HC Energie Karlovy Vary

Energie utrpěla na Spartě debakl

HC Sparta Praha - HC Energie 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Nepříjemné deja vu prožili hokejisté Energie v pátek v holešovické Tipsport aréně. Proti Spartě totiž spíše než na letošní vyrovnaná vzájemná střetnutí navázali na sezonu loňskou, ve které od Pražanů inkasovali vysoké počty branek. Za záda Habala a následně Závorky tentokrát zapadlo osm puků, pouze čestný úspěch Energie zaznamenal David Hruška.
Tipsport extraliga, 43. kolo, pá 30.1.2015
Sparta
Karlovy Vary
9:1
3:0, 4:0, 2:1
Branky a nahrávky: 4. Réway, 13. Chlapík (Volek), 20. Ďaloga (Buchtele), 22. Buchtele (Hlinka, Réway), 24. Kumstát (Rolinek), 28. Procházka (Chlapík), 29. Klimek (Rolinek), 57. Hlinka (Sabolič, Réway), 60. Volek – 58. D. Hruška (Balán, Duda). Rozhodčí: Hodek, Svoboda – Frodl, Charvát. Vyloučení: 9:7, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 10261. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 8:0, 8:1, 9:1.
Sparta: Novotný – Polášek, Eminger, Piskáček, Ďaloga, Mikuš, Hrbas, Žovinec – Réway, Hlinka, Klimek – Forman, Buchtele, Sabolič – Kumstát, Rolinek, Dvořáček – Procházka, Volek, Chlapík – Černoch
Karlovy Vary: Habal (24. Závorka) – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Deyl, Šmach, Šidlík – Koblasa, Kverka, Duda – D. Hruška, Balán, Vachovec – Bahenský, Skuhravý, Gorčík – V. Tomeček, R. Hruška, Micka

Komentář k utkání

Duelu s Energií předcházel slavností ceremoniál, kterým vyvrcholil již šestý ročník akce „Sparta vzdává hold“. Hrdinové z řad hasičů, záchranářů, policistů a armády sklidili potlesk zaplněné Tipsport areny, na jejíž led už následně vyjeli hokejisté Sparty ve speciálních svítivě žlutých dresech s reflexními prvky. Domácí od prvního střídání totiž na ledě dominovali a brzy si vynutili minutu a 19 sekund dlouho přesilovku pěti proti třem, kterou dokázali využít zásluhou Martina Réwaye. Ten se napřáhl na modré čáře a Habal díky výborné clonícímu Buchtelemu neměl šanci zasáhnout.

Hosté odpověděli nebezpečnou střelou Koblasy, kterou Novotný vytěsnil nad svou branku, ale poté už se zase museli bránit. Hned dvakrát se dostal do velké šance Sabolič. Poprvé mu nesedla střela, podruhé si Habal popojel hodně mimo své brankoviště a puk stihl přikrýt. Druhý gól měl o chvíli později na hokejce Dvořáček, kterému nabídl puk po objetí branky soupeře Rolinek, ale před brankou netrefil kotouč ideálně.

Krátce nato už se sparťané dočkali a měla v tom prsty a hlavně hokejky jejich čtvrtá formace. Volek nahrával a Adam Chlapík kotouč šikovně tečoval mezi Habalovy betony. Připsal si tak svůj první extraligový gól v kariéře. Karlovy Vary měly příležitost ke korekci skóre v přesilovce, ale největší šanci si během ní připsali naopak domácí Rolinek s Kumstátem. Svou početní výhodu naopak sparťané sehráli ukázkově a Marek Ďaloga zvýšil střelou z levého křídla na 3:0.

V úvodu druhé části hráli sparťané opět ve dvojnásobné početní výhodě, tentokrát dokonce bez šesti sekund plné dvě minuty. K využití jim ale stačilo jen 21 vteřin, po kterých se střelou z vrcholu levého kruhu prosadil Jan Buchtele. Šest sekund po skončení pokračující klasické přesilovky už to bylo 5:0. Rolinek si najel do pásma a předložil puk Petru Kumstátovi, který puk ještě s tečí soupeře poslal do odkryté branky. To už bylo na Habala moc a své místo přepustil Tomáši Závorkovi.

Ten poprvé inkasoval po čtyřech minutách. Chlapík střílel a Martin Procházka úspěšně dorážel. Připsal si tak už pátý gól v šesti posledních zápasech. Po další minutě a šesti sekundách už to bylo 7:0. Nejlepší střelec Sparty Lukáš Klimek pohotově pálil z mezikruží. Krátce nato jeli ve dvou na jednoho Ďaloga s Rolinkem, ale přihrávku prvního jmenovaného zachytil hostující bek. Sparta měla i dál jasnou převahu a Karlovarským se možná v mysli vynořila vzpomínka na duel v minulé sezoně, ve kterém je sparťané rozdrtili rekordním rozdílem 11:0. To jen potvrdil Kumstát, který měl dvě velké šance ve vlastním oslabení.

Ve třetí třetině už ale tempo trošku polevilo a sparťané jasně kráčející za vítězstvím se nikam nehnali. Karlovy Vary se v přesilové hře snažily alespoň o čestný úspěch, ale nebylo jim přáno. A samy měly několikrát štěstí. Například při akci Rolinka, který vybídl křižnou nahrávkou ke skórování Dvořáčka. Ten ale trefil jen boční síťku. Ve vlastním oslabení zase Forman rybičkou skvěle vypíchl na obranné modré čáře puk a posunul ho na Dvořáčka. Ten ho dojel a adresoval Formanovi zpětnou nahrávku, ten ale pálil jen vedle branky.

U sedmičky na kontě hostů však přece jen nakonec nezůstalo. Saboličovu střelu dorazil po odrazu od zadního mantinelu za Závorku nejproduktivnější muž sparťanské historie Jaroslav Hlinka! Čestného úspěchu se nakonec Karlovarští dočkali dvě minuty a deset sekund před koncem zápasu. V přesilové hře pěti proti třem snížil na 1:8 u levé tyčky zakončující David Hruška. Když už to vypadalo, že je gólový účet utkání konečný, byl v čase 59:59 v úniku faulován Dominik Volek a trestné střílení chladnokrevně proměnil střelou golfákem mezi Závorkovy betony. Připsal si tak svoji premiérovou extraligovou trefu.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Vzdali jsme pěkný hold. Chtěli jsme po dvou nevydařených zápasech vstoupit do utkání dobře, což se nám podařilo. Hráli jsme celých šedesát minut, hráli jsme poctivý hokej plný nasazení. Ve třetí třetině jsme se několikrát položili do střel soupeře. I tohle musím hodnotit pozitivně. Hráli jsme až do konce a závěrečný gól byl výbornou tečkou.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych soupeři pogratulovat k vítězství. Pro Spartu to byla vydařená oslava. My jsme dneska působili jako kompars. První třetina nám nevyšla, druhá třetina nám nevyšla, a když už jsem si myslel, že alespoň třetí třetinu uhrajeme na remízu, tak jsme dostali branku z trestného střílení. V zápase jsme tahali za kratší konec, Sparta byla ve všem lepší.

Související články