HC Energie Karlovy Vary

Poslední utkání před play-off ovládli starší dorostenci jednobrankovým rozdílem

SD: HC Energie - AZ Havířov 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
V rámci posledního 16. kola nadstavby NOEN Extraligy staršího dorostu skupiny B se energetici střetli s týmem AZ Havířov. Utkání bylo velmi vyrovnané, a tak rozhodující gól padl až v devětačtyřicáté minutě, kdy o vítězi rozhodl Petr Štaif (na snímku). Karlovarské dorostence nyní čeká play-off, ve kterém se postaví týmu HC Sparta Praha již 3.3. ve čtvrtek. První domácí utkání v rámci osmifinále sehrají Karlovarští v pondělí 7. března, tak neváhejte a přijďte je podpořit.
Extraliga staršího dorostu, II. 16, so 27.2.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Havířov
2:1
1:1, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 20. Slabý (Prošek, Hotěk), 49. Štaif (Prošek) – 11. Ševěček (Rzekanowski). Rozhodčí: Jakub Valenta – Daniel Hynek, Jan Schopf. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 42:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Beran – Bernáth "A", Vápeník "C", Hrůša, Kunc, Štaif, Pátek, Kala – Habr, Petrov, Šála, Chodounský, Hotěk, Slabý, Prošek, Salnikov, Halberštát, Tlačil, Hoang
Havířov: Matoušek – Mrowiec "C", Sztruc, Srníček, Ševěček, Aulehla, Zíková – Peterka "A", Potočný, Pecka, Pawliczek "A", Strakoš, Lenomar, Piš, Rzekanowski, Bambula

Komentář k utkání

Úvod do utkání měli lepší Karlovarští, kteří se ihned po startovním vhazování vydali do útočného pásma hostí. První větší šance Karlových Varů jsme mohli být svědky během druhé minuty po akci Vápeníka, Hrůši a Proška. Na druhé straně to zkoušeli hosté, ale v situaci dva na jednoho se jim nakonec úspěšně zakončit nepodařilo. Havířovští měli k dispozici přesilovou hru, při níž Sztrucem tečovaný puk málem skončil za zády karlovarského gólmana Berana. I přes několik šancí domácích jsme se gólu z jejich strany nedočkali. Naopak na druhé straně se to hostům podařilo. V jedenácté minutě se po pěkné přihrávce Rzekanowskiho na modrou prosadil Vojtěch Ševěček, a otevřel tak skóre zápasu. V následujících minutách měly oba týmy problém udržet si útočné pásmo. Karlovarští se snažili vyrovnat, a na hostujícího brankáře Matouška to zkoušeli ze všech stran, ale nedařilo se jim. Chodounský tečoval prudkou střelu Vápeníka, avšak ani tato šance gólem neskončila. Hosté se snažili navýšit, ale ani jim se střelecky nedařilo. Velká šance Karlových Varů nastala také po buly před Matouškem, kdy po signálu jeden z domácích útočníků netrefil brankářem odkrytou branku. Po faulu hostí si Karlovarští zahráli jejich první přesilovou hru, které využili a vyrovnali stav utkání. O vyrovnání se postaral Martin Slabý, jenž střelou z mezikruží zasáhl Matouškovu svatyni.

Druhá perioda toho k podívané moc nenabídla. Ani jednomu z týmů se nedařilo udržet útočné pásmo, a tak se hra neustále přelévala ze strany na stranu. Hned v první minutě této třetiny došlo k vyloučení na straně hostí. Domácím se nedařilo prostřelit havířovskou obranu. Až několik málo vteřin před koncem havířovské hry v oslabení nastala pro hosty velmi nepříjemná situace, když si Prošek našel v útočném pásmu Hrůšu, jehož střelu Matoušek skvěle vychytal. Jen co se hosté ocitli v plném počtu, opět se provinili faulem. Další hru v oslabení také přečkali bez újmy, jelikož většina přihrávek energetiků byla nepřesná. Pawliczek se pokusil navýšit v sedmadvacáté minutě, ale znemožnila mu to domácí obrana, která ho v mezikruží na poslední chvíli zastavila. Ve stejné minutě došlo k vyloučení jednoho z domácích obránců. Energie při hře v oslabení držela hosty daleko od Berana, a tak se ke střílení na branku hosté dostávali jen zřídka. V jednatřicáté minutě bylo po faulování ujíždějícího Pecky nařízeno trestné střílení, ale ani to stav utkání nezměnilo. Hra byla velmi chaotická, a tak bylo vidět více individuálních útoků než týmových. V závěru tohoto dějství se v karlovarském brankovišti utvořila obrovská skrumáž, při níž kotouč skončil někde pod Beranem. Po odehraných čtyřiceti minutách byl stav utkání stále vyrovnaný – 1:1

Havířovští vstoupili do závěrečné třetiny velmi aktivně. První nebezpečnější střela Aulehly se za Berana naštěstí pro domácí nedostala. Minutu po této střele byl ve velké šanci Slabý, ale nedokázal kotouč procpat za Matouška. Ve čtyřiačtyřicáté minutě svou střelou z pravého kruhu na levou tyčku Slabý rozezněl prostory KV Arény. Hostující brankář byl zřejmě velmi vděčný, že tam tyčka byla a svým gestem – polibkem na ni, pobavil celé publikum. Následný únik a střela Tlačila zaměstnaly jeho lapačku. Třetí vstřelená branka tohoto utkání padla během 49. minuty. Po přenechání kotouče Proškem střelou zápěstím z pravého kruhu rozvlnil síť havířovské branky Petr Štaif. Při další akci Karlových Varů dorážel u levé tyče na Matouška Petrov, ale nenavýšil. Závěr třetí třetiny se nesl opět v duchu konce té druhé. Nepřesné přihrávky a hra z pásma do pásma. Pět minut před koncem utkání sudí potrestali domácího obránce dvěma minutami, a Havířovští tak měli možnost vyrovnat. To by jim však nesměli bránit domácí, kteří je za modrou vůbec nepustili a předváděli pěkné defenzivní zákroky. Během šedesáté minuty hráli v oslabení hosté. V posledních vteřinách dorážel u havířovské branky Hotěk, který skóre nakonec změnit nestačil.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): K dnešnímu utkání jsme dali prostor několika hráčům k regeneraci před play-off a myslím si, že se to projevilo na naší souhře, kdy jsme působili v některých pasážích utkání nekompaktním dojmem. Na druhou stranu jsme přeci jen rádi, že jsme utkání dovedli do vítězného konce a získali před play-off tři body. Od pondělí se budeme připravovat na Spartu.

Martin Janeček (AZ Havířov): První třetinu jsme odehráli slaběji, špatně jsme nastoupili. Nevím jestli je to tím cestováním, ale prostě první třetinu jsme nezvládli. Nicméně druhá třetina se vyrovnala a poté to bylo oboustranně vyrovnané utkání. Domácí měli o chlup větší štěstí, že dali rozhodující vítězný gól.