HC Energie Karlovy Vary

Závorka vychytal Kladno, Energie veze tři body

ELH: Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Karlovarští hokejisté přerušili sérii pěti porážek v řadě, a vezou tři body z Kladna. Na vítězství se velkou měrou podílel Tomáš Závorka, který vychytal svou druhou nulu v sezoně. Vítěznou branku si připsal Petr Pohl, na konečných 0:2 zvyšoval krátce po něm Martin Zaťovič. Vzhledem k prohrám Litvínova a Slavie se energetikům podařilo snížit jejich náskok, a udržet tak naději na předkolo play-off. Na desátý Litvínov nyní ztrácí sedm bodů. V 50. kole čeká Karlovy Vary doma televizní duel s Pardubicemi, na který je vstupné sníženo o 50 %.
Tipsport extraliga, 49. kolo, pá 28.2.2014
Kladno
Karlovy Vary
0:2
0:0, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 52. Pohl (Zaťovič), 54. Zaťovič (Hruška). Rozhodčí: Turčan, Šindler – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 5:6, navíc Majeský (KLA) 10 min. os. trest a Růžička (KLA)10 min. os. trest. Využití: 1:0. Diváci: 1 602. Střely na branku: 28:30. Zblokované střely: 14:9. Hity: 18:25. Vhazování: 26:33. Průběh utkání: 0:2.
Kladno: Chábera – Kaberle, Růžička, Doudera, Procházka, P. Hořava, Majeský – Kuchler, Zagrapan, Rudovský – M. Hořava, Havlíček, Tenkrát – Eberle, Lukáč, Dalecký – Bílek, Bajaruns, Strnad
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Šmach, Gulaši, Dresler, Schusser – Zaťovič, Balán, Pohl – Kytnár, Vlach, Micka – Dlouhý, Vachovec, Zucker – Koblasa, Hruška, Tomeček

Komentář k utkání

Karlovarští přijeli do Kladna s jasným cílem, neprohrát. Nasvědčovaly tomu již úvodní minuty. Domácí hokejisty nabudila až přesilová hra, kterou jim nabídl hostující Vachovec. Jeho spoluhráči však oslabení bez problému přestáli. Nadále však byli Rytíři opticky aktivnější. V největší šanci prvního dějství se zjevil útočník Rudovský, který nastřelil tyčku. Následně to s důrazem přehnal urostlý bek Majeský a vyfasoval trest za úder do oblasti hlavy a krku. Ani energetici však nebyli ve své početní výhodě příliš nebezpeční. Těsně před koncem třetiny ještě pálil od modré domácí obránce Procházka. Po jeho střele vznikl v Závorkově brankovišti chaos. Situaci nakonec vyřešili až hostující obránci.

Do druhého dějství vtrhli aktivněji hostující hráči. Nejprve pálil chytře útočník Zucker, chvíli na to zakončoval přečíslení Energie Micka. Domácí Cháberu však vytasil svůj beton a připsal si důležitý zákrok. Závorkovu pozornost poté zkusil Zagrapan, karlovarský brankář však s jeho pokusem neměl problém. Následovala kladenská přesilovka, opět ale nebyla vůbec povedená. Západočeši několikrát vyhodili a v klidu se ubránili. Utkání mělo vysoké nasazení, avšak oba týmy vycházely ze zabezpečené obrany a gólové šance k vidění nebyly. O vzruch se následně postaralo kladenské duo Tenkrát – Havlíček. Ani jeden hráč však nedokázal vyzrát na hostujícího brankáře. Domácí diváci si přeci jen zakřičeli „gól“, radost jim však zhatil videorozhodčí. V největší šanci dosavadního průběhu se totiž zjevil agilní Zagrapan, trefil ale pouze břevno.

Přesto byli Rytíři aktivní a hosté se pouze bránili. Čekali na chyby domácích, ze kterých vyráželi do protiútoků. Jeden takový zakončoval chytře útočník Vlach, Chábera byl ale připraven. V další přesilovce domácích našel hezky Procházka Hořavu, který však zlomil při střele hůl. V závěru prostředního dějství ještě střílel nebezpečně Majeský, ale jeho střela postrádala přesnost. Na druhé straně neproměnil trestné střílení karlovarský křídelník Zucker. Zakončoval na lapačku, kladenský brankář však jeho úmysl přečetl. Těsně před druhou sirénou měl branku na holi hostující kapitán Zaťovič, brankář Chábera se však opět vyznamenal. Proto se šlo do šaten za bezbrankového stavu i po druhé třetině.

V úvodu třetí periody měli navrch energetici. Po Drtinově střele puk poskakoval v brankovišti, obránci Kladna ale dokázali situaci vyřešit. Pohlovu ránu zase Chábera vyrazil mimo. Hosté tlačili, nedokázali si však vytvořit žádnou gólovou šanci. V polovině třetiny byli zároveň vyloučeni Gulaši a Rudovský, a protože vzápětí fauloval Růžička, hrály Karlovy Vary přesilovku 4 na 3. Kapitán Zaťovič našel u tyčky Petra Pohla, a ten poslal kotouč do sítě. A neuběhly ani dvě minuty, a na Kladno se snesla další katastrofa. Martin Zaťovič si vyjel zpoza branky, a bekhendem zdvojnásobil vedení Energie.

Karlovarští poté drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou, a Rytíře v podstatě k ničemu nepouštěli. V 58. minutě navíc mohl rozhodnout Zaťovič, který se dostal do samostatného úniku, Chábera ale jeho šanci zlikvidoval. Poslední minutu dohrávala energetici po vyloučení Dreslera ve čtyřech, situaci ale zvládli, a tak střetnutí skončilo výsledkem 0:2.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (Rytíři Kladno): Dnes jsme chtěli ještě udržet naději do skupiny o udržení tím, že bychom Karlovy Vary přitáhli blíže. Bohužel se nám to nepodařilo. Rozhodla situace z poloviny utkání, kdy Zagrapan netrefil zpola opuštěnou branku. Po vedoucím gólu hostů bylo již téměř jasné, že se k vítězství nedostaneme, protože se střelecky stále trápíme. Bohužel k našim zraněným zřejmě po dnešku přibyl i jeden z našich klíčových obránců Doudera. Pokud by před zápasy skupiny o udržení byla naše ztráta větší než 18 bodů, možná bychom uvítali možnost již tuto nadstavbovou část nehrát, abychom se mohli připravit na baráž.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Jsme obrovsky spokojeni se ziskem tří bodů. Jeli jsme do Kladna bodovat, aby byli jsme si vědomi toho, že Kladno potom, co ve třech utkáních za sebou nedalo gól, se bude chtít střelecky prosadit. Hráče jsme na to připravili a jsem rád, že taktiku dokonale splnili.

Související články

Preview k zápasu | čt 27.2.2014

Energie chce zlomit černou sérii na Kladně