HC Energie Karlovy Vary

Dorost si spravil po prohře s Litvínovem chuť a Kladno porazil s nulou

SD: HC Energie Karlovy Vary - HC Kladno 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Po úterním nezdaru s Litvínovem si mohli starší dorostenci trochu spravit chuť na předposledním soupeři skupiny Západ. Do KV Areny jim totiž k vzájemnému utkání dorazili jako soupeř kladenští Rytíři. O všem de facto rozhodla první třetina, ve které Energie svého soupeře naprosto drtila a dostala se do vedení, které už udržela, i díky navýšení ve druhé třetině. Zajímavostí je, že obě branky domácích padly při signalizovaném trestu pro soupeře.
Extraliga staršího dorostu, 15. kolo, čt 22.10.2015
Karlovy Vary
Kladno
2:0
1:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 14. Pátek (Horký, Kurfürst), 34. Hotěk (Horký, Pastyřík). Rozhodčí: Blumel – Černý, Malý. Vyloučení: 4:5. Diváci: 177. Střely na branku: 28:16.
Karlovy Vary: Grančarov – Bernáth, Vápeník, Klejna, Pátek, Kunc, Hrůša, Přibyl – Pastyřík, Kurfürst, Horký – Slabý, Bečka, Prošek – Hotěk, Šála, Tlačil – Halberštát, Chdounský
Kladno: Blažek – Šíma, Kiml, J. Kučera, Müller, Klusáček, Veber, Smrž – Hrabík, Kubík, Kalaj – Řepka, Husarik, Pejchal – Sagan, M. Kučera, Kovacs – Svoboda

Komentář k utkání

Utkání zpočátku postrádalo větší tempo, ale o něco více ze hry měla patrně Energie, která si dokázala také vytvářet větší šance. To jí velmi nabudilo a asi od sedmé minuty soupeřovu obranu svou převahou naprosto decimovala. Energie hrála famózně, hráči o sobě věděli, vymýšleli nádherné přihrávky a ve většině situací se dokázali parádně zorientovat. Oplývali pohybem a čišela z nich chuť do hry. Nejprve měl velkou šanci například Hotěk, který ale nezamířil v předbrankovém prostoru přesně. Ještě větší pak například Bečka, který nejprve selhal při pokusu do téměř prázdné brány, který mu vyrazil brankář, a poté i při bekhendovém blafáku. Sám na brankáře jel také Hotěk, ale ani jemu klička do bekhendu nevyšla. Puk se poté ještě dokonce dostal do branky, když zakončoval v protiútoku Kurfürst, ale branka byla v tu chvíli už dávno posunuta bránícím hráčem.

A to nebylo zdaleka vše. Bylo tak jen otázkou času, kdy se domácí tým prosadí. A nakonec to přišlo. Domácí opět roztočili defenzivu soupeře, rozhodili gólmana a v pokračující akci našel Horký na modré Olivera Pátka, který už neměl problém tvrdou střelou síť konečně rozvlnit. Po vstřelení první branky ale energetici výrazně polevili a jejich převaha už rozhodně nebyla tak enormní, jako v předchozích případech. I při tvorbě šancí domácí ubrali. Zkrátka se uspokojili s jednobrankovým vedením, a to už do konce třetiny udrželi.

Energie ve druhé třetině maličko polevila a Kladno se dostávalo více do hry. Šancí ale bylo v této třetině opravdu málo a k vidění toho zas tolik nebylo. V první polovině třetiny na sebe upozornil výrazněji snad akorát kladenský Kubík, který trefil v protiútoku Grančarova do masky. Druhá polovina třetiny však byla o něco zajímavější. Domácí měli nejprve k dispozici dvojnásobnou početní výhodu, které ale využít nedokázali. Vzápětí však sudí opět signalizoval výhodu pro Karlovy Vary a domácí se podruhé prosadili. Pokus Horkýho ještě Blažek vyrazil před sebe, ale k puku se pak dostal Michal Hotěk, který udělal vyjetému brankáři kličku a bez problému puk zasunul do prázdné brány. Poté měli domácí ještě jednu početní výhodu, ale v té měli navrch spíše tedy hosté. Jenže když své šance v samostatném úniku přízemní střelou nevyužil ani Kalaj, odcházelo se do šaten za stavu 2:0.

Ve třetí třetině se hrál v podstatě stejný hokej, jako ve třetině předchozí. Hrálo se spíše bez větších šancí a Energie měla vesměs vše pod kontrolou. Karlovy Vary mohly dokonce své vedení ještě navýšit, když měl velkou šanci Prošek, který ale podobně, jako v prvním dějství Bečka, již překonaného brankáře neprostřelil. Více se ale museli domácí bránit. Velkou šanci měl například v oslabení Kubík, který nevyužil samostatného úniku, ale byl při něm alespoň faulován, takže se srovnali síly na ledě. Kladnu však nakonec nepomohla ani závěrečná hra bez gólmana a poté, co Prošek netrefil prázdnou branku, mohla Energie slavit zasloužené vítězství.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Já si myslím, že jsme dnes odehráli povedené utkání. V porovnání s úterní ostudnou porážkou hráči bojovali, snažili se a hráli dostatečně intenzivně. Domnívám se, že jsme většinu utkání měli pod kontrolou, ale pro větší klid nám, bohužel, chyběla výraznější kvalita v koncovce. Když jsme ale udělali chybu, mohli jsme se spolehnout na gólmana Grančarova, což pro nás bylo velmi důležité. S nulou i se ziskem tří bodů jsme spokojeni.