HC Energie Karlovy Vary

A-tým na úvod přípravy těsně podlehl Pirátům

Piráti Chomutov - HC Energie 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Hokejisté Energie ve svém prvním přípravném utkání dvakrát vedli, po základní hrací době však nakonec odešli poraženi. Na chomutovském ledě se střelecky prosadili Vojtěch Tomeček (na snímku) a Juris Štals. Ve čtvrtek se energetici představí v Plzni.
Příprava na sezonu, příp., út 5.8.2014
Chomutov
Karlovy Vary
3:2
1:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 14. Havel (Ton, Koma), 32. Ton (Rýgl, Drtina), 49. Rutta (Květoň, Račuk) – 3. Tomeček V. (Tomeček J., Vachovec), 21. Štals (Duda). Rozhodčí: Petružílek – Rozlílek, Šulo. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 1791. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Chomutov: Kopřiva – Drtina, Rýgl, Scalzo, Rutta, Havel, Koma, Stehlík, Bartejs – Květoň, Dušek, Hovorka – McGregor, Gajovský, Moore – Kaše D., Sikora, Ton – Veselý, Račuk, Hlava N.
Karlovy Vary: Závorka – Redlihs, Kubka, Rohan, Schusser, Deyl, Tomeček J., Kvapil – Kohout, Štals, Balán – Duda, Pšurný R., Heizer – Vaněk, Vachovec, Hruška D. – Tomeček V., Rohan, Kverka – Koblasa

Komentář k utkání

Zápas začal vážnější šancí Varů, kterou soupeř Pirátů přeměnil v první gól zápasu. Během poskytnuté výhody se k puku dostal Vojtěch Tomeček, který poslal puk na Kopřivu, od něhož se puk odrazil za brankovou čáru. Odpovědět na rychlou karlovarskou akci mohl McGregor, jeho střela zápěstím se však neujala. O chvíli později trefil McGregor tyč a Piráti se velmi snažili o vyrovnání. To přinesl až Radek Havel svojí svižnou střelou od modré a překonal Závorku.

Krátce poté mohl Piráty do vedení poslat Račuk, ale nepovedlo se mu zasunout kotouč mezi Závorkovy betony. Za Vary mohl zařídit vedení Jan Tomeček. Ten nakonec prověřil Kopřivu, který byl ovšem neomylný. Na konci třetiny byl viděn v individuální akci i Račuk, gól se ovšem nekonal.

Vary ihned na začátku druhé třetiny strhly vedení zpět na svou stranu. Duda zajel za bránu odkud našel nekrytého Julise Štalse, a ten poslal puk do za záda přesunujícího se Kopřivy. Odpověď Pirátů mohla přijít vzápětí. Dušek se ocitl sám před Závorkou, puk změnil trajektorii a bránu neohrozil. V nastalé přesilové hře zůstal sám u brány i McGregor, ale puk mu projel mezi nohama mimo brankoviště. Na druhé straně pak mohl vedení hostů navýšit Duda, jehož střela jen těsně míjela bránu.

Chomutovskou snahu o vyrovnání mohl v gól přetavit Hlava, jehož střelu z otočky Závorka zvládl zlikvidovat. Vyrovnání se konalo až o pár minut později, kdy si Karel Ton chytře počkal u vzdálenější tyče a po Rýglově nahrávce poslal puk za brankovou čáru. Po této brance se vyrovnal zápas nejen stavem ale i předváděnou hrou. Šanci měl za hosty Duda, na druhé straně motal hlavu obráncům Kaše. Pohlednou střelu na Závorku si připsal Havel. Energie měla v závěru druhé třetiny šanci v podobě přesilové hry, ale Piráti ji zvládli ubránit a skóre se tedy v druhé třetině již neměnilo.

Na začátek třetí třetiny potrápili obranu hostů Moore a Rutta. První jmenovaný provětral lapačku karlovarského brankáře. Šanci zkoušel připravit i Dušek. Po obkroužení brány hledal hokejky spoluhráčů, které jen těsně minul. Hezkou střelu poslal na Závorku Račuk, gólman Energie si ale věděl rady. Piráti nadále stupňovali tlak a po McGregorově teči byli blízko vedoucí brance. V síti mohla skončit i Rýglova tečovaná střela od modré, chyběly centimetry. Nakonec se Piráti přece jen dočkali, když střela Jana Rutty prostřelil vše před sebou a poslal svůj tým do vedení.

Vary se ovšem nevzdávaly. Krátce po třetí brance Pirátů se ke střele dostal Schusser a zaměstnal svým pokusem brankáře Kopřivu. Po vyrovnání sahal Duda, jeho pokus byl však ztečován mimo nebezpečnou zónu. Na druhé straně pálil nebezpečně opět Rutta. Puk ale dobře viděl Závorka a tečoval ho vyrážečkou. Na nedostatek práce si nemusel stěžovat ani Kopřiva. Štals ho donutil k akrobatickému zákroku na zemi. Po této akci dostal přihrávku do jízdy David Kaše a moc nezbývalo aby si Piráti navýšili vedení. V závěru třetiny ještě zkusil střelu Balán a Kopřiva zasahoval ramenem. V samotném závěru přišlo vyloučení na obou stranách a Energie zkusila hru bez brankáře, ale více gólů nepadlo.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Byl to první zápas Varů v přípravě. Jsme pochopitelně rádi za vítězství, ale nijak ho nepřeceňujeme. Samozřejmě hráči odvedli dobrou práci, dobře bruslili a to je hlavní pozitivum zápasu. Bylo vidět vysoké nasazení, což nás těší.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych pogratulovat soupeři k výhře. Co se našeho týmu týká, byl to pro nás klasický první přípravný zápas. Byla vidět naše postupná adaptace na větší krajní pásma a menší střední třetinu. Musíme nadále pracovat, bude to pro nás tvrdý boj a dřina celou sezonu. Jsme teprve ve fázi zkoušení.

Související články