HC Energie Karlovy Vary

Olomouc padla, energetici berou tři body

ELH: HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Karlovarští hokejisté v neděli odpoledne zvládli velmi důležité proti Olomouci, ze kterého po velikém boji berou tři body. Důležitou roli sehrála ubráněná oslabení, v jednom se navíc podařilo energetikům skórovat, což je nakoplo k výbornému výkonu. Díky těmto bodům se A tým opět přiblížil předkolu play-off, o které bude určitě bojovat i v příštím domácím zápase proti Litvínovu.
Tipsport extraliga, 39. kolo, ne 18.1.2015
Karlovy Vary
Olomouc
2:1
1:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 14. Balán (Vachovec, D. Hruška), 23. D. Hruška (Koblasa) – 41. Skrbek (Marosz). Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Zavřel, Kajínek. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3299. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Bičánek, Šafář, Deyl – V. Tomeček, R. Hruška, Duda – D. Hruška, Balán, Vachovec – Koblasa, Skuhravý, Micka – Gorčík, Kverka, Flek
Olomouc: Vošvrda – Vyrůbalík, Majeský, Staněk, Skrbek, Ondrušek, Škůrek, Rašner – Cibák, Marosz, Rác – Matai, Patera, Rachůnek – Laš, Herman, Zuzin – Buc, Knotek, Kucharczyk

Komentář k utkání

Energetici v neděli odpoledne nastoupili v pozměněné sestavě k velmi důležitému utkání proti Olomouci. Zisk bodů z tohoto utkání mohl být v pozdějším dění velmi klíčový. Karlovarští začali velmi aktivně, tentokráte na nic nečekali a od počátku se pokoušeli svého soupeře zasypávat mnoha střelami. A také se jako první dostali do gólové příležitosti, když Vojtěch Tomeček hledal svým svižným pasem kapitána Duda, ten však poskakující černou pryž netrefil. Jedním z nešvarů, který trápí energetiky celou dosavadní sezonu, jsou častá vyloučení, tomu se bohužel nevyhnuli ani tentokrát a málem toho litovali. První oslabení ještě přežili, avšak v tom druhém měli opravdu namále, zachránil je jen výborný zákrok brankáře Závorky. Diváci v KV Areně se branky dočkali šest minut před koncem, když se po Vachovcově zadovce přesně trefil Stanislav Balán. Domácí byli touto brankou opravdu nabuzení a stále se tlačili více a více kupředu, avšak obrana hostů už žádnou chybu nepovolila.

Do druhé periody si karlovarští hokejisté přenesli třiasedmdesát vteřin přesilové hry, v té si však žádný tlak nevytvořili, za což byli hosté velmi rádi. Vzápětí totiž mohlo být srovnáno, a to po krásné kombinaci prvního útoku, kdy zakončoval Marosz, avšak Závorka opět výborně zasáhl. Pár vteřinek na to přišlo vyloučení na straně domácích, vzápětí se ale ukázalo, že to vůbec nevadilo. David Hruška předvedl tah na bránu, jeho hlad po puku ho dostal až před Vošvrdu, kterého bekhendem překonal. Domácí byli i nadále jasně aktivnějším týmem, stále se pokoušeli o vstřelení další branky, avšak Vošvrda předváděl dobré zákroky, k nimž mu dopomáhala i obětavá obrana Mory. Jak měli Karlovarští štěstí při oslabení, tak při přesilovkách to bylo horší. Statická hra se sice častou, ale pro brankáře vždy viditelnou střelbou úspěch v druhé třetině nepřinesla.

Stejně jako na konci první, tak i na konci druhé periody přišlo vyloučení, tentokráte dokonce dvojnásobné. Olomoučtí si o přestávce asi řádně promysleli strategii a přesilovku pěti proti třem svou dělovkou využil Pavel Skrbek. Na ledě se poté událo několik tvrdých a hlavně nepovolených zákroků, což vyústilo až ve dvojitou početní výhodu pro energetiky. Západočeši ale opět ukázali, v čem je jejich slabina a ani tuto možnost nevyužili. Hra se začínala poměrně vyrovnávat, do hry se pořádně zapojil i Tomáš Závorka, jehož hosté zaměstnávali několika střelami. Blýskl se i zákrokem proti Robinu Staňkovi, který se protáhl mezi spoluhráči i protihráči, avšak na karlovarského brankáře nevyzrál. Z vyrovnané hry se chvílemi hosté dostávali do takových pozic, ze kterých nebylo pro karlovarské bojovníky úniku, a museli se bránit z posledních sil. Přibližně tři minuty před koncem mohli domácí rozhodnout po parádní akci prvního útoku, kdy Duda poslal puk přes Šmacha na Vojtěcha Tomečka, ten však už pálil z úhlu, Vošvrda navíc výborně zasáhl. Hosté v posledních minutách sice zkoušeli hru bez brankáře, vyrovnávací branku se jim ale už vsítit nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Jiří Dopita (HC Olomouc): Soupeři gratuluji k vítězství. Z našeho výkonu jsem zklamaný.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Jednalo se o naprosto vyrovnané utkání. Na obou stranách byla řada chyb, vyníkající výkon však podal Tomáš Závorka, dobře chytal i gólman hostů. Jediné, co se z našeho pohledu oproti předchozím utkáním změnilo, bylo, že jsme o jednu branku vyhráli, nikoli prohráli. Počet námi vstřelených branek zůstává stejný. Za vítězství jsme rádi, ale pokud chceme zůstat v kontaktu s desítkou, musíme na produktivitě dál pracovat.

Fotogalerie

Související články