HC Energie Karlovy Vary

Junioři přejeli Doněck i v odvetě

MHL: HC Energie - Mladá Garda Doněck 6:2 (1:1, 2:0, 3:1)
V nedělním podvečerním utkání se Vlčí smečka podruhé během víkendu střetla s Mladou Gardou z Doněcku a po stejně přesvědčivém výkonu jako v sobotu, získala další 3 body. Ukrajinského soupeře zlomily především 3 branky inkasované během 3 minut v závěrečné třetině.
MHL, 48. kolo, ne 16.2.2014
Karlovy Vary
Doněck
6:2
1:1, 2:0, 3:1
Branky a nahrávky: 9. Fronk (Beránek, Táborský), 22. Táborský (Gorčík), 38. Vrána (Kvapil), 44. Vachutka (Vrána), 45. Harkabus (Kohout, Kečkeš), 47. Gríger (Troška) – 10. Romaščenko (Martyško), 50. Ivanov (Morozov). Rozhodčí: Bělov – Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 450. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1, 6:2.
Karlovy Vary: Fečo – Kečkeš, Kvapil, Šafář, Horváth, Šimek, Troška – Beránek, Bezúch, Gríger, Táborský, Csamangó, Harkabus, Vachutka, Kohout, Vrána "C", Gorčík, Zadražil, Fronk
Doněck: Ševčuk (47. Djatlov) – Zinčenko, Pautov, Skripec, Děkalo, Mnacjan, Ignatěnko, Abaškin – Ljalkov, Martyško, Korenčuk, Ščelgov, Ivanov, Kalnoj, Romaščenko "C", Nikiforov, Petrangovskij, Čerdak, Morozov, Bondarenko

Komentář k utkání

Narozdíl od předešlého utkání, kdy od samého začátku měla Vlčí smečka navrh, se v tom druhé dostala ke střele až v 6. minutě utkání, kdy u tyče zkoušel Csamangó přehodit bekhendem Ševčuka. To vše se odehrálo ale až po přesilové hře, kterou Doněck nedokázal zužitkovat. Střela jakoby pomohla karlovarským juniorům na nohy a začal tlak, ze kterého také pramenily gólové situace. Ta první přišla po úniku Táborského a Fronka, kteří se dostali do přečíslení dva na jednoho a právě pro nahrávce Táborského neměl v 8. minutě Jiří Fronk problém na vzdálené tyči se zakončením za záda Ševčuka. Avšak dlouho domácím vedení nevydrželo. Na druhé straně, po necelé půl minutě, se totiž dostal po nedůrazu karlovarské obrany do dobré střelecké pozice Ruslan Romaščenko, který svojí trefou propálil bezmocného Feča. V 16. minutě se domácím naskytla šance dostat se opět do vedení. Po vysoké holi Mnacjana který s ní zranil krvavě Šimka, byl doněcký útočník vykázán do konce utkání a Martyško šel za něj odpykat pětiminutový trest. Hráči v zeleném zaujali pozice v útočném pásmu a začala souhra kombinací a střeleckých pokusů. Rozezvučela se dokonce i tyčka, po pokusu Šafáře. Ale zatím to byl vždy gólman Ševčuk, který se vždy radoval z úspěšného zákroku a jistota mu vydržela až do konce první třetiny.

Druhá třetina začala pro karlovarskou juniorku o něco lépe. Již ve 22. minutě se dostal po nahrávce od Gorčíka do zakončení bekhendem Oto Táborský, který svojí trefou blízko k tyči nedal Ševčukovi šanci. Na druhé straně mohl Doněck opět rychle vyrovnat. Fečo si ale dokázal poradit nejdříve s jedovatou šancí a následně i se všemi dorážkami po ní. V 25. minutě se hnal do zakončení střelec první branky, Fronk. Ujel obraně a stál tváří tvář Ševčukovi, ale ukrajinský brankář jeho pokus o blafák vystihl. Ve 28. minutě měl vyrovnání na své holi Morozov. Kotouč ležel na brankové čáře vedle Feča. Domácí se dopustili při bránění faulu a znamenalo to samostatný nájezd, který Morozov neproměnil. Blízko k vyrovnání měla Mladá Garda během přesilové hry a sice ve 35. minutě. Přesilová hra byla ze strany hostů sehrána velice dobře a na Feča létala jedna střela za druhou. Nakonec ale chyběla kýžená přesnost, která by kotouč dostala do branky. A možná i zde platilo slavné nedáš, dostaneš. Lukáš Vrána totiž vystřihl krátce po skončení přesilové hry Doněcku otočku v mezikruží a o tyčku překonal Ševčuka. V posledních minutách druhého dějství mohl přidat branku Beránek po kombinaci před brankovištěm. Byl ale neúspěšný.

Ze začátku třetí třetiny nabídl Doněck domácím přesilovou hru, kdy byl Pentrangovskij vyloučen za sekání. Ve 45. minutě ji po Vránově nahrávce využil pohotovou střelou k tyči Daniel Vachutka. A to nebylo vše. O necelou minutu později přidal další branku Tomáš Harkabus. Jeho projetí obrannou řadou a dobře mířená střela umístěná nad beton Ševčuka znamenala již čtyřbrankový náskok Energie. Ve 47. minutě se nejdříve díval Gríger před branku, ale nikdo se mu nenabídl na přihrávku. O pár vteřin později vzal střelu už na sebe, a díky tomu se Dávid Gríger mohl radovat ze vstřelené branky. Zápasy byl ale jako na houpačce. Po chybě obrany se dostal deset minut před koncem kotouč od Kečkeše před Ilju Ivanovova a ten bez větších problémů a z velké blízkosti propálil zaskočeného Feča. Mužstva dohrávala utkání v určitém poklidu, ale možná Harkabusova nastřelená tyč v poslední minutě rozpálila Kalikova, který se s Harkabusem dostal v úplném závěru ještě do pěstní potyčky. Diváci v KV Areně tak mohli kromě pěkného hokeje a výhry domácích vysoko 6:2, zhlédnout i zápasnickou vsuvku podpořenou pěstním soubojem.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Po včerejším utkání jsme věděli, že ani dne to nebude nic jednoduchého. Soupeř je nevyzpytatelný a nebýt vynikajícího výkonu gólmana Feča, tak bychom měli asi větší problémy. Myslím si, že jsme svojí trpělivou hrou kontrolovali průběh zápasu a zaslouženě jsme získali tři body. Já bych chtěl hráčům poděkovat nejen za dnešní utkání ale za to, jak zvládli poslední čtyři těžká domácí utkání, kdy vybojovali všech dvanáct bodů, což je opravdu úctyhodný výkon.

Fotogalerie