava byla poctivá. „Dlouho jsem neměl podepsáno, takže jsem si trénoval doma. Byl jsem na tento přístup zvyklý i z Ameriky a zvyknul jsem si na to. Už vím, co potřebuju, už je to také trochu jiné než u dvacetiletých kluků. Příprava proběhla v pohodě, na ledě se cítím dobře,“ přibližuje.

V nové sezoně bude plnit roli jednoho z lídrů na ledě i v kabině. „Mám jenom týmové cíle. Rozhodně chceme být v desítce a poprat se o play-off. Je tady nově poskládaný kádr, skvělá parta. Jsme tady od toho, abychom měli dobré výsledky na ledě. Jsme všichni na jedné lodi a zatím se mi to líbí,“ chválí si atmosféru v mladém kolektivu.

Související články