HC Energie Karlovy Vary

Play-out hrát nechceme, zaznělo na tiskové konferenci

Několik dní před startem nového extraligového ročníku informovalo vedení HC Energie o nejvýznamnějších změnách, cílech, ekonomické situaci i novinkách, na které se fanoušci mohou v KV Areně těšit.

Tiskové konference se za HC Energie Karlovy Vary zúčastnili generální manažer Miroslav Vaněk, sportovní manažer Rostislav Dočekal, hlavní trenér Richard Žemlička, kapitán Martin Zaťovič a sekretář Jiří Holý.

Sportovní cíle pro novou sezonu

Miroslav Vaněk na úvod setkání připomněl nejvýznamnější změny, kterými tým v letním období prošel. „V původním týmu byli hráči, kteří brali více peněz, než si svými výkony zasloužili. Do kádru bylo nutné razantně zasáhnout. Nový sportovní manažer Rostislav Dočekal neměl kvůli omezenému rozpočtu jednoduchou práci a nebudou ji mít ani trenéři. Řada hráčů má minimální extraligové zkušenosti. Z týmu mám přesto velmi dobrý pocit. Sešla se tu dobrá parta hokejistů, od které očekáváme agresivní, bruslivý a fyzicky náročný hokej. Slibuji, že vedení klubu i majitel budou mít s hráči trpělivost a o stejnou věc bych chtěl poprosit i naše fanoušky. Bylo to i přání pana Jaroslava Rokose ze Sokolovské uhelné, abych toto našim příznivcům vyřídil. Obecně mohu říci, že partneři klubu vyjadřují s realizovanými změnami spokojenost,“ uvedl generální manažer.

Nově složený tým si neklade přehnané ambice. „Nechceme hrát play-out ani baráž. Osobně očekávám, že extraliga letos bude maximálně vyrovnaná. Na špičce tabulky možná odskočí 3-4 týmy, ale zbytek bude velmi vyrovnaný,“ prognózuje generální manažer klubu. V podobném duchu jej doplnil i kapitán mužstva Martin Zaťovič. „V týmu jsem už dlouho a zažil jsem s ním úspěchy i pády. Letos se chceme dostat do desítky. Hrát tolikrát za sebou play-out by pro mě byla šílenost.“

Nově poskládaný tým podával v přípravě sympatické výkony a prohrál pouze s Ufou, Atlantem a Omskem, tedy elitními celky z KHL. Všechny ostatní soupeře energetici porazili, tyto úspěchy však nepřeceňují. „Jedinou kaňkou na přípravě byl vysoký počet zraněných. V jednu chvíli nám nemohlo hrát až 8 hokejistů. Alespoň jsme tak vyzkoušeli více hráčů širšího kádru,“ uvedl trenér Žemlička.

Ekonomická situace

Stejně jako v minulých letech byla jedním ze zásadních témat tiskové konference finanční situace klubu. Rozpočet pro novou sezonu počítá s částkou 75 milionů Kč. „Jde o částku určenou nejen pro A-tým, ale chod celého klubu včetně mládeže. Jedinou výjimku tvoří naše mužstvo juniorů v MHL, které má rozpočet účetně oddělený. Jeho výše je přibližně 1 milion eur,“ informoval Miroslav Vaněk a doplnil, že ne všechny předpokládané výdaje jsou zatím pokryty příjmy. „Máme za sebou zhruba 90 % schůzek s partnery a k naplnění rozpočtu nám chybí sehnat ještě 10 milionů.“

Rozpočet pro účast juniorů Energie v Mládežnické hokejové lize je už zajištěn. „Zároveň se snažíme s partnery vyjednat dlouhodobější spolupráci, abychom účast v této kvalitní soutěži měli zajištěnu na více sezon dopředu.“

V porovnání s mistrovskou sezonou, ve které Energie hospodařila se 125 miliony, se klub musel v posledních letech výrazně uskromnit. Na vině je více faktorů včetně ekonomické krize, ztráty sponzorů z řad stavebních firem i výpadky ze vstupného v souvislosti s neuspokojivými výsledky. Vedení klubu přesto nepropadá skepsi. „Co se týče úbytků sponzorů, tak jsme se snad už dotkli pomyslného dna. Celé vedení klubu udělá vše pro to, aby extraligový hokej v Karlových Varech vydržel. V žádném případě se tu nechci dožít scénáře z Českých Budějovic,“ poukázal Miroslav Vaněk na odchod extraligy z jedné z jejích tradičních bašt.

Základními pilíři celého rozpočtu je tradičně čtveřice Sokolovská uhelná, Město Karlovy Vary, Karlovarský kraj a majitel klubu pan Karel Holoubek. „Bez nich by extraligový hokej v Karlových Varech nemohl být,“ děkuje generální manažer dlouholetým partnerům klubu.

V souvislosti s financemi zazněl z řad novinářů dotaz ohledně zpožďování výplat hráčům, na které po skončení minulé sezony poukázala kauza Lukáše Pecha. „Podobná situace by se opakovat neměla. Aktuálně jsme na zpoždění výplat do 60 dnů po splatnosti, v září bychom se měli dostat na 30 dnů a toto bychom chtěli udržet celou sezonu,“ ujistil Miroslav Vaněk.

Finanční nesnáze však klub nepřenáší na své fanoušky, spíše naopak. „Vnímáme, že karlovarský region patří mezi nejchudší a s vysokou nezaměstnaností. Proto jsme zavedli nový kotel za brankou za doslova lidové vstupné. Nikdo už nám nemůže vyčítat, že na návštěvu hokeje nemá peníze,“ říká Miroslav Vaněk. Podle sekretáře klubu Jiřího Holého klub k datu tiskové konference vydal 1897 permanentních vstupenek. Více informací o vstupném na sezonu 2013/14 si přečtěte v samostatném článku.

O spolupráci s Baníkem

Dalším z témat, o kterých se na tiskové konferenci hovořilo, byla spolupráce se Sokolovem. Už v dřívějších sezonách Energie i Baník spolupracovaly v oblasti mládeže, od léta si mnohem výrazněji pomáhají i A-týmy obou klubů. Tým složený z hráčů Baníků a širšího kádru HC Energie vedený zkušeným koučem Radimem Rulíkem si klade za cíl hrát špičku druhé ligy. „V dohledné době bychom pak do Sokolova chtěli dostat ligu první. Tím bychom zkompletovali výchovný systém pro naši mládež a stali bychom se hráčsky téměř soběstační,“ plánuje generální manažer.

Na co se mohou fanoušci těsit

  • Ve foyer KV Areny budou vystaveny dresy ikon klubu, které Energii opustily (Kumstát, Skuhravý, Košťál atp.). Později po ukončení jejich hráčské kariéry bude zváží klub umístění těchto dresů pod střechu KV Areny.
  • 1. listopadu sehraje Energie 1000. utkání v nejvyšší soutěži (započítána jsou utkání z 50. let). Do zápasu se Zlínem nastoupí energetici v retro dresech (jejich podoba bude ještě upřesněna).
  • 1. listopadu se karlovarským fanouškům také představí nový pohár pro vítěze play-off. Nově vyrobený pohár bude putovat po jednotlivých extraligových stadionech.
  • Kluby mají nově možnost (nikoli povinnost) na kostce zveřejňovat opakované záznamy sporných situací. V této souvislosti klub žádá fanoušky, aby se v návalu emocí vyvarovali výpadům vůči rozhodčím a vhazování předmětu na ledovou plochu. Klubu v takovém případě hrozí pokuta.
  • Doma se bude hrát ve světlých dresech, venku v tmavých.
  • Fanouškům budou k dispozici celkem 4 pokladny (o jednu více než loni). Klub přesto fanoušky vyzývá, aby si vstupenky kupovali na internetu nebo v předprodejích sítě Ticketportal.