HC Energie Karlovy Vary

Žraloci se prostříleli k pěti bodům

Na velmi zdatné soupeře v brance narazili karlovarští sledge hokejisté při výjezdu do Pardubic a Olomouce. V obou utkáních střelecky vysoce dominantní Západočeši museli spálit řadu velkých šancí, aby dosáhli na vytoužené výhry. V Pardubicích se to podařilo až po samostatných nájezdech, v Olomouci díky dobře zvládnuté třetí třetině v normální hrací době. Studio Buly by však s jistotou vyhlásilo hvězdami kola gólmany Vítězslava Drahého a Libora Hulína, oba předvedli perfektní výkony hodné reprezentace.

SHK Pardubice - SKV Sharks Karlovy Vary 2:3 sn (0:0, 1:1, 1:1)

Branky: 17. P. Kubeš (Kolek), 36. Kolek (Kvoch) - 30. J. Berger (Hrbek), 44. J. Berger, rozhodující nájezd Hrbek. Rozhodčí: Hollerová, Mariánus. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 10. Vývoj utkání: 1:0, 1:0, 2:1, 2:3. Hráno 19. října 2013 v Pardubicích.

Pardubice: Drahý - P. Kubeš, Kvoch, V. Buhr, Michalec, J. Kubeš, Chudomský, Horníček, Hýbner, Kolek, R. Buhr.

Karlovy Vary: B. Mach - J. Berger, Hrbek, M. Geier, Janko, Forgo, Očenášek, Schneider, Wágner.

Dobrých deset minut úvodní třetiny se hrál v Pardubicích vyrovnaný sledge hokej, nenasvědčující věcem příštím. Mach v karlovarské brance rukavicí vytěsnil podařenou střelu Pavla Kubeše, na opačné straně si Drahý oddechl při Geierově sóle zakončeném nad. V závěru dějství ale iniciativa postupně přešla na hokejky hostů a dvojitá šance Jiřího Bergera z poslední minuty jakoby předznamenala další události. Nejprve kapitán Žraloků trefil tyč a poté zblízka vyprášil lapačku domácího gólmana.

Hned v úvodu druhé patnáctiminutovky pohořeli před Drahým Berger i Forgo a přišel trest. Po sporném rozhodnutí, kdy se Berger zdál být v úniku faulován zezadu, ale hvizd se neozval, podnikli Mustangové smrtící brejk. Pavel Kubeš zachytil vyhození spoluhráče a na konci nerušeného nájezdu propasíroval puk skrz Machův postoj.

Žraloci odpověděli náporem a místy až totálním útokem, jenže k zoufalství se rozhodl přivést aktuální mistry muž s brankářskou maskou. Zázračné zákroky Drahého proti Hrbkovi, Bergerovi i Geierovi proložilo jen několik pardubických icingů. A když už nemohl fantóm s číslem 34 nic dělat, netrefil Forgo v nájezdu dvou na nikoho odkrytou branku. Magické kouzlo odčaroval až 20 sekund před sirénou Jiří Berger, který po Wágnerově vyhraném vhazování konečně prostřelil vše před sebou včetně do té doby nepřekonatelného Drahého.

Mustangové vyslali po druhé přestávce Machovi pozdrav v podobě Kvochova nepříjemného pokusu, jenže za okamžik už zase ujížděl sám Geier na Drahého a orazítkoval levou tyč. Jak se pálí šance ukázal i rychle zakončující Schneider. A najednou se ve 36. minutě zrodily chyby v karlovarské defenzivě, Petr Kolek jimi nepohrdl a nepříliš povedenou střelou obnovil pardubické vedení.

Hosté okamžitě odpověděli oku lahodící kombinací, leč po ose Schneider - Geier - Forgo kotouč doputoval znovu jen do lapačky Vlastimila Drahého. Pět minut před vypršením času Geier do třetice nastřelil brankovou konstrukci a když Žraloci nevyužili následnou přesilovku, začínalo se schylovat k senzaci. Jenže v předposlední minutě jako odbržděný bagr prošel Jiří Berger od vlastní modré čáry až do zakončení a procedil nenápadnou střelu do sítě. Poslal tak zápas do samostatných nájezdů, ve kterých už dávali góly jen hosté. Miroslav Hrbek odrazem o břevno zaznamenal vítězný gól hned v první sérii, úspěšný pokus Geiera už se do statistiky nezapíše.

SOHO Olomoučtí Kohouti - SKV Sharks Karlovy Vary 1:5 (0:0, 1:1, 0:4)

Branky: 21. K. Veselý (Keller) - 26. M. Geier (Wágner), 34. M. Geier (Forgo), 34. Janko (J. Berger), 36. J. Berger), 37. Forgo (J. Berger). Rozhodčí: Cik, Novotný. Vyloučení: 2:2, navíc J. Berger (KV) trest ve hře. Využití: 1:0. Diváci: 7. Vývoj utkání: 1:0, 1:5. Hráno 20. října 2013 v Olomouci.

Olomouc: Hulín - K. Veselý, Keller, L. Geier, Bejvl, Černoch, Novák, J. Veselý, Prášil, Rozkopal, Brix.

Karlovy Vary: B. Mach - J. Berger, Hrbek, M. Geier, Janko, Forgo, Očenášek, Schneider, Wágner.

Po nočním přejezdu na Moravu vlétli Žraloci na olomoucký led plni odhodlání. Od počátku byl nejzaměstnanějším mužem na ledě brankář Hulín, vyznamenavší se zejména proti sérii šancí Geiera a Bergera. Domácí Kohouti ubránili i oslabení ve třech a mohli zvednout hřebínky. Novák promáchl v ideální pozici a i když při Hrbkově vyloučení strávili početní výhodu celou před svou (!) brankou, ještě v závěru třetiny Bejvl přiměl Macha k zákroku lapačkou.

Iniciativu pak znovu převzali hosté a ostřelovali Hulínovu branku. Scházela však přesnost. Pak přišelo Schneiderovo vyloučení a nedorozumění mezi Machem a spoluhráči nabídlo domácím gól jako na zlatém podnose. Karel Veselý ve 21. minutě nepohrdl a poslal Kohouty do vedení. Tentokrát ale Žraloci nečekali na vyrovnání příliš dlouho. Trvalý tlak zakončil přízemní střelou po vyhraném buly Michal Geier po pěti minutách od Veselého trefy. Následoval drtivý karlovarský tlak, občas přerušený brankářem Hulínem. Kýžené góly ale nepřicházely.

Teprve poslední třetina protrhla žraločí trápení v koncovce. Během tří a půl minuty napadaly za Hulína čtyři puky a bylo rozhodnuto. Michal Geier zakončil pod víko rychlé přečíslení, Ludvík Janko jednoduše těžil z Bergerovy okružní jízdy okolo branky, Jiří Berger bombou prověřil kvalitu síťky a účet uzavřel úspěšnou dorážkou Jiří Forgo.

Nemilou dohru měl jinak poklidný závěr. Jiří Berger se neztotožnil s výrokem o postavení útočícího hráče v brankovišti a za urážku rozhodčího vyfasoval nejvyšší možný trest. Bude tak svému týmu chybět v příštím utkání ve Studénce.

Ohlasy

Vlastimil Drahý (Pardubice): "Nezačali jsme špatně, ale pak nám asi došly síly. Prvních deset minut měly Vary s námi víc problémů než za celý zbytek zápasu. Měl jsem opravdu hodně zákroků, většinou se hrálo na jednu bránu. Chytalo se mi velmi dobře, jenom mě mrzí, že oba góly padly před koncem třetiny. Vary hrály výborně, byly tam i dvě tyčky a jedno břevno, to cinklo úplně luxusně."

Martin Brix (Olomouc): "Více méně byla otázka času, kdy nám dojdou síly. Potom už jsme si nedrželi místa, Vary začaly víc střílet a napadalo nám to tam. Rozdíl byl ve fyzičce a v rychlosti. Nám chyběli tři klíčoví hráči, na druhé straně stáli tři reprezentanti. Gólman zachytal kvalitně a myslím, že prokázal, že je nejlepším gólmanem v lize. Za nás celkově spokojenost, že jsme nedostali nášup jako v minulých sezónách."

Jiří Berger ml. (Karlovy Vary): "Herně to byly jednoznačné zápasy, ale ta koncovka. Měli jsme šancí na pět zápasů. Brankáři proti nám podali skvělé výkony, naštěstí jsme to zvládli aspoň za pět bodů. Chtěl bych se vyjádřit i ke svému trestu z Olomouce. Byl to z mojí strany naprostý úlet a nemělo by se to vůbec stávat."

Výsledky 2. kola České sledge hokejové ligy

Olomouc - Praha 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Pardubice - Karlovy Vary 2:3 sn (0:0, 1:1, 1:1)
Olomouc - Karlovy Vary 1:5 (0:0, 1:1, 0:4)
Pardubice - Praha 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Tabulka

1. Sparta Praha  4 3 0 0 1  9:4  9
2. Karlovy Vary  4 2 1 0 1 18:4  8
3. Zlín          2 2 0 0 0  5:0  6
4. Olomouc       4 2 0 0 2  9:10 6
5. Pardubice     4 0 0 1 3  6:13 1
6. Studénka      2 0 0 0 2  0:16 0