HC Energie Karlovy Vary

Střelec Forgo! Hattrickem vyloupil Spartu

Více než polovinu zápasu prohrávali karlovarští sledge hokejisté na ledě pražské Sparty. Střelba se nedařila, zvonily tyče. Když tu najednou v poslední periodě procitl nejlepší střelec minulého ročníku Jiří Forgo (na snímku) a hattrickem otočil výsledek ve prospěch Žraloků! I bez opory Michala Geiera tak Sharks přivezli z středních Čech důležité body za výhru 3:1.

HC Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. Zapletal (Zikmund) - 33. Forgo, 34. Forgo (Wágner), 42. Forgo (Wágner, Nejedlý). Rozhodčí: Bergmann. Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváků: 20.

Sparta: Vápenka - Vápenka – Zapletal, Zikmund, Frolík, Novotný, Raul, Záluský, Žižka..

Karlovy Vary: Mach - Hrbek, Nejedlý, J. Berger, Forgo, Wágner, Očenášek, Kovářík, Karafiát.

Lídr tabulky ze Sparty nastoupil do utkání bez nemocných bratrů Krupičků. V sestavě Karlových Varů zase chyběl expres na saních Michal Geier, takže oba týmy zaznamenaly absenci svých opor. Z druhého pohledu ale Sparta poslala do hry své dva nové hráče Frolíka a Novotného, zatímco v dresu Žraloků rozšířil své dosud skromné zápasové zkušenosti mladíček Karafiát.

Domácí tým připravil karlovarskému Machovi v brance ostrý zásah hned po rozehrání, kdy volný Zikmund střílel do lapačky. Hosté ze západu prakticky okamžitě převzali iniciativu, leč ta se promítla jen do územní převahy. Dobře bránící Sparta připustila první střelu až v 7. minutě, Forgo prudkou ranou nastřelil Vápenkovu masku. Znenadání se tak zablýsklo na opačné straně. Jan Zapletal se uvolnil do ideální pozice a po pasu od mantinelu hráč s jednou z nejtvrdších střel v lize překonal Macha.

Žraloci se nadále snažili působit útočným dojmem, střeleckých pokusů však vyprodukovali velmi poskrovnu. A když už se na konci 13. minuty prosadil Berger, napálil jen konstrukci Vápenkovy branky. Karlovarský kapitán pak stihl ještě vyloučení, které se přepůlilo do druhé třetiny.

Sparta početní výhodu nezužitkovala a málem za to platila na konci 20. minuty. Raul ztratil kotouč před vlastní brankou a Forga dělily od vyrovnání milimetry, znovu tyč. Vzápětí pálil aktivní Forgo do Vápenkova rámu, domácí brankář šikovně nastrčil špičku sání do dráhy puku.

Ojedinělý pokus Sparťanů vyslal Raul z úhlu, mířil však mimo, a tak přišel čas pro karlovarskou přesilovku. Nepřehlédnutelný Forgo v ní dvakrát prověřil Vápenku, který i nadále držel čisté konto v této sezóně. Hru pět na čtyři si Sharks vyzkoušeli do přestávky ještě jednou, tentokrát však s nulou na kontě střel.

Co se nedařilo třicet minut, to se dravcům ze západu podařilo krátce po zahájení třetí části. V průběhu 64 sekund dokonal Jiří Forgo svou snahu a dvěma zásahy otočil skóre. Nejprve potrestal chybu domácích v obranném pásmu přesnou ranou pod víko, další ztráty Sparty pak využil po Wágnerově přistrčení z prostoru mezi kruhy. Najednou se k palbě odhodlal i zadák Hrbek, Vápenka ovšem po ztrátě stoprocentní úspěšnosti obnovil svoji jistotu.

Domácí tým byl nejblíže vyrovnání na konci 39. minuty, kdy Raul důrazně operoval u volné tyčky, ovšem zapomněl, že nesmí omezit gólmana v brankovišti. Definitivní razítko pod výsledek tak přidal tři minuty před koncem Jiří Forgo svým nájezdem v oslabení a úspěšným odrazem puku o horní tyč. Ani závěrečná vyloučení na obou stranách již na výhře Sharks 3:1 nezměnila.

Ohlasy

Jiří Berger st. (trenér, Karlovy Vary): "Spokojený jsem s výsledkem 3:1, ale první dvě třetiny byly hrůza. Kluci si nepřihráli a vůbec to nebylo ono. Až třetí třetina byla hokejová, o přestávce jsme měli trochu proslov hlavně ohledně buly. Forgo tři branky, takže díky tomu máme důležité body a Sparta nám neodskočila."

Michal Vápenka (brankář, Sparta): "Myslím, že ve třetí třetině jsme odešli fyzicky. Udělali jsme pár námazů a nezvládli jsme fyzicky dohrát obrannou hru, kterou jsme potřebovali udržet do konce. Byli jsme oslabeni o dva poměrně klíčové hráče a na silách zbytku týmu to bylo znát. Tyčky kolem mě zvonily, hrajeme spíš na obranu a někdy to tak bývá, že to kolem mě lítá. S ohledem i na to, že máme v kádru nové hráče, kteří s námi trénují prakticky měsíc a půl, tak myslím, že to dnes dopadlo ještě přijatelně."

Výsledky 2. kola České sledge hokejové ligy

Olomouc - Pardubice 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Zlín - České Budějovice 12:1 (6:0, 1:0, 5:1)
Praha - Karlovy Vary 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)
Olomouc - České Budějovice 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Zlín - Pardubice 6:1 (1:0, 2:0, 3:1)

Tabulka

1. Zlín		 4 3 0 0 1 21:4   9
2. Karlovy Vary  3 2 0 0 1  7:5   6
3. Praha	 3 2 0 0 1  5:3   6
4. Pardubice     2 1 0 0 1  3:7   3
5. Olomouc       4 1 0 0 3  5:10  3
6. Č. Budějovice 2 0 0 0 2  3:15  0