HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci vkročili do čtvrtfinále porážkou v Liberci

SD: Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
První utkání čtvrtfinále play-off dorostencům podle představ nevyšlo. Ačkoli se brzy dostali do vedení zásluhou Martina Osmíka (na snímku), soupeř se dokázal oklepat a zápas otočil. Na ledě Liberce tak energetici padli 1:3. Druhé utkání série hrané na dvě vítězství je na programu v KV Areně ve čtvrtek od 18:00.
Extraliga staršího dorostu, ČF1, út 18.3.2014
Liberec
Karlovy Vary
3:1
0:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 21. Kačírek (Gecko, Klinger), 42. Lakatoš (Tržický), 59. Bělohorský (Solenský, Lakatoš) – 13. Osmík (Krliš). Rozhodčí: Luczków - M. Svoboda, Špůr. Vyloučení: 8:10. Bez využití. Diváci: 96. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Liberec: Stezka – Klinger, Tržický, Husa, Mečíř, Divila – Babec, R. Šír, Sviták, Král, Gecko, Solenský, Lakatoš, Ordoš, Kačírek, Pilař, Hylena, Bělohorský
Karlovy Vary: Frček – Bahounek, Adam, Soudský, Rulík, Binias, Prachař – Osmík, Nguyen, Janata, Trapl, Svoboda, Čejka, Krliš, Rubeš, Dimitrov, Kurfürst

Komentář k utkání

Do čtvrtfinále byly proti sobě přiřazeny celky Liberce a Karlových Varů. V sérii hrané na dvě vítězná utkání bylo jasné, že dnešní vítěz si ponese do odvety velkou výhodu. První zápas na ledě Svijanské arény byl tak po oba týmy důležitý.

V první třetině byl k vidění velmi pohledný hokej, plynulá hra bez zbytečných přerušení. Už od úvodních minut bylo k vidění i velké nasazení obou celků. Úvodní část se vyvedla více Energii, už ve druhé minutě zvonila tyč u branky domácích. Karlovy Vary si vytvořily dobrou aktivitu, a ačkoliv se hrálo bez větších šancí, tak dokázaly průběh hry řídit.

Skóre se otevíralo ve třinácté minutě, kdy se signalizoval trest pro domácí celek. Hosté udělali velký závar před brankou, k odraženému kotouči se poté dostal Martin Osmík, jenž nekompromisně a přesně zakončil za gólmana Stezku a dal svému týmu vedení – 0:1. Vstřelená branka samozřejmě Západočechy nabudila a dále si udržovali dobrou aktivitu, do konce třetiny jsme však další gól neviděli.

Druhá perioda však nabídla rychlý gól hned v úvodu. Po vhazování rozjeli domácí útočnou akci, Matyáš Kačírek si přejel do vhodné pozice a střelou pod horní tyčku srovnal stav – 1:1. Liberec nadále ukazoval, že se po nepovedené první třetině oklepal a nyní teprve začíná hrát. Navyšovat mohl Babec, ale před brankou minul o kousek, a liberecký útočník si vytvořil vyloženou šanci ještě v polovině zápasu, kde nadvakrát nepřekonal Frčka. Ačkoliv domácí hýřili aktivitou, vyložené šance si netvořili a spíše pouze tlačili karlovarské hráče v pásmu. Dorážení v brankovišti však vedlo k několika potyčkám, Lakatoš s Rulíkem a Král se Svobodou si vyříkali názory ručně.

Do poslední třetiny se tak šlo za nerozhodného stavu, ten ale dlouho nevydržel. Dominik Lakatoš doklepl do branky nahození od modré, dokonal obrat a poslal Liberec do vedení – 2:1. Jako by Tygři nabírali stále více elánu, s postupem času hru více méně ovládali. Kačírek z ostrého úhlu těsně minul, Husa prověřil gólmana svou tvrdou střelou. Vary se od tlaku nemohly osvobodit, a čas na srovnání se krátil.

Poslední výrazné šance pro hosty byly pět minut před koncem, když Krliš s Rubešem ohrožovali brankáře a srovnání měl nakonec na holi Binias, ani ten nebyl úspěšný. Dvě minuty před koncem vsadili Západočeši vše na jednu kartu a odvolali Frčka. Liberečtí si však svoje vedení pohlídali a zpečetili skóre do prázdné branky, když tam kotouč zavezl Matouš Bělohorský a ustálil tak stav na 3:1.

Série se tak posouvá do Karlových Varů, kde mohou Tygři vybojovat postup do semifinále. Energie musí zvítězit, pokud chce pomýšlet na další vyřazovací boje, v tomto případě by se hrálo třetí utkání.

Ohlasy trenérů

Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): Bylo to nesmírně těžké utkání, soupeř byl hodně kvalitní. První třetinu jsme nezačali nejlépe, nebruslili jsme. Od druhé třetiny jsme však začali hrát tak, jak umíme, a soupeři jsme nepovolili téměř nic. Myslím si, že za ty dvě povedené třetiny jsme si zasloužili vyhrát.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě chci pogratulovat domácím k vítězství, z pohledu šedesáti minut bylo zasloužené. První třetina byla vyrovnaná, dostali jsme se do vedení. Poté jsme udělali na začátku druhé třetiny hrubou chybu v postavení ve středním pásmu a soupeř toho využil. Liberec nás pak dostal pod tlak a díky brankáři Frčkovi se držel stále nerozhodný stav. Poté ale padla vítězná branka a my jsme nenašli protizbraň. Musíme se připravit na další zápas lépe, abychom se do Liberce ještě vrátili.