HC Energie Karlovy Vary

Do ruského letadla už nesednu! Haščák se těší na autobus

Poslední posilou, která se již naplno připravuje s A-týmem, je Marcel Haščák. Hráč světových kvalit se zkušenostmi od slovenské extraligy až po KHL, kde také strávil poslední dvě sezony. Z mnohých důvodů, které se dočtete v rozhovoru, musel ale v KHL skončit a po rychlém jednání s vedením Karlových Varů nabídku bez váhání přijal.

Marceli, jak se zrodil váš přestup do Karlových Varů?
S vedením jsme komunikovali nějaké dva týdny, dohodli jsme se na určitých podmínkách, a tak se to vlastně zrodilo. Bylo to velmi rychlé, na všem jsme se shodli, nemusel jsem řešit nic zvláštního, nebyl důvod to nevzít.

Měli na přestup do Karlových Varů vliv i nějací vaši noví spoluhráči?
Samozřejmě, hlavně Martin Bartek, se kterým jsem předtím hrál v reprezentaci. Řekl mi, jaké to tu je, jak to všechno funguje a tím mě utvrdil v tom, abych tu nabídku vzal. Jsou tu ale i další slovenští hráči, kteří na to částečně měli vliv.

Jak se vám prozatím líbí v týmu?
Všichni chlapci jsou tu v pohodě, zapadl jsem myslím celkem dobře. Vystřídal jsem už hodně týmů, takže vím, jaké to je, přijít mezi cizí. Myslím, že žádné problémy nejsou a ani nebyly. Češi jsou na tom povahově skoro stejně jako Slováci, takže to je další plus.

Víte, jaká pozice v týmu na vás čeká? Zatím trénujete v první lajně…
Samozřejmě už nějak trénujeme, ale jak to bude vypadat v lize, to se ukáže až časem. Rozhodovat o tom budou hlavně výkony a to, jak si sednu se spoluhráči. Poslední slovo má vždy trenér a ten poté rozhodne, ve které lajně se usadím.

Do české extraligy přicházíte z KHL, bude to pro vás nová zkušenost. Jak se těšíte?
Jak se těším? Českou extraligu jsem ještě nehrál, proti Čechům jsem hrál pouze na mezinárodní úrovni. Velmi se na to ale těším, jsem zvědavý, jaká je to liga. Myslím, že tu hrají velmi dobří hokejisté, i tady v kabině je hodně dobrých hráčů, takže si myslím, že prosadit se nebude tak jednoduché.

Získal jste v KHL nějaké zkušenosti, které byste chtěl přenést do české extraligy?
Myslím, že jsem v KHL odehrál několik velmi dobrých zápasů, ty zápasy mi toho hodně daly jak dopředu, tak dozadu. Až čas ukáže, co přesně jsem získal a jak to dokážu v dalším průběhu zužitkovat.

Dočetl jsem se, že se bojíte létání, je to pravda?
No, já létání opravdu nenávidím, je to pro mě něco opravdu hrozného. Právě kvůli tomu už jsem nechtěl hrát KHL, mohl jsem, ale tohle pro mě bylo vážně nesnesitelné. Sem jsem přišel vlastně do klidu, zde budu jezdit maximálně autobusem.

Mělo to tedy ten zásadní vliv na přestup?
Byl to ten nejhlavnější důvod, jiný jsem vlastně ani neměl, mohl jsem v KHL zůstat. Budu radši jezdit několikahodinové cesty autobusem, než abych znovu musel nasednout do ruského letadla, to pro mě bylo vážně hrozné. Je škoda, že mě něco takového omezuje, ale už je to tak a i to mě zavedlo právě sem do Karlových Varů.

Posledních několik let jste hrál pravidelně ve slovenské reprezentaci, loni jste se ale neprosadil. Bylo to kvůli zranění, nebo z jiného důvodu?
Nemyslím si, že by to bylo zranění nebo něco podobného. Byl jsem tam vlastně tři roky v kuse a letos to byl první rok, kdy jsem se nedostal do závěrečné nominace. Neměl jsem asi tak dobrou formu, abych zaujal trenéra. Pan Vůjtek dal šanci jiným a já budu muset nyní udělat vše proto, abych se do reprezentace znovu dostal.