HC Energie Karlovy Vary

Svoboda: Věřím, že se bude dařit mně i týmu

Nejnovější útočná posila se s A-týmem už pilně připravuje na poslední předvánoční utkání v Brně. Na pondělním tréninku nastupoval Jakub Svoboda ve formaci s Vachovcem a Bulíkem. „Na zápas v Brně se hodně těším, je to pro mě výzva,“ říká pětadvacetiletý forvard v našem rozhovoru.

Jakube, jak dlouho probíhala jednání mezi vámi, Pardubicemi a karlovarským klubem?
To opravdu nevím, jak dlouho se spolu kluby domlouvaly. Mně to bylo oznámeno ve čtvrtek ve tři hodiny odpoledne, následně mi volal sportovní manažer Jaromír Kverka a v sobotu jsem byl již na svém prvním tréninku.

Určité spekulace o vašem příchodu proběhly už v listopadu...
Ano mluvilo se o mně, ale když jsem mluvil s manažerem Dušanem Salfickým, tak mě ujistil, že mě nikam nevymění.

Teď jste hráčem HC Energie. Jaké máte očekávání?
Je tady skvělá parta. Z mého pohledu jsou kluci v pohodě a já doufám, že nám to takto bude šlapat i v zápasech.

Výsledkově jsou na tom Dynamo i Energie podobně...
Možná to ani jednomu z týmů teď nejde, ale když se podíváme na tabulku, tak je tam v rozmezí deseti bodů vyrovnáno osm celků. Je to o pár bodů, a když Vary třikrát vyhrají tak mohou být úplně někde jinde.

Teď vás čeká utkání na Kometě. Jak jste se připravovali na tohoto soupeře? Nějakou dobu jste v Brně působil…
Na toto utkání se samozřejmě těším. Pro mne osobně je to pořád tak trochu výzva, mám tam hodně kamarádů. Na ledě se trochu pokoušeme, ale stále budeme přátelé.

V Brně jste zažil své nejlepší období, co se týče zisku kanadských bodů. Jak na tento rok navázat v Karlových Varech?
Jednoduše. Začít dělat body.

Měl byste nastupovat s Tomášem Bulíkem a Michalem Vachovcem v jedné formaci. Jak vám tito spoluhráči sedí?
Oba dva jsou velmi rychlí a silní na puku. To by nám všem mělo hodně pomáhat a měli bychom si začít rozumět. Pokud možno co nejdříve.

Obránci se střídají v jiném rytmu, než útočníci. S nimi se také musíme nějak více sehrávat?
U těch obran je to trochu jiné. Někdy se hraje na čtyři útoky a tři obrany, takže za vámi nejsou ti kluci, které máte za sebou na tréninku. Ale to je všude stejné.

Musím se zeptat na váš ochranný štít očí. V Brně a ve Zlíně jste hrál z hodně tmavým sklem. Teď již máte o něco světlejší. Proč ho používáte?
Mám ho kvůli očím. Mnohokrát je mám velice unavené, je to následek několika otřesů mozku. Už nehraji s tak tmavým štítkem jako v Brně nebo ve Zlíně, ale tmavší je stále.

Generální manažer Energie o vás prohlásil, že očekává váš bodový přínos. Jak vnímáte tento tlak?
Tlak necítím. Samozřejmě, ani já jsem nebyl spokojený s body, které jsme udělal v Pardubicích. Jasně, že bych chtěl, aby jich bylo více, ale to znamená, že se musím více snažit a makat, aby mi to tam začalo konečně padat.

Brzo se podíváte do Pardubic, kde se Energie představí už 28. prosince. Jaké máte očekávání od tohoto klání?
Očekávání? Ještě minulý týden jsem tam trénoval, takže to bude hodně zvláštní utkání. Vypíšu nějaké odměny pro spoluhráče.

Buďte trochu konkrétní…
Akorát se mi to sešlo. V Pardubicích jsme vypisoval odměny za zápasy se Zlínem a Brnem, teď budu vypisovat za Brno a Pardubice. Je toho hodně moc najednou. Takže to nebude tolik, jako jsem dal za ta dvě utkání v Pardubicích, ale něco to určitě bude.

Jak se vám v Karlových Varech bydlí a co říkáte na město?
Zatím jsem na hotelu, ale už jsem si našel byt a až se vrátíme z Brna, tak se přestěhuji.

Už se orientujete ve městě?
Tak trochu ano, ale vše je tady strašně moc do kopce.

Jste zvyklý na rovinu. V Brně nějaký ten kopeček je, ale Pardubice jsou placka. Karlovy Vary jsou oproti Pardubicím velehory…
V Brně to bylo také trochu do kopce, ale jak jsem bydlel daleko, tak jsem všude jezdil autem. Pardubice jsou opravdu absolutní rovina, ale když jsem se byl po Varech projít, tak jsem byl až překvapený, jak vysoko se musí jít na různá místa.