HC Energie Karlovy Vary

Junioři mají konečně zase tři body, poradili si s Piráty

JUN: HC Energie - Piráti Chomutov 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Karlovarští junioři dostali další šanci vyhrabat se z nelichotivé šňůry porážek a opět maličko poposkočit v tabulce průběžného pořadí výše. Ovšem snadný cíl, který by mohl Energii trochu nakopnout, v Pirátech Chomutov nikdo vidět nemohl. Energie začala trochu lépe a po první třetině vedla o jednu branku. Do kolen ji poté trochu srazilo inkasování při vlastní přesilové hře, ale domácí se dokázali opět zvednout a dvěma zásahy soupeři ve druhé třetině opět odskočit. Ve třetím dějství pak díky skvělé a zodpovědné defenzivní činnosti Karlovy Vary svůj náskok uhájily, a dočkali se tak po dlouhé pauze konečně zase vítězství.
DHL extraliga juniorů, 7. kolo, čt 24.9.2015
Karlovy Vary
Chomutov
3:1
1:0, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 6. Osmík (Vrána, Dudek), 29. Beránek (Janata), 39. Weinhold (Janata) – 23. Wágner (Macháček, Cestr). Rozhodčí: Zubzanda – Fiala, Havelec. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 137. Střely na branku: 19:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Karlovy Vary: Frček – Weinhold, Rulík, Dudek, Vodička, Pajk, Beer – Beránek, Osmík, Vrána – Zikmund, Janata, Davídek – Hauzr, Babka, Svoboda – Čejka, Procházka, Hendrych. Trenér: Jiří Žůrek
Chomutov: Danylec – Cestr, Běhula, Novák, Hierman, Hlaváček, Páleník, Benda – Wágner, Macháček, Kellerstein – Dyrynk, Strunz, Doležel – Krivošík, Részegh, Tupý – Rindoš, Adámek. Trenér: Robert Kaše

Komentář k utkání

Oba celky se do utkání vrhly po hlavě. Hrál se velmi rychlý a aktivní hokej, ale na obou stranách stály kvalitní a disciplinované defenzivy, které úspěšně dokázaly zamezit velkému množství střel, nebo snad náznaku převahy soupeře. Opticky měli zpočátku možná maličko navrch hosté, ale domácí jim zdatně sekundovali a k ničemu je napouštěli a tato zdánlivá převaha se poté mezi týmy po celý zbytek třetiny střídala. Větší nápor si dokázal jeden z týmů vytvořit akorát jednou, když první domácí pětka dvěma rychlými střelami rozhodila brankáře a Martin Osmík už měl dost času na to se po přihrávce Vrány s pukem uvolnit a rozvlnit síť v odkryté polovině Danylcovy svatyně. Několik málo menších šancí poté diváci viděli i v následujících minutách, ale asi největší měl Milan Davídek, který ujížděl v samostatném úniku, ten se však rozhodl nečekaně obloukem svůj útok zastavit a rychlou přihrávkou uvolnit spoluhráče v tandemu. Problém však byl v tom, že tam žádný nebyl. A tak nakonec první polovina za stavu 1:0 pro domácí skončila.

Ve druhé třetině začal Chomutov lépe. Nejprve ještě dohrával krátkou přesilovku a i nadále pak Energii přehrával. Hodně střílel a Frček měl plné ruce práce. Hru v podání domácích pak měla uklidnit přesilová hra, ale namísto toho přišlo vyrovnání soupeře. Chybu domácích vystihl na útočné modré čáře Macháček, který našel před bránou volného Františka Wágnera, a ten se pouze otočil, udělal Frčkovy kličku do bekhendu a zakončil přímo pod víko. Tím začalo pro domácí tým opravdové peklo. Hosté se neuvěřitelně aktivně tlačili do zakončení a soupeře jasně přehrávali. Domácí mohli být moc rádi, že už v této fázi neinkasovali.

Vše poté uklidnila až další přesilová hra domácího týmu. Energie se usadila v útočné polovině a poté po rychlé kombinaci našel perfektně Janata před bránou Ondřeje Beránka, který tvrdou střelou v předklonu za pomoci horní spojnice brankové konstrukce rozjásal domácí tribuny. Tím se hra uklidnila a od té doby měli už navrch domácí. V jednom z protiútoků sice ještě rozezvučel břevno Frčkovy klece Részegh, ale v závěru třetiny domácí bleskově využili své další početní výhody a odskočili soupeři na rozdíl dvou branek, když po další šikovné přihrávce Janaty, skóroval tvrdou střelou z mezikruží také obránce Martin Weinhold. Piráti sice ještě trochu v závěru zlobili, ale do kontaktu už se dostat nedokázali.

Ve třetí třetině bylo evidentní, který tým potřebuje dotahovat, a který zase jen uhájit své vedení. Domácí se ale stáhli do defenzivy tak dobře, že snaživému soupeři téměř nic nedovolovali, a to a ni přes několik jeho početních výhod. Ve třetí třetině padalo opravdu velké množství tyček, nejprve si málem vstřelil vlastní branku Tomáš Běhula. Poté zase slibně pálil z kruhu Jakub Vrána. Na druhé straně zněly tyčky po střelách od modré, většinou v početních výhodách. O nejzajímavější akci závěrečného dějství se však postaral Martin Weinhold, který nejprve skvělým zákrokem zastavil slibně se rozvíjející přečíslení soupeře a poté přejel celé kluziště a na druhé straně v mezikruží vypálil. Nakonec ale střelecké štěstí ani jednomu týmu nepřálo a Energie třetí třetinu přešla díky kvalitní práci v obraně bez úhony. Hostům nakonec nepomohlo ani dlouhé závěrečné power-play.

Ohlasy trenérů

Jiří Žůrek (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to týmově dobře uhrané utkání, které jsme si velmi zodpovědně dokázali ubojovat. Měli jsme navíc i trochu štěstí, byli jsme produktivní a brankář Frček nás navíc podržel. Ale opravdu se hrálo hodně dobře týmově a hodně obětavě, z čehož pramení i vysoký počet zblokovaných střel. Všechny hráče musím pochválit za obětavý výkon.

Robert Kaše (Piráti Chomutov): Přijeli jsme do Varů s tím, že chceme vyhrát, ale špatně jsme vstoupili do utkání. Hráli jsme úplně bez pohybu a mysleli jsme si, že to půjde samo a podle toho to vypadalo. Ve druhé třetině jsme přidali, ale poté už nám scházelo to potřebné štěstí. Všechno se sypalo proti nám a myslím, že ani výkon sudího tomu nepřidal. Nechci to svádět jen na něj, ale myslím, že není dobré, když přijedeme do Varů a píská tu karlovarský rozhodčí.

Fotogalerie