HC Energie Karlovy Vary

Startuje play off MHL! Energie vyzve Junosť Minsk

Základní část Mládežnické hokejové ligy je za námi, a Vlčí smečku čekají po roce opět vyřazovací boje. V loňské sezoně energetiky vyřadil v osmifinále Spartak Moskva, letos se svěřenci trenéra Marišky pokusí dostat ještě dál. V souboji s Minskem je Energie favoritem, vždyť vyhrála všech šest utkání, ve kterých zatím na běloruský celek narazila. První zápasy play-off se hrají v KV Areně v sobotu 1.3. v 16:00, a v neděli 2.3. od 13:00. Vstup je zdarma. Třetí zápas série se hraje v Minsku ve středu 5.3., a to od 18:30 našeho času.

Kde sledovat utkání

Online přenos

HC Energie Karlovy Vary – Junosť Minsk, sobota 1.3. od 16:00
HC Energie Karlovy Vary – Junosť Minsk, neděle 2.3. od 13:00
Junosť Minsk – HC Energie Karlovy Vary, středa 5.3. od 18:30

Systém play-off

Z každé divize postupuje do play-off 8 týmů, celkem tedy 16 týmů z každé konference. Mužstva jsou do vyřazovacích bojů nasazena dle počtu získaných bodů, na prvních dvou místech konference jsou vítězové jednotlivých divizí.

1/16, 1/8 a 1/4 finále hrají týmy v rámci konference, od semifinále se týmy utkají křížem napříč konferencemi.

1/16, 1/8, 1/4 a 1/2 finále se hrají na 3 vítězná utkání, 1., 2. a případné 5. utkání se hraje na hřišti výše nasazeného týmu, 3. a případné 4. na ledě níže nasazeného týmu.

Finále se hraje na 4 vítězná utkání, 1., 2. a případné 6. a 7. utkání se hraje na ledě výše nasazeného týmu, 3., 4. a 5. na ledě níže nasazeného týmu.

Junosť Minsk v základní části

Soupeř Energie v prvním kole play-off skončil na šestém Severo-západní divize, s náskokem patnácti bodů na deváté Stříbrné Lvy. V průběhu sezony se forma týmu z hlavního města Běloruska měnila. Klub sice předváděl poměrně vyrovnané výkony, a celkem pravidelně se mu dařilo sbírat body, byly ale období, kdy se dařilo více, a kdy se dařilo méně. V průběhu září a října odehráli hráči Minsku 21 duelů, zvítězili v devíti z nich, což není nijak zvlášť oslnivé, ale k zahození to také není.

Listopad, ve kterém Junosť vyhrál pět z osmi zápasů, lze považovat za jeden z úspěšnějších měsíců. Na přelomu roku přišla menší krize, když Minsk prohrál třináct z devatenácti odehraných střetnutí. V únoru se ale forma vrátila, a poměr vyhraných a prohraných utkání v tomto měsíci byl 50 na 50. Na postup do vyřazovacích bojů to nakonec v pohodě stačilo, vzhledem k postavení v tabulce, ale čeká běloruský tým karlovarská Energie, po základní části MHL desátý nejlepší celek soutěže. Junosť skončil celkově na 22. příčce.

S trenérem Mariškou před startem play-off

Poslední trip před play-off zavedl juniory na Ukrajinu, kde se dvakrát střetli s Doněckem. „Z Doněcku jsme dorazili ve čtvrtek večer, takže jsme neměli mnoho času na regeneraci. V pátek dopoledne jsme absolvovali trénink, a poté jsme ještě měli takové týmové sezení. Po společném obědě si hráči šli odpočinout. V sobotu ráno nás čeká rozbruslení, a pak jdeme na Junosť Minsk,“ popsal poslední program trenér Mariška.

Jak trenérský tým připravuje hráče na soupeře, se kterým se Energie doma o víkendu střetne? „Budeme se držet systému, který jsme praktikovali celou sezonu. V první řadě se nebudeme ohlížet na hru soupeře, ale budeme se soustředit na sebe. Dnes na tréninku jsme si oprášili několik věcí, které budeme chtít zítra hrát. V sobotu po rozbruslení dostanou hráči několik základních informací k taktickým variantám, které soupeř předváděl. Budeme se ale chtít soustředit na naší hru,“ řekl lodivod juniorky.

Energetici vyhráli všech šest vzájemných duelů, které s Minskem hráli, a tak by mohla být nálada před dalším střetnutím optimistická. „Hráčům jsme od začátku říkali, že si stejně soupeře nevybereme. V soutěži není jednoduchý soupeř, a pokud chceme uspět, musíme respektovat každý tým. Dokázali jsme, že dokážeme vyhrát nad každým, takže si myslím, že nerozhoduje jméno soupeře. Je to první překážka na cestě k úspěchu, kterou musíme překonat.“

V případě dvou výher v Doněcku by Energie skončila v tabulce Západní konference na čtvrtém místě, a měla by ještě lepší pozici pro play-off. Bohužel se to nepovedlo. „Hráči o této alternativě věděli, bohužel jsme ale nedotáhli do vítězného konce hned první zápas, a tak tato varianta padla. Ale myslím, že páté místo je výborný výsledek. Musíme se dostat přes první kolo, na nic jiného se nyní nezaměřujeme,“ řekl Tomáš Mariška.

Před utkáními v Doněcku junioři nezvládli duel se Salzburgem, poté padli na Ukrajině a tak je pro psychiku mužstva dobře, že základní část zakončilo výhrou 4:3 po prodloužení. „Chtěli jsme jít do play-off po vyhraném utkání, což se povedlo. I když to nebylo za tři body, tak je to cenné, protože tým zabojoval v nastavení, přestože už nešlo o žádné postavení v tabulce. Věřím, že nám to nyní pomůže,“ dodal trenér.

V letošní sezoně hraje play-off dvakrát víc týmů, a pokud chce Vlčí smečka alespoň zopakovat loňské osmifinále, musí přes Junosť Minsk přejít. „Nedáváme si žádné finální cíle, jdeme zápas od zápasu. Pokud přejdeme první kolo, tak se může stát cokoliv. Tým má potenciál k tomu dojít daleko, ale teď nás čekají dva domácí zápasy s těžkým soupeřem, a na ty se musíme připravit, a zvládnout je.“

Dalším tématem před startem vyřazovacích bojů je sestava Energie, a to, v jakém složení Karlovy Vary do prvních zápasů play-off nastoupí. „Sestavu oznámíme po ranním rozbruslení. Mámě dvě, tři varianty, o kterých ještě uvažujeme. Rozhodneme se podle aktuálního stavu,“ řekl Mariška.

Karlovarským se v závěru základní části vyhýbala zranění, tak budou postrádat jen Martina Keckéše, který už si letos v této sezoně zřejmě nezahraje. „Sezona pro něj prakticky skončila, protože si poranil kolenní vaz, a to si vyžádá dlouhodobější léčbu. Jinak by měli být všichni připraveni nastoupit.“

Existuje také možnost, že by juniorce mohl v play-off mohl pomoci i některý z členů A-týmu. „Členy A-týmu jsou hráči, kteří jsou velmi kvalitní, a mohli by nám hodně pomoci. Ale respektujeme, že A-tým čeká náročný konec sezony. Navíc jsme si řekli, že před play-off chceme stabilizovat kádr, takže chceme využít hráče, kteří odpracovali základní část, a vybojovali to páté místo v Západní konferenci,“ dodal na závěr trenér Tomáš Mariška.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v základní části 56 - 30 - 6 - 7 - 13 - 176:131 - 109 b
Umístění 5. místo v Západní konferenci (10. celkově)
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Tomáš Harkabus45181432
2. Lukáš Vrána48151631
3. David Gríger41171229
4. Sebastian Gorčík 51121729
5. Martin Kohout47111829
Nejlepší střelec Tomáš Harkabus – 18 branek
Nejlepší nahrávač Martin Kohout - 18 asistencí
Nejlepší v +/- Tomáš Dvořák - +23 bodů
Nejtrestanější hráč Tomáš Harkabus - 83 TM
Brankáři
Jméno Z Úsp. G/Z SO
1. David Honzík4591,1 %2,114
2. David Fečo989,9 %3,000
3. Jakub Frček180,0 %5,070
Junosť Minsk
Utkání v základní části 56 - 22 - 4 - 4 - 26 - 120:154 - 78 b
Umístění 12. místo v Západní konferenci (22. celkově)
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Maxim Parfejevec52163046
2. Ivan Dunajev50211334
3. Vševolod Kaškar53181331
4. Alexander Kogalev 53121123
5. Dmitrij Želnerovskij4571421
Nejlepší střelec Ivan Dunajev – 21 branek
Nejlepší nahrávač Maxim Parfejevec - 30 asistencí
Nejlepší v +/- Alexander Karakulko - +4 body
Nejtrestanější hráč Maxim Parfejevec - 72 TM
Brankáři
Jméno Z Úsp. G/Z SO
1. Sergej Stěpanov 3791,1 %2,663
2. Leonid Ruban2589,3 %2,860
3. Vladislav Verbickij 185,7 %5,160

Vzájemné zápasy MHL 2013/2014

Junosť Minsk – HC Energie Karlovy Vary 0:2
HC Energie Karlovy Vary – Junosť Minsk 7:1

Vzájemné zápasy MHL 2012/2013

HC Energie Karlovy Vary – Junosť Minsk 2:1
HC Energie Karlovy Vary – Junosť Minsk 6:0
Junosť Minsk - HC Energie Karlovy Vary 0:4
Junosť Minsk - HC Energie Karlovy Vary 1:2

Související články