HC Energie Karlovy Vary

Předkolo je cíl, kouč Mlejnek týmu věří

Příprava energetiků na novou extraligovou sezonu je už v plném proudu. Mají za sebou také kondiční soustředění na Božím Daru, které pomohlo nejen s fyzičkou, ale také s utužením vztahů mezi hráči. Velikým kladem oproti loňským ročníkům je pro trenéry fakt, že tým je téměř kompletní a může se tedy již od začátku připravovat společně. Nejen o tom se rozpovídal hlavní trenér týmu Karel Mlejnek.

Složení obrany

Odchodem lotyšského obránce Jekabse Redlihse utrpěla obrana A-týmu HC Energie ztrátu. Vedení klubu ale nezahálelo a našlo více než adekvátní náhradu. Angažovalo Václava Benáka z Pardubic a dohodlo se i s Michalem Gulašim, který se po roce ve Švédsku vrátil do Karlových Varů.

Příchod obou hráčů je pro trenéra Karla Mlejnka velice dobrá zpráva. „Příchodem těchto dvou hráčů je obrana kompletní. Michal se snažil o zahraniční angažmá, ale nakonec jsme z toho boje o něj vyšli vítězně my a já jsem za to velice rád,“ říká na úvod kouč Mlejnek.

Obranné řady příchodem již zmiňované dvojice a podepsáním dalších kontraktů s Vladimírem Sičákem, Radimem Bičánkem a Tomášem Harantem dostaly svoji kvalitu. „Vše svědčí o tom, že se snažíme ustálit hráčský kádr. Příchod Michala Gulašiho to jen dokazuje,“ konstatuje Mlejnek.

Jediné místo tak chybí do uzavření kádru. Konkrétně se jedná o příchod jednoho středního útočníka. „Po sezoně odešli Radim Hruška a Standa Balán. Jednoho jsme již nahradili Rosťou Maroszem, který přišel z Olomouce. Já pevně věřím, že dokáže navázat na své loňské angažmá na Hané stejnými výkony, tentokrát ale v našich barvách. Máme touhu sehnat ještě jednoho centra, o tom není pochyb,“ přiznal kouč. Zatím je ale vše v jednání. O konkrétním hráči se nemluví. „Nikoho konkrétního vybraného nemáme. Vše má pod palcem sportovní manažer Jaromír Kverka,“ vrací se Mlejnek naposledy k posilám A týmu.

Individuální trénink

Během přípravy ale není tým kompletní. Michal Gulaši se připojí až 27. července. Tedy v době kdy půjdou hráči na led. A hned čtveřice borců se připravuje individuálně. Do jejich tréninků ale trenéři nezasahují. „Sami se připravují Radim Bičánek, Vladimír Sičák, Tomáš Harant a Radek Duda. Všichni čtyři se dohodli s vedením klubu, že by se chtěli připravovat sami. Všichni to jsou zkušení harcovníci. Radim Bičánek se připravuje na sezonu už možná deset let sám,“ začal Karel Mlejnek popisovat individuální plány jednotlivých hráčů.

To samé platí i o dalších hráčích. „Radek Duda odletěl do Ameriky, kde je s rodinou. Tomáš Harant v minulosti dokonce přestal hrát hokej, protože měl veliké zdravotní problémy s koleny. Zátěž, kterou mají mladí hráči, by nezvládl, takže se chce na sezonu připravit sám. Ví, co má dělat. To platí i u dalších,“ přidává.

Na konci července ale všichni hráči podstoupí zdravotní testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze, kde se ukáže, jak na tom jsou. „V testech se ukáže, zda něco zanedbali. Nám ani tak nejde o to, aby měli nějaké vysoké hodnoty, ale aby čísla ukázala, že jsou kvalitně připraveni na sezonu,“ doplnil Mlejnek k individuálním tréninkovým plánům jednotlivých hráčů.

Příprava týmu

Suchá příprava A-týmu končí na konci června. Do konce této doby se klub pohybuje v okolí KV Areny. Jezdí také například do fitcentra Ural v Sokolově.

„V květnu jsme také chodili na ledovou plochu a byli jsme na soustředění na Božím Daru. Trávit čas na ledě bylo možná trochu nestandardní, ale chtěli jsme využít toho, že ho máme v KV Areně. Pokud si řekneme, že poslední utkání jsme měli v březnu a na led bychom se podívali až na konci července, tak je každému jasné, že to není optimální. Přeci jen jsou kluci hokejisté a být více jak tři měsíce bez puku a hole není dobré. Navíc kromě pár hráčů jako jsou Bartek, Benák nebo David Hruška, tak trénují mladí hráči, kteří se stále potřebují zdokonalovat v práci s holí a kotoučem,“ vysvětluje Karel Mlejnek, proč tým využil v květnu ledovou plochu v malé hale KV Areny.

Cílem práce na ledové ploše bylo zvýšení efektivity v koncovce. „Kdyby se nám povedl zvednout střelecký průměr u každého hráče o půl branky na zápas, tak to bude výborné. I to by nám mohlo pomoci nakonec k tomu, abychom dosáhli vytouženého cíle,“ dodal Mlejnek s tím, že oním cílem je pochopitelně účast v předkole play-off.