HC Energie Karlovy Vary

Miroslav Vaněk: Trenéři a sportovní manažer zaslouží poděkování za výbornou práci

Hokejisté A-týmu v neděli odehráli na ledě Kladna poslední utkání sezony. Do ročníku vstupovali s kompletně přebudovaným kádrem a v roli outsidera, výsledkem je konečná 12. příčka bez sestupových starostí. „Sezonu hodnotíme jako dobře zvládnutou, nikoli však úspěšnou,“ říká generální manažer klubu Miroslav Vaněk v hodnotícím rozhovoru.

Pane Vaňku, jak hodnotíte právě skončenou sezonu ze sportovního hlediska?
Do sezony jsme vstupovali s velkými obavami. Došlo ke značné obměně hráčského kádru, který nebylo jednoduché vhodně doplnit a sestavit. Chtěl bych zde zdůraznit, že jsme letošní sezonu odehráli s absolutně nejnižším rozpočtem v extraligové historii klubu, a že tím pádem práce sportovního manažera Rostislava Dočekala při zajišťování hráčů a sestavování týmu byla značně ztížená. Sportovní cíl za daného stavu nemohl být jiný, než vyhnout se baráži a udržet extraligu v Karlových Varech. Z tohoto pohledu byl cíl stoprocentně splněn, a za to patří poděkování jak trenérům, tak sportovnímu manažerovi, a v neposlední řadě všem hráčům, kteří poctivě sezónu odmakali a odvedli své maximum pro splnění našeho cíle. Na druhou stranu musím říci, že jsme se neprobojovali do play-off, a sezonu tak v žádném případě nehodnotíme jako úspěšnou, ale jen jako dobře zvládnutou.

Trenéři i realizační tým budou pokračovat

V sezoně jste brzy sáhli po trenérské výměně. Hodnotíte to s odstupem času jako správný krok?
Při výměně trenérů jsme šli do poměrně velkého rizika. Bylo odehráno teprve pět kol a trenéra Žemličku nahrazoval mladý trenér, který měl sice vynikající úspěchy u mládeže, ale s dospělým, natož extraligovým hokejem, neměl naprosto žádné zkušenosti. Musím říci, že Karel Mlejnek tuto těžkou úlohu zvládl parádně a s pomocí asistentů Jardy Kverky a Pavla Kněžického vytvořili výborné trio, které pracovalo týmově, táhlo za jeden provaz a skvěle se doplňovalo. Výsledkem byl zisk před sezonou nečekaných 66 bodů v základní části. Výměnu trenérů tak nelze hodnotit jinak, než jako správné rozhodnutí. Jsem přesvědčený, že pokud bychom ji neprovedli, řešili bychom později situaci daleko závažnější, ze které už by třeba nebylo cesty ven.

Dostanou tedy trenéři Mlejnek, Kverka a Kněžický důvěru i pro další sezonu?
Ano. Všichni tři trenéři včetně realizačního týmu budou pokračovat i v příští sezoně. Jsme s nimi domluveni. V tuto chvíli se čeká pouze na schválení ze strany majitele klubu pana Holoubka.

Vyzdvihnout bych chtěl 4 hráče: Závorku, Zaťoviče, Bičánka a Gulašiho

Co říci k mužstvu, které sestavil sportovní manažer Rostislav Dočekal?
S naprostou většinou hráčů, kteří přišli do nově budovaného týmu, jsme byli spokojeni. Tým se podařilo vhodně doplnit i během sezony, jmenoval bych Honzu Dreslera, Martina Rýgla a Tomáše Micku. Určité výhrady k výkonnosti panovaly během celé sezony u Radima Hrušky, který má smlouvu ještě na příští sezonu, a pokud se bude chtít stát plnohodnotným hráčem do prvních tří pětek, bude na sobě muset ještě zapracovat. Víme, že měl během sezony určité zdravotní problémy, a jsme rádi, že teď už je v pořádku. Uvidíme, zda se mu druhá sezona v Karlových Varech povede lépe než ta první. Nakonec určitá očekávání splnil i Petr Pohl, který díky velké důvěře hlavního trenéra získal pozici v první formaci na pravém křídle. Myslím si, že velkou zásluhu na jeho oživení má především Martin Zaťovič, který celému prvnímu útoku udával tón.

Dále bych při této příležitosti chtěl vysoce vyzdvihnout výkony a práci pro tým především čtyř hráčů. Prvním je Tomáš Závorka, který se po odchodu Lukáše Mensatora stal naší velkou jistotou, nastoupil ve všech 52 utkáních základní části, a kromě jednoho až dvou utkání vždy odvedl pro tým špičkový výkon. Dalším je Radim Bičánek, který pomáhal trenérům jak v kabině, tak při organizaci hry obrany celého týmu, kde podržel nejen mladé a nezkušené hráče, ale i ostatní spoluhráče z obrany. Hráči jeho typu a charakteru mají pro tým neocenitelný přínos. Další osobností obrany byl bezesporu Michal Gulaši, který odehrál sezonu doslova v reprezentační formě a patřil k velkým oporám. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout kapitána týmu Martina Zaťoviče, který podle mého odehrál svou nejlepší sezonu v kariéře, vyrostl v hokejovou osobnost a pro náš tým odváděl naprosto nenahraditelnou práci. Co se týká samotného sportovního manažera, panu Dočekalovi jsme poděkovali za dobře odvedenou práci, a byli bychom rádi, kdyby pokračoval v našem klubu i v příští sezoně.

Mezi předsezónní cíle patřilo také hrát divácky atraktivní, dravý hokej. Podařilo se toto podle vás splnit?
Ne úplně. Vše samozřejmě vychází ze složení kádru a hráčského materiálu, jaký mají trenéři k dispozici. Ne všichni hráči, které jsme v týmu měli, jsou schopni výše uvedený hokejový trend zvládat. Trenéři proto museli v taktice na utkání hodně improvizovat a vycházet z typového složení hráčského kádru. Z tohoto pohledu se cíl podařilo splnit cíl jen částečně a jen v některých utkáních.


Takto naplněná aréna je snem každého generálního manažera.

Další změnou před sezonou bylo přesunutí kotle a zlevnění vstupenek do něj. Jak hodnotíte tento krok?
Ani zde nebyly naše představy zcela splněny. Doufali jsme, že takto razantně snížené vstupné pomůže rozšířit kotel na více sektorů, což se úplně nepodařilo. Na druhou stranu ale musím říci, že celková atmosféra v hale se díky této změně zlepšila, a snížené vstupné, které jsme zavedli ve všech sektorech, splnilo naše očekávání. Díky tomu zůstala celková návštěvnost základní části soutěže na stejné úrovni jako v sezóně minulé. Pro příští sezonu neuvažujeme o změně cen vstupného, i když si dobře uvědomujeme, že patří k nejnižším v celé extralize. Každopádně přesunutí kotle z rohového sektoru za branku bylo určitě správným krokem a o žádné změně neuvažujeme ani v tomto případě.

Rozpočet byl o 40 milionů nižší než v mistrovské sezoně

Jak se klubu dařilo v sezoně 2013/14 po ekonomické stránce?
Poslední tři sezony jsou pro klub z finančního hlediska každý rok složitější. Stanovený rozpočet se nedaří plnit a po každém ročníku je sanován majitelem klubu. Jak už jsem uvedl, sezonu 2013/14 jsme na úseku A-mužstva odehráli s historicky nejnižším rozpočtem v extralize. Jen pro představu, rozpočet na A-mužstvo byl letos o 40 milionů korun nižší než v sezoně 2008/09, ve které jsme získali mistrovský titul. Rozpočet a finance jsou momentálně nejpalčivějším problémem HC Energie. O to více si vážíme každého sponzora a partnera, který náš klub podporuje a snaží se nám pomoci. Všem těmto partnerům patří obrovské poděkování.

Vedení klubu velice složitě sestavuje konkurenceschopný tým pro českou extraligu a do budoucna bude třeba tuto otázku vyřešit. Další „seřezávání“ rozpočtu pro A-tým bude znamenat jeho oslabování a ještě těžší pozici v extralize, než měl letos. Do budoucna vyvstává i velmi choulostivá otázka, zda jsme schopni za stávajících - stále klesajících - příjmů, udržet v Karlových Varech nejvyšší hokejovou soutěž mužů.

Je alespoň nějaký příslib zlepšení této situace?
V tuto chvíli probíhají intenzivní jednání se všemi čtyřmi největšími partnery klubu, tedy s generálním partnerem společností Sokolovská uhelná, Městem Karlovy Vary, majitelem klubu panem Karlem Holoubkem a vedením Karlovarského kraje o dalším směrování našeho hokejového klubu a jeho finančním zajištění. Do této diskuze jsme zapojili i poslance, kteří zastupují náš kraj v dolní komoře Parlamentu ČR. Samozřejmě jak vedení, tak majitel klubu, udělají maximum pro to, aby HC Energie měla svou budoucnost a mohla se dále rozvíjet. V nejbližším možném termínu chystáme také setkání s fanoušky a partnery klubu, abychom i s nimi prodiskutovali další možný vývoj ledního hokeje v našem městě.

Gratulujeme Baníku k postupu do baráže o 1. ligu

Jak jste spokojeni s novou spoluprací se sokolovským Baníkem?
Chtěl bych zdůraznit, že spolupráce s Baníkem na úseku mládeže, ale i dospělých, probíhá na výborné úrovni už spoustu let. Před letošní sezonou jsme se dohodli, že posuneme spolupráci A-mužstev obou klubů o stupeň výš, a budeme spolupracovat na bázi tzv. farmy. Tato spolupráce se daří nad očekávání. Naším cílem pro letošní sezonu bylo, aby tým dobře trénoval, a aby trenéři spolu s vedením Baníku ve spolupráci s námi nastavili v Sokolově nový tréninkový model, kde se skloubí hráči, kteří hrají hokej po zaměstnání s těmi, pro které je hokej živobytím. Další cíl byl sportovní. Chtěli jsme, aby mužstvo odehrálo co nejvíce utkání, protože 32 zápasů v základní části 2. ligy je pro naše mladé hráče málo. Proto jsme chtěli, aby tým postoupil do play-off a sbíral zkušenosti ve vyřazovacích bojích. Dalším cílem bylo získat pro náš záměr co nejvíce hokejových fanoušků tak, aby postupně návštěvy na sokolovském stadionu stoupaly, a aby fanoušci z utkání odcházeli spokojení jak s předvedenou hrou, tak s výsledkem. V tuto chvíli snad mohu konstatovat, že se vše daří nad očekávání, a postup Baníku do baráže o postup do 1. ligy je bez nadsázky úžasným úspěchem.

Před sezonou jste o Baníku v 1. lize hovořil v horizontu 3 let. Našly by se prostředky na 1. ligu v Sokolově i v případě, že by se postup povedl už nyní?
V případě, že by se postup povedl už letos, vynaloží vedení Baníku Sokolov a HC Energie maximální úsilí, aby se 1. liga mohla v Sokolově hrát. V tomto případě budou následovat desítky a desítky různých jednání na všech možných úrovních, se sponzory, vedením města, vedením Karlovarského kraje. Velmi významné, ne-li hlavní slovo bude v těchto jednáních mít generální partner sokolovského i karlovarského hokeje, společnost Sokolovská uhelná. Úkolem vedení obou klubů by také bylo zabezpečit pro 1. ligu v Sokolově dostatečně kvalitní hráčský kádr. Ten by samozřejmě z velké části vycházel z toho stávajícího a musel by být vhodně doplněn. Já jsem hokejový optimista a věřím, že pokud by se tak výrazný hokejový úspěch hráčům povedl, udělají všichni zainteresovaní, co bude v jejich silách, aby se v Sokolově 1. liga hrála.

Jaké budou hlavní milníky přípravy A-týmu na novou sezonu?
A-mužstvo odehrálo v neděli své poslední utkání sezony na Kladně a od pondělí nastoupil celý tým včetně trenérů zaslouženou dovolenou. V prvním dubnovém týdnu vedení klubu spolu s trenéry a sportovním manažerem celou sezonu vyhodnotí, hlavní trenér a sportovní manažer předají hodnotící zprávy, ve kterých navrhnou složení kádru pro příští sezonu, návrhy změn a případné doplnění. Vedení klubu tyto návrhy vyhodnotí a následně bude nastaven plán na zajištění hráčského kádru pro sezonu 2014/15. Letní přípravu zahájí A-mužstvo dne 28. dubna.

Děkuji za rozhovor!