HC Energie Karlovy Vary

St. dorostenci zastavili sérii nezdarů

St. dorost: HC Energie - HC Letci Letňany 4:2 (1:2, 2:0, 1:0) Po dvou porážkách si karlovarští starší dorostenci opět připsali plný bodový zisk. S leťnanskými Letci sice vinou smolných branek prohrávali, dvěma góly v přesilovkách však v druhé periodě skóre otočili a svůj náskok už si uhlídali. Dva body za gólové asistence si připsal šestnáctiletý útočník Martin Trapl.
Extraliga staršího dorostu, 9. kolo, pá 27.9.2013
Karlovy Vary
Letňany
4:2
1:2, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 18. Rubeš (Krliš), 24. Soudský (Vodička, Trapl), 33. Krliš (Rubeš, Janata), 49. Dimitrov (Trapl, Nguyen) – 5. Kulda (Kroh), 20. Hroboň (Kroh, Kulda). Rozhodčí: Hlinka – Koskuba, Šulo. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 158. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.
Karlovy Vary: Harakal (od 20. Frček) – Vodička, Prachař, Truhlář, Rulík, Binias – Hauzr, Čupa, T. Nguyen, Poljanyčka, Janata, Trapl, Čejka, Krliš, Vildumetz, Soudský, Rubeš, Dimitrov, Pastyřík
Letňany: Jandera – Hůla, Sekera, Pařík, Starosta, Zeliska, Chvála, Štosek – Honetschläger, Klečka, Kroh, Kulda, Tomek, Smejkal, Horák, Hroboň, Polák, Polyanychka

Komentář k utkání

Energie do utkání vstoupila velmi aktivně a už po půl minutě musel Jandera vleže likvidovat gólovou šanci Dimitrova. Hostům se v dalším minutách podařilo vyrovnat hru, stále více se osmělovali v útoku a pokoušeli se o častou střelbu. Tento přístup se jim nakonec vyplatil a díky střele Vojtěcha Kuldy se v 5. minutě ujali vedení. Domácím se pak několik minut nedařil přechod přes střední pásmo a Jandera si mnoho zásahů nepřipsal. Pot z čela si musel otřít až v minutě jedenácté, kdy po domácím tlaku olízl puk tyčku jeho branky. Jediným vyloučeným v první třetině byl hostující Polák, energetici toho v přesilovce ale moc nevymysleli. Do tlaku se začali dostávat až ke konci třetiny a nakonec se dočkali zaslouženého vyrovnání. Tomáš Rubešvystihl na útočné modré nahrávku protihráče, ujel do přečíslení a díky milimetrové nahrávce Krliše skóroval do odkryté klece. Do kabin však přece jen odcházeli spokojenější hosté. V čase, když už všichni pomýšleli na odpočinek v kabině, zapadla nenápadná střela Josefa Hroboně za Harakalova záda. Domácí střídačka ještě před přestávkou vystřídala gólmany, mezi tyče se postavil Frček.

K druhému vyrovnání energetikům pomohl faul letňanského Sekery a i tentokrát si třetí asistenci připsala štěstěna. Střela Robina Soudského od mantinelu změnila v závaru před brankovištěm nečekaně směr a zapadla do horního růžku, aniž by gólman stačil reagovat. Hra v dalších minutách nabrala spád, přelévala se od branky k brance, více práce však měl hostující Jandera. Ve 28. minutě měl ještě štěstí, když jím vyražený puk poslal Rubeš jen nad břevno, ve 33. minutě už ale musel kapitulovat. Domácí využili druhou přesilovku v utkání, z levého křídla se prosadil nikým nehlídaný Václav Krliš. Domácí poprvé vedli a svůj náskok si hlídali nejlepším možným způsobem – aktivitou. Hosté se ke slovu dostali až v závěru třetiny díky vyloučení Prachaře. V největší šanci ale Klečka před brankou trefil jen Frčkův beton.

Hosté do poslední části vstoupili s jednogólovým mankem, na stylu jejich hry to však příliš znát nebylo a rozhodně se nikam nehrnuli. V útoku jim navíc chyběla přímočarost a tah na branku. Situaci jim zkomplikovalo i vyloučení Zelicky. To sice ubránili, ale o dvě minuty později dorazil Marek Dimitrov vyraženou střelu Trapla a situace Letňan začala být kritická. Hosté zvýšili obrátky, nešla jim upřít snaha, do zakončení se však stále nedostávali. Moc na tom nezměnila ani přesilovka při vyloučení Rulíka. Energetici v posledních deseti minutách až na drobná zaváhání nedali soupeři šanci pomýšlet na zvrat. K power-play se Letci odhodlali až v čase 59:48, kdy o dělbě bodů bylo jasno.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Po dvou domácích porážkách to pro nás bylo velmi důležité utkání. Naše sestava měla hodně absencí a o to více si cením toto, že po první třetině, kterou jsme smolnými brankami prohráli, jsme dokázali zápas otočit. Spíše než herní kvalitou jsme zápas vyhráli silou vůle. Pokyn ke střídání brankářů jsem dal já. Myslím si, že obě branky byly chytatelné. To se ale stát může a nutno podotknout, že prvních devět bodů jsme letos získali i díky výborným výkonům Honzy Harakala. Důvodů absencí v sestavě je několik. Někteří hráči nám odjeli s juniorkou na trip, jiné zasáhl nějaký vir v kabině a onemocněli. A pak tu jsou hráči, kteří marodí dlouhodobě. Někteří už měli více částí těla zraněných než zdravých.

Jiří Žurek (HC Letci Letňany): Na začátku měly Vary dvě tutovky, ale podržel nás gólman. To nás nakoplo, dali jsme gól a i díky šťastné druhé brance jsme první třetinu vyhráli 2:1. Měli jsme dobrý pohyb, hráli jsme to, co jsme si řekli. Ve druhé třetině domácí využili dvě přesilovky. My jsme pak také měli nějaké šance, dorážky, ale nebyli jsme dostatečně důrazní. Nedůraz byl náš největší problém. Ve třetí třetině jsme trochu proházeli sestavu, chtěli jsme domácí zatlačit, ale dostali jsme čtvrtou branku. Pak už jsme nebyli schopní dostat se do zakončení, chyběla nám přímočarost.