HC Energie Karlovy Vary

Energetici vzdorovali Omsku, na body nedosáhli

Avangard Omsk - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (1:0, 1:1, 0:0) Ve svém posledním vystoupení na turnaji O pohár republiky Baškortostán podlehli energetici hokejistům Avangardu Omsk. Za výkon proti bývalému působišti Jaromíra Jágra se však nemusí stydět, pozorná obrana držela soupeře na uzdě a v závěrečné power-play dokonce Karlovarští sahali po bodu. O konečném umístění Energie na turnaji rozhodnou výsledky zbývajících utkání.
Příprava na sezonu, Turnaj Ufa, čt 29.8.2013
Omsk
Karlovy Vary
2:1
1:0, 1:1, 0:0
Dodatečné samostatné nájezdy: 0:0. Branky a nahrávky: 12. Pavlov, 28. Kvaša (Zámorský) – 30. Vachovec (Koblasa, Drtina).
Omsk: Reizvih – Jegoršev, Ljamin, Lukjaniškov, Mokin, Žerebcov, Kvaša, Baranka, Blaťák, Popov, Kuljaš, Miljukov, Kalinin, Pianov, Zubkov, Badjukov, Mozer, Michjev, Záborský, Kosticyn S., Ivanov, Kasionov, Frolov
Karlovy Vary: Habal – Kubka, Látal J., Drtina, Schusser, Šmach, Grman, Bičánek, Rohan M. – Tomeček V., Koblasa, Vachovec, Vlach, Zaťovič, Kverka, Dlouhý, Balán, Hovorka, Doležal, Rohan T., Fle

Komentář k utkání

Pro poslední utkání na turnaji dostali v rámci pravidelného střídání volno obránci Gulaši s Parýzkem a útočník Radim Hruška. Opět se prostřídali i brankáři a mezi tyče se postavil Vladislav Habal, který některé z protihráčů znal z loňského Světového poháru juniorů v Omsku. V průběhu utkání navíc z důvodu problémů s rukou odstoupil kapitán Zaťovič.

Energie vinou vyloučení Hovorky hned na začátku čelila přesilové hře soupeře, její defenziva však situaci ustála bez zaváhání. A pozorná práce obou obran byla znakem i dalších minut. Avangard sice prokazoval očekávanou převahu v individuálních soubojích, ale do bezprostřední blízkosti Habala se přesto dostával jen zřídka. Gólman Energie si tak první perné chvilky užil až v 8. minutě, kdy svými zákroky rozesmutnil Lubkova a Kasjonova. První chyba přišla až v minutě dvanácté, kdy Alexandr Pavlov v ponechané výhodě na pravém křídle přebruslil dva energetiky a našel skulinu v postoji Habala u tyče. Karlovarští toho směrem dopředu v první třetině vymyslet nedokázali, a do kabin tak odešli s jednobrankovým mankem.

Druhá třetina už nabídla otevřenější hokej a tedy i více šancí na obou stranách. Za Energii se dobrou střelou prezentoval obránce Grman, na druhé straně sudí musel přerušovat hru po tvrdém zásahu do masky českého gólmana. Tempu hry pomohla i druhá branka Omsku, kterou z úniku trefou do růžku obstaral Oleg Kvaša. Karlovarští se museli více pouštět dopředu a odměny se dočkali v 30. minutě, kdy na trestné lavici seděl Mokin. Týmu Richarda Žemličky sice přesilovková kombinace podle zaběhnutých vzorců nešla, skórovat přesto dokázal po kombinaci Koblasy a Michala Vachovce, kterou druhý jmenovaný zakončil ukázkovou střelou pod víko. Ještě v téže minutě mohlo dokonce být vyrovnáno, Balánovi bojujícímu v mezikruží chybělo k úspěchu málo. Rozlet Karlových Varů pak ale ve zbývajících minutách prostřední třetiny zastavila dvě vyloučení.

Že výkon Energii měl v zápase vzestupnou tendenci, ukázala poslední třetina. V té se skóre už neměnilo, Omsk zůstával nebezpečným predátorem připraveným potrestat každou chybu, ale i Západočeši předvedli několik pohledných kombinací. Příležitostné pokřiky „Energíja“ navíc ukázaly, že i v Ufě má karlovarský hokej několik příznivců. Blízko vyrovnání byl především sympaticky hrající útok Koblasa, Vachovec, T. Rohan, k úspěchu vždy ale chyběl klid v zakončení. Za dobrý výkon nutno pochválit i gólmana Reizviha. Ten obstál i v závěrečné power-play, ve které Energie téměř minutu držela svého soupeře v šachu. Avagnard tak uhájil vítězství 2:1. Energetici mají poslední den turnaje volno a už v pátek ráno odlétají zpět do Prahy. O konečném umístění závisejícím na pátečních zápasech se tak dozví až v České republice.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 29.8.2013

Kanonýr Vachovec: Dobrý soupeř, dobrý výkon