HC Energie Karlovy Vary

Energie po rozpačitém úvodu otočila utkání s Pardubicemi

HC Energie - HC Dynamo Pardubice 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Karlovarští hokejisté navázali na úspěchy před reprezentační přestávkou a získali třetí tříbodové vítězství v řadě. Proti Pardubicím se však nerodilo lehce. Především v první polovině předváděli energetici malátný výkon a prohrávali už 0:2. Branka kapitána Bičánka však nastartovala obrat, který vítěznou brankou završil Rudolf Huna.
Tipsport extraliga, 18. kolo, pá 13.11.2015
Karlovy Vary
Pardubice
3:2
0:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 30. Bičánek, 52. Duda (Kůs), 55. Huna (Marosz) – 5. Voženílek (Tomášek), 22. Poulíček (Bokroš, Tomášek). Rozhodčí: Petr Lacina, Odřich Hejduk – Daniel Hynek, Štefan Belko. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 3452. Střely na branku: 16:26. Zblokované střely: 6:5. Hity: 13:4. Vhazování: 35:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek(C), J. Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Dvořák, Rodney – Rachůnek, Marosz, Huna, Duda, Kůs, Bartek, Harkabus, Bulík, Kohout, Vachovec, Osmík, Gorčík
Pardubice: Maxwell – Gregorc, Štajnoch, Čáslava(C), Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda, Havlík – Svoboda, Marcinko, Tybor, Rolinek, Nahodil, Sýkora, Voženílek, Tomášek, Poulíček, Panna, Kaut, Moučka

Komentář k utkání

Oba týmy začaly utkání celkem otevřeně, a tak ochozy KV Areny zpočátku přihlížely na obou stranách několika zajímavým přečíslením. Jenomže poté v souboji za brankou příliš okatě hákoval soupeře navrátilec do karlovarské sestavy Duda a Pardubice měly k dispozici početní výhodu. Ta se jim ale příliš nevydařila a brankář Maxwell musel dokonce několikrát svůj tým také podržet. Když se Duda vrátil zpět do hry a Vary mohly hrát v pěti, tak se Dynamo konečně usadilo v útočném pásmu a po několika dorážkách se i za pomoci mantinelu dokázal prosadit před brankou Daniel Voželník, kterému nabídla Energie opravdu hodně prostoru a času. Poté se pokračovalo ve zmatené a hodně otevřené hře bez větších šancí, která se dala označit za poměrně vyrovnanou.

V další fázi začaly mít navrch Pardubice, které uklidnily svou hru a byly velmi nebezpečné. Domácí často dopláceli na zbytečné ztráty puku a hosté hrozili z nebezpečných pozic. Při brankáři Energie ale vždy stálo štěstí, které mu pomohlo také při samostatném úniku Bokroše, který se s lehkostí protáhl mezi obránci, ale nevyšla mu klička. Když se něco podobného podařilo také nováčkovi karlovarské sestavy Jaroslavu Kůsovi, zdálo se, že Energie tento nápor vydržela. Hned však hosté zahrozili dalším samostatným únikem z následného protiútoku a zběsilá otevřená hra opět začala. Uklidnění přinesla až přesilová hra domácích, ve které se dostal k obrovské šanci v předbrankovém prostoru několikrát dorážející Osmík. Poté se ale po dalším vyloučení Dudy role otočily a Pardubice byly brance ještě blíže. Domácím se podařilo několik jejich dorážek vytáhnout doslova z brankové čáry, a tak nakonec domácí vybruslili z první třetiny jen s jednobrankovou ztrátou.

Hosté naskočili do druhé třetiny aktivně a okamžitě se vrhli do útoku. A tentokrát už jim bylo přáno, střelu Tomáše Bokroše, šikovně tečoval do škvírky mezi betony brankáře Závorky Patrik Poulíček. Inkasování Energii ochromilo, a Pardubice tak měly i nadále více ze hry. V perfektním postavení byl v mezikruží například Sýkora, ale nastřelil pouze Závorkovu hruď. Pak se hra začala postupně vyrovnávat a do šancí se díky početním výhodám začaly dostávat také Karlovy Vary. Nejdřív se nebezpečně protáhl obranou Rachůnek, který už ale byl brankáři příliš blízko na to, aby bekhendem přesně zakončil. Nakonec se Energie také dočkala, když v jedné z dalších přesilových her dostal puk na modré Radim Bičánek a tvrdou střelou přímo do růžku branky umazal z náskoku soupeře.

Po vstřelené brance se pak ale z utkání atraktivita vytratila. Oběma soupeřům odskakovaly puky, nedařil se přechod přes střední pásmo a šancí k vidění moc nebylo. A když už se někdo rozjel k dobré šanci, většinou jí zastavil ofsajd, jako v případě Martina Barteka, který už mířil do samostatném úniku. Do šaten ale tentokrát mohli trochu šťastněji odcházet domácí, kteří se vrátili Bičánkovou brankou zpět do hry a navíc si přenášeli do závěrečné dvacetiminutovky zbytek přesilové hry.

V prvních minutách poslední třetiny bylo aktivnější Dynamo, i přesto, že ještě dohrávalo oslabení. I poté ale mělo navrch a nebezpečný byl například Čáslava, který Závorku prověřil hodně tvrdou střelou z kruhu. Na druhé straně byl pak nebezpečný například Huna, když prověřil Maxwella, kterému výborně clonil Marosz. A od té doby měly více ze hry snaživější Vary, zatímco hosté už se více soustředili na obranu a protiútoky. I díky si Východočeši mohli vyzkoušet přesilovou hru v pěti proti třem, ve které nastřelil tyč Blaž Gregorc. Když pak Rodney naskakoval zpět do hry, mohl si i on vyzkoušet své ofenzivní schopnosti, střelou podél hrazení Maxwella však nezaskočil. Energie každopádně své dvojnásobné oslabení přečkala bez inkasování a dál se mohla soustředit na snahu o vyrovnání.

A to se vyplatilo v 52. minutě. Za brankou odvedl skvělou práci Kůs, který obral soupeře o puk a okamžitě se s ním tlačil před branku, Odtud se po jeho střele puk odrazil do brusle přijíždějícího Radka Dudy a putoval do odkryté branky. Hosté ještě vystrčili růžky, zkoušeli vzít si vedení zpět, na rozjeté domácí už to ale nestačilo. Svůj obrat Energie završila v 55. minutě. Od hrazení si vybruslil chytře Marosz, který zpoza hráče vystřelil. Jeho pokus vyrazil brankář pouze před sebe a přijíždějící Rudolf Huna už neměl problém puk do brány doklepnout. Pardubice si pak závěr samy zkomplikovaly. Brzy musely do čtyř, Ščotka navíc inkasoval desetiminutový trest za nesportovní chování. V přesilové hře sice domácí pojistku nepřidali, závěr utkání si však pohlídali a soupeře nepustili k odvolání brankáře.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Začnu těmi klady. Otočit zápas z 0:2 na 3:2 nás jistě nakopne jak po herní, tak i po psychické stránce. Po přestávce jsme potřebovali utkání zvládnout, a to se nám podařilo. Z vítězství se těšíme, ale v zápase bylo mnoho věcí, které musíme zlepšit. Hlavně ten úvod zápasu. Musíme začít hrát úplně jinak. Musíme být aktivnější. Dnes ale převyšuje vítězství a to, že jsme zápas otočili.

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): Mně se utkání těžko hodnotí. Myslím si, že jsme podali kvalitní výkon. Možná jsme byli v utkání lepším týmem, ale bohužel výsledek 2:3 nás samozřejmě neuspokojuje. Co se dělo ve třetí třetině, je pro mne nepochopitelné.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 12.11.2015

Po reprezentační přestávce hostíme Pardubice