HC Energie Karlovy Vary

Poslední zápas základní části zvládli junioři vítězně

MHL: Mladá Garda Doněck - HC Energie Karlovy Vary 3:4 pr. (1:0, 0:0, 2:3 - 0:1)
Junioři svůj poslední zápas základní části letošní sezony dlouho prohrávali 0:1. Nakonec stav zápasu ve třetí třetině otočili, ale poté o svůj náskok opět přišli a stejně jako v předešlém zápase se šlo do prodloužení. V něm zajistil svému týmu vítězství vůbec posledním gólem za Vlčí smečku v základní části letošní sezony David Gríger (na snímku). První zápasy play-off jsou na programu už tento víkend. V sobotu od 16:00 a v neděli od 13:00 v KV Areně proti Junosti Minsk.
MHL, 52. kolo, st 26.2.2014
Doněck
Karlovy Vary
3:4p
1:0, 0:0, 2:3 - 0:1
Branky a nahrávky: 4. Morozov (Ščegolkov, Děkalo), 57. Morozov (Děkalo), 60. Ivanov (Chalikov) – 49. Gríger (Vachutka), 51. Zadražil (Flek, Šimek), 55. Šafář (Zadražil), 65. Gríger (Flek, Zadražil). Rozhodčí: Poljančikov – Gladčenko, Loginov. Vyloučení: 12:12. Využití: 1:2. Střely na branku: 33:50. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4.
Doněck: Djatlov – Děkalo, Abaškin, Zinčenko, Mnacjan, Skripec, Chalikov, Ignatěnko – Ščegolkov, Ivanov, Morozov – Ljalka, Kalnoj, Nikiforov – Korenčuk, Romaščenko, Čerdak – Martyško
Karlovy Vary: Honzík – Kvapil, Škvor, Dvořák, Bahounek, Šafář, Horváth, Šimek – Flek, Vrána, Gorčík – Harkabus, Zadražil, Fronk – Gríger, Vachutka, Kohout – Krliš, Beránek, Táborský

Komentář k utkání

Energetici naskočili do zápasu s velkou chutí a začali velmi aktivně. Neustále se tlačili na polovinu domácích a všechny své akce směřovali k brankáři Djatlovovi. Netrvalo však dlouho a skóre otevřel autor vítězného nájezdu z předchozího utkání, Jegor Morozov. Hosté se i nadále pohybovali po kluzišti velmi dravě, ale své snažení v gól přetavit nedokázali. Bylo ale přece jen na co koukat na ledě bylo totiž velice dusno, nejprve se do sebe pustili David Mnacjan a Jakub Flek, poté ještě Harkabus a Chalikov. Rozhodčí všechny potrestal pouze za hrubost. Poté ještě pár tvrdých zákroků a drobných šarvátek. Ale ukazatel stavu zápasu už svými čísly nepohnul, a do kabin tak veseleji kráčeli domácí.

Ve druhé třetině se obraz hry trochu pozměnil, aktivnějším celkem v něm byl tentokráte domácí Doněck. Ale ani Mladá Garda své snažení nezužitkovala a ani jednomu z celků nepomohly ani početní výhody. Nutno však podotknout, že skóre zůstalo nepozměněno hlavně příčinou hostujícího gólmana Davida Honzíka, který musel ze své sbírky vytáhnout nejeden těžký zákrok.

Do třetí části podle očekávání dravěji vstoupili Západočeši, kteří Djatlovova pečlivě zaměstnávali. Nevyužili sice početní výhody, které se jim dostalo, ale chvíli poté co skončila a uplynulo přesně sto minut, ve kterých hosté nedokázali vstřelit branku (v hrací době), se konečně trefili. O vyrovnávací branku se postaral David Gríger. Karlovarští chvíli poté svůj obrat dokonali. Po asistencích Fleka a Šimka využil přesilové hry čtyři na tři Matěj Zadražil. Hned na to ale nabídli domácím šanci v podobě početní výhody pět na tři, která byla dlouhá téměř minutu a půl. Tu Vlčí smečka přečkala bez potrestání a chvíli na to svůj náskok zvýšila. Tentokráte kotouč za Djatlovova záda dostal Ondřej Šafář.

Tím gólová přehlídka v závěrečné třetině ještě neskončila. O pár sekund déle se trefili také domácí. Na rozdíl branky snížil svým druhým zásahem Jegor Morozov, který dalším překonáním Honzíka zajistil v závěru zápasu ještě pořádné drama. Garda na závěr ještě zkusila power play a šest sekund před koncem třetiny zajistil prodloužení Ilja Ivanov.

Mírně lepším celkem byl v prodloužení ten karlovarský, ale ke kýženému gólu to dlouho nestačilo. Až nakonec paradoxně jeden z největších tahounů domácího týmu Jegor Morozov svým vyloučením za vyhození puku z kluziště ve vlastní obranné třetině pomohl k vsítění vítězného gólu soupeře. Tím, kdo naposledy v utkání překonal Djatlovova, byl David Gríger, který svým gólem zajistil hostům druhý bod.

Sestřih utkání

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní zápas jsme chtěli zvládnout, abysme se rozloučili se základní částí před play-off vítězně, a to se nám nakonec povedlo. Jsme za to velmi rádi. Domácí tým si chtěl dnešním vítězstvím vylepšit pozici pro vyřazovací boje a podle toho také k zápasu přistoupil. Naši hráči, i když v zápase prohrávali dokázali, vývoj otočit v náš prospěch. Konec zápasu byl hodně ovlivněný výkonem rozhodčího, který uděloval nesmyslně tresty na obou stranách a znehodnotil závěr utkání, ve kterém jsme nejdříve 2x ubránili oslabení ve 3 - následně pak smolně inkasovali a v samém závěru se domácím s notnou dávkou štěstí podařilo vyrovnat. I tak naši hráči nesložili zbraně a šli si dál za dnešním vítězstvím, což vidím jako velmi cenné, zejména před startem play-off. Hráčům patří velký dík za dnešní výkon i za celé působení v základní části. Jednu etapu jsme uzavřeli a od zítřka se již plně budeme soustředit na tu další, která začíná v sobotu.