HC Energie Karlovy Vary

Energetici vstupují do své druhé sezony v MHL

Úterním utkáním na ledě Jaroslavle vstoupí karlovarská „Vlčí smečka“ do svého druhého ročníku v Mládežnické hokejové lize. S obměněným kádrem se svěřenci trenéra Tomáše Marišky pokusí navázat na úspěch, kterého dosáhli ve své premiérové sezoně.

Novinky z týmu

Podobně jako v každém mládežnickém týmu, proběhla i v karlovarské juniorce během léta obvyklá generační výměna hráčů. Té pomohla i nově zavedená povinnost nasazovat mladé hráče do utkání ELH. Do A-mužstva HC Energie se tak posunuli brankář Vladislav Habal, obránce Adam Schusser či útočná esa Jaromír Kverka a Vojtěch Tomeček. V záloze pro extraligový tým navíc čekají Jakub Flek, Tomáš Harkabus či Lukáš Vrána, kteří v týmu Richarda Žemličky odehráli více či méně utkání v přípravě. Další řada zkušených borců řady Energie zcela opustila, například z důvodu konce ročního hostování, jiní budou první zkušenosti se seniorským hokejem získávat v partnerském Sokolově (Marek Švec, Tomáš Sýkora, Vojtěch Šik).

Na druhé straně se k týmu připojila řada nových tváří. V pozici brankářské jedničky do sezony vstoupí David Honzík, který se do Karlových Varů vrátil po třech letech v kanadské juniorské soutěži. Záda mu budou krýt David Fečo a Jakub Frček, se kterým se počítá také na pozici jedničky ve starším dorostu. Právě mistrovský kádr staršího dorostu byl jedním ze zdrojů, odkud trenéři Mariška a Kverka získávali posily, v mezinárodní konkurenci tak dostane prostor například střelec Daniel Hroch či obránce Lukáš Blaha.

Za účelem udržení konkurenceschopnosti ve velmi náročné soutěži angažovala Energie i několik hráčů z jiných klubů. Obranu vyztuží dva slovenští reprezentanti se zkušenostmi ze zahraničních lig Martin Kečkeš a Denis Šimek (oba ročník 1994). Za národní tým ČR pak hraje i David Bahounek (1996) z Havířova, z pražské Slavie pak přišel Luboš Adam (1996). Slovenští reprezentanti pomohou Vlčí smečce i v útoku, konkrétně Juraj Bezúch (1993) a David Gríger (1994). Zkušenost a body se očekávají i od odchovance Šumperku Daniela Vachutky (1993), který má za sebou dvě sezony v extralize juniorů a loni už si vyzkoušel i 6 zápasů v A-týmu Šumperka.

Změny nastaly i v realizačním týmu. Karla Mlejnka, jenž nyní působí u A-týmu, v pozici hlavního kouče nahradil jeho dosavadní asistent Tomáš Mariška. Na střídačce mu budou asistovat Jaromír Kverka starší a Milan Čejka, jenž zároveň zastává funkci hlavního trenéra týmu juniorů HC Energie B v Sokolově. Zcela novou posilou realizačního týmu je Roman Višňák, který kromě pozice trenéra brankářů Akademie (junioři + obě kategorie dorostu) bude přispívat k organizačnímu zajištění sezony.

Soupiska Energie

Prohlédněte si soupisku „Vlčí smečky“

Systém MHL 2013/14

Projekt Mládežnické hokejové ligy čeká první malé výročí, nadcházející sezona bude pátá a tomu je přizpůsobeno i logo soutěže.

Třicet devět účastníků MHL je rozděleno do čtyř divizí, tři divize sestávají z deseti týmů, v Centrální divize z důvodu vyřazení Patriotu Budapešť hraje 9 týmů. Centrální a Severozápadní divize spadají do Západní konference, Východní konferenci pak tvoří Povolžská a Uralsko-sibiřská divize. V rámci divize se týmy vzájemně utkají čtyřikrát (2 x doma, 2 x venku), s týmy z druhé divize ve stejné konferenci pak dvakrát (1 x doma, 1 x venku).

Do play-off postupuje 8 nejlepších celků z každé divize, celkem tedy 32 týmů. Všechny série play-off se hrají na 3 vítězná utkání, konečný šampion MHL tak musí uspět v 5 sériích.

Přehled účastníků

Západní konference

Centrální divize

Amurští Tygři (Chabarovsk)
Atlant Moskevská oblast (Mytišči)
Rudá Armáda (Moskva)
Mladá Garda (Doněck)
MHK Spartak (Moskva)
MHK Chimik (Voskresensk)
EC Red Bull (Salzburg)
HK MVD (Moskva)
HC Energie (Karlovy Vary)

Severozápadní divize

Almaz (Čerepovec)
Dinamo (Petrohrad)
Dinamo-Šinnik (Bobrujsk)
Kapitán (Stupino)
Loko (Jaroslavl)
Ruští Rytíři (Čechov)
Stříbrní Lvi (Petrohrad)
SKA-1946 (Petrohrad)
HK Riga (Riga)
Junosť (Minsk)

Východní konference

Povolžská divize

Leopardi (Kazaň)
Bílí Tygři (Orenburg)
Lada (Togliatti)
Oktan (Perm)
Olympia (Kirovo-Čepeck)
Reaktor (Nižněkamsk)
Ocelové Lišky (Magnitogorsk)
Tolpar (Ufa)
Racci Nižnij (Novgorod)
Naberežnyje Čelny (Naberežnyje Čelny)

Uralsko-sibiřská divize

Auto (Jekatěrinburg)
Lední Medvědi (Čeljabinsk)
Kristall (Berdsk)
Kuzněčtí Medvědi (Novokuzněck)
Mamuti Jugra (Chanty-Mansijsk)
Omští Jestřábi (Omsk)
Sibiřští Snajpři (Novosibirsk)
Sněžní Leopardi (Astana)
Legion (Ťumeň)
Junior (Kurgan)

Rozpis zápasů Energie

Rozpis zápasů HC Energie v MHL 2013/14