HC Energie Karlovy Vary

Harkabus: Nechat si utéct vedení o tři branky je špatně

Vlčí smečka HC Energie dokázala vybojovat s týmem HK MDV Balašicha ve dvou utkáních čtyři body. Přesto hráči nebyli spokojeni. „Ve druhém zápasu jsme vedli o tři branky, ale Balašicha nás dokázala stáhnout a nakonec i vyhrát v nájezdech. Nechali jsme si utéct vedení a to je samozřejmě špatně,“ smutně poznamenal po utkání útočník Tomáš Harkabus.

Ve druhém zápase vedly Karlovy Vary dvanáct minut před koncem o tři branky a leckdo si říkal, že už je hotovo. „Balašicha nás tlačila čím dál více. My jsme se jen bránili. Nedokázali jsme vyhazovat puky z pásma, a byli jsme za to potrestáni,“ popsal závěr utkání Harkabus.

A-tým Energie se snaží hrát maximálně jednoduše. Vyvážet kotouč z obranného pásma na jednu přihrávku. To se juniorce nedařilo. „Stačilo to dát jen přes modrou, protečovat k nim do pásma, a byl by klid. Jenomže nám to prostě nešlo,“ povzdechla si jedna z pozor juniorky.

Pod tlakem dělali domácí borci chyby. „Máme hodně mladý tým a vše je o zkušenostech. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. Stačilo vyhazovat,“ smutnil Harkabus.

První klání s MVD přitom vyznělo jasně ve prospěch Energie. „Byli jsme lepší a k ničemu jsme soupeře nepouštěli. Vedení o dvě branky jsme dokázali udržet. To neplatilo o druhém zápase. V něm nám hrubě nevyšel konec,“ přiznal.

Celkem zisk čtyř bodů. Je to bodně nebo málo? Na to Tomáš Harkabus odpověděl: „Kdyby nám někdo před zápasy řekl, že budeme mít se druhým týmem západní konference čtyři body, tak bychom to brali všema deseti. Teď po průběhu druhého utkání jsou čtyři body málo,“ reagoval.

Alfou a omegou obou zápasů bylo využívání přesilových her. Především pak ve druhém klání, ve kterém se hosté nejprve dostali na dostřel, a pak i vyrovnali. „Dlouhodobě nám přesilovky nejdou a trápíme se v nich. Jakýkoliv ruský celek je dokáže sehrát výborně a my jsme za to trestáni. Všichni víme, že to je klíčová událost zápasů, takže máme na čem pracovat,“ přiznal Tomáš Harkabus.

Dva dny volna a následují další dvě utkání. Tentokrát Karlovy Vary budou hostit Amurské Tygry z Chabarovsku. „Jsou sice na spodu tabulky, ale rozhodně to není špatné mužstvo. Mají své kvalitní hráče, a nás opět nečekají snadné zápasy. Cílem je urvat minimálně pět bodů,“ určuje kvótu na nedělní a pondělní klání.

Chabarovsk je v centrální Evropě již necelý týden a má za sebou dvě utkání s Red Bullem Salzburg, která prohrál 8:2 a 5:1. Výsledky jsou sice horší, ale tým z východu Ruska se již dokázal aklimatizovat. „Oni jsou už na to zvyklí. Létají velice často a časový posun pro ně není problém,“ dodal na závěr.

Týmu chyběla v závěru koncentrace, řekl Mariška

Po utkání, jež junioři prohráli 6:7 po nájezdech, se v kabině hlas nezvyšoval. Trenér Tomáš Mariška přesto musel vytknout svým svěřencům několik chyb.

„Především to byla slabá koncentrace klíčových hráčů na závěr utkání. Nedokázali jsme soupeře udržet po šesté brance, kterou jsme vstřelili déle na distanc. Téměř ihned dokázala Balašicha opět snížit. Dále se ukázalo jako rozhodující nevyužívání přesilovek,“ stěžoval si na úvod kormidelník juniorky.

Klíčové momenty zápasu jsou bezesporu přesilové hry a oslabení. „Na to samozřejmě hráče neustále upozorňujeme. Kvalitní týmy z Ruska, jako je Balašicha, mají dostatek velice dobrých hráčů, kteří umí tuto možnost využít. My takové hráče nemáme. Kluci neumí tyto herní situace řešit, a pak na to doplácíme,“ přiznal kouč.

Za stavu 6:3 se už většina týmu viděla jako vítěz zápasu. „Chtěli jsme, aby se hráči maximálně koncentrovali, ale nebylo tomu tak. Svojí nedisciplinovaností dovolili soupeři vrátit se zpět do utkání,“ dodal.

Související články