HC Energie Karlovy Vary

Příprava a akce v Božičanech slovy Kverky ml.: Výskok mám dva metry deset

Útočník A-týmu Jaromír Kverka ml. strávil většinu sezóny v dresu Baníku Sokolov, letos by však měl patřit mezi hlavní opory a tahouny západočeského celku. Stejně tak tomu je i na trávníku. V rámci přípravy odehráli energetici přátelské utkání v Božičanech, ve kterém Jarda nastoupil na hrotu útoku a později se ukázal i v záloze. Byl to super zápas, byl prvním v přípravě, takže jsme si to zatím osahávaly. Trochu nám to utíkalo, bylo to těžké, ale účel určitě splnil, shrnul útočník utkání v jedné ze svých odpovědí.

Splnil dnešní zápas vaše očekávání?
Já si myslím, že určitě. Byl to první zápas v přípravě, takže jsme si to zatím jen osahávali. Míč nám trochu utíkal. Bylo to pro nás náročné utkání, ale já si myslím, že účel jistě splnilo.

Dali jste do něj tedy vše, nebo jste to brali více lidovými slovy jako „srandamač“?
Já si myslím, že určitě dali, není to sranda devadesát minut někde běhat. Přeci jen hrajeme hokej, to je trošku jiný sport, ale myslím si, že jsme to odmakali a nemáme se za co stydět.

Škoda, že padlo tak málo branek...
To ano, ty šance byly. Gólmani byli výborní, bohužel. Myslím si ale, že jich mohlo padnout více.

Nenudil jste se v tom útoku chvílemi, přeci jen, zase tolik šancí nebylo a hrálo se hlavně ve středu hřiště?
Já jsem začínal v útoku, tam jsem míče opravdu moc nedostával, takže jsem potom šel do zálohy a tam už jsem byl častěji na míči a bylo to lepší.

V útoku jste hrál, protože jste nejlepší hlavičkář předpokládám...
Jo, jasně. Já mám výskok dva metry deset (smích). Škoda akorát, že těch hlavičkových soubojů moc nebylo.

A proč jste vlastně hrál, vás nebaví točit pivo, nebo to neumíte?
Ne, mě to baví, rád si zahraji „fotbálek“, takhle odpoledne ve volném čase. Je to super doplňkový sport, takže jsem dal přednost hraní.

Takže jste to vlastně bral i odpočinkově...
Tak určitě jsme to brali jako odpočinkový trénink, ale s tím, že fyzicky je to velmi náročné. A jak už jsem říkal, dali jsme do toho opravdu vše a já myslím, že jsme si to pěkně užili.

Nakonec jste tedy vyhráli na penalty, máte z toho radost, že jste to dotáhli to úspěšného konce , i když vlastně o nic nešlo?
Ano, určitě. Určitě jsme chtěli vyhrát, akorát je skutečně škoda, že padlo tak málo branek. Párkrát jsme šli sami na bránu, ale jak říkám, brankáři chytali skvěle. Já myslím, že jsme mohli vyhrát ještě po základní hrací době.

Ještě k vaší přípravě, doposud nemáte úplně kompletní soupisku, myslíte, že to týmu může nějak výrazně ublížit?
Já si myslím, že určitě ne, jsme mladý tým, všichni makáme jak to jen jde. Jistě máme i šanci se probojovat do play-off. Je nám jasné, že přijdou nějací hráči, možná hodně, možná málo, ale to nic nemění na tom, že musíme pracovat.

Trenéři se letos rozhodli pro jednofázové tréninky, jak vám to vyhovuje?
Mně to vyhovuje neskutečně, je to paráda. Ráno trénujeme tři hodiny, potom máme volno na své aktivity, jako „fotbálek“, nohejbal, tenis... . Zkrátka to co nás baví a zároveň nám nejspíš i pomůže a tím se i sami na sezónu připravujeme. A mám chuť a sílu na další tréninky.

Myslíte si, že je kádr na sezónu dobře fyzicky připraven?
To si myslím, že určitě, protože tu jsou mladí kluci, samé stroje dá se říct. Není tu žádný starý hráč, nebo někdo, kdo by vyloženě nemohl něco dělat. My mladí kluci máme vlastně pana trenéra Mlejnka už od dorostu, jsme na jeho tréninky už zvyklí. Takže si myslím, že připravení jsme na sto procent.

Můžete mi říct, jak nejčastěji tréninky probíhají?
Máme je rozdělené do tří fází po pětačtyřiceti minutách a mezi tím jsou čtvrthodinové pauzy. V té první bývají cviky na rychlost, odrazovou sílu a tak dále. Druhou trávíme v posilovně a třetí je vytrvalostní, běháme, jezdíme na kole a podobně.

Trenér Mlejnek v jednom ze svých rozhovorů řekl, že si myslí, že se v budoucnu hráči budou připravovat na sezónu samostatně. Vyhovovalo by vám to více?
To je těžká otázka, nevím co odpovědět. Opravdu nevím. Ty jednofázové tréninky mi naprosto vyhovují, ale myslím si, že sám bych se tak dobře nepřipravil. Ještě jsem to nikdy nezkoušel, takže skutečně nemůžu říct.

Zatím máte a nejspíš i budete mít nejmladší kádr Extraligy, nemyslíte, že vám zkušenosti budou chybět?
Ty zkušení hráči jsou v té lize opravdu někde jinde, je to znát. Oni ví kdy zabrat, umí řešit situace, ale já si myslím, že takoví hráči ještě přijdou. Ještě tam máme Martina Zaťoviče a myslím, že k němu se určitě někdo přidá. Takže ta zkušenost tam bude.

Na přelomu měsíce vás ještě čeká soustředění na Božím Daru, to je skvělá příležitost pro seznámení hráčů a jejich zapojení. Myslíte, že už by byla potřeba mít v tu dobu kádr kompletní a ustálený, nebo se bez jakýchkoli problémů posily zapojí i déle?
Myslím, že do tohoto týmu každý kdo přijde v pohodě zapadne. My mladí se tady známe od malička, vyrůstali jsme spolu. A myslím, že mezi nás není problém zapadnout.

Poslední otázka, kdo vám v týmu nejvíce chybí?
Tak doufám, že zůstane Martin Zaťovič, to bych byl rád. A tolik jsem toho zase minulý rok neodehrál, takže nemůžu říct, kdo mi chybí. Ale určitě je to Michal Gulaši, to je skvělý kluk do party a na ledě byl také výborný. A ještě asi Martin Parýzek.

Nemůžu si pomoci, chci se zeptat, skvěle vám drží účes i po devadesáti odehraných minutách, používáte nějakou speciální značku? (smích)
Ne nepoužívám, ono to drží samo (smích).

Děkuji za rozhovor.