HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka udolala Kometu a postupuje do čtvrtifnále

JUN: HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:4 (0:3, 2:0, 1:1)
Neskutečně vyrovnaná osmifinálová série s Kometou Brno skončila karlovarskou výhrou, junioři tak postupují do čtvrtfinále! Tři těsné, ale vítězné venkovní zápasy rozhodly o cestě energetiků do další fáze. V rozhodujícím zápase začala Vlčí smečka skvěle a po první třetině měla tříbrankový náskok, díky zbytečným vyloučením ale Kometa dokázala vyrovnat. Rozdílovou branku pak ale vstřelil v přesilovce pár minut před koncem Patrik Michálek, společně se svými spoluhráči se tak může radovat ze zaslouženého postupu. Ve čtvrtfinále juniory čeká pražská Sparta, série hraná na tři vítězné utkání začíná 18.3 v Praze, první domácí utkání je pak na programu v úterý 22.3.
DHL extraliga juniorů, OF5, út 15.3.2016
Kometa Brno
Karlovy Vary
3:4
(0:3, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 31. Kratochvíl (Štancl, Kusko), 35. Kupčík (Pokorný), 41. Kusko (Šnajnar, Kupčík) – 2. Čejka (Svoboda), 9. Bečka (Davídek), 18. Janata (Dudek, Svoboda), 53. Michálek (Weinhold, Vrána). Rozhodčí: Kika, Kubičík – Hanzlík, Novák. Vyloučení: 4:10. Využití: 2:1. Diváci: 721. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4.
Kometa Brno: Slavíček – Švejda, Štancl, Sedláček, Kubeš (A), Kabelka, Šnajnar, Kupčík (A) – Zohorna, Pokorný, Lunter, Kratochvíl, Nováček, Král, Horký, Garčic, Kusko, Boltvan (C), Hroudný.
Karlovy Vary: Frček – Michálek (A), Beer, Weinhold, Vodička, Rulík (C), Pajk, Dudek – Nguyen, Janata, Vrána (A), Čejka, Bečka, Svoboda, Hauzr, Zikmund, Davídek, Babka, Hendrych.

Komentář k utkání

Utkání v jihomoravské metropoli začalo hodně svižně a lépe do něj vstoupili hosté. Již po minutě hry se po chybě domácích při rozehrávce dostal k puku na brankovišti nikým nehlídaný Michael Čejka, který se dostal k zakončení forhendem a zamířil nekompromisně pod horní tyč. Své šance měli následně také domácí hokejisté, za zmínku stála teč Pokorného, ale jeho pokus dokázal Frček s vypětím sil vytěsnit betonem mimo svou svatyni. Z ničeho nic se tak opět radovali hostující hráči. Davídek za brankou vybojoval puk pro Jana Bečku, který se do gumové pryže opřel z první v mezikruží a trefil se milimetrově po ledě mezi betony Slavíčka. Třetinu hrůzy pro domácí završil tlak hostů v závěru první periody, kdy sice neuspěl se svým pokusem na brankovišti Nguyen, nicméně jeho zaváhání napravil o chvíli později Jiří Janata, jenž si vybruslil zpoza rohu a překvapil Slavíčka nahozením na bližší tyč, které domácímu brankáři prošlo mezi rukou a tyčí. Karlovarští tak odcházeli do kabin s tříbrankovým náskokem.

Druhou třetinu začali výrazně lépe domácí, kteří měli od úvodu velký tlak. Hrozil například Pokorný, který ale v dobré pozici přestřelil branku, nebo také Kupčík, jehož pokus po ledě skončil na tyči branky celku ze západu Čechu. Domácí se následně přeci jen dočkali, když se puk po nahození od modré odrazil od betonů brankáře Frčka k volnému Jakubu Boltvanovi, který jej rychle zavěsil do odkryté svatyně. Kometa tlak stupňovala a znovu zaslouženě snížila. Při další přesilové hře se Pokorného rána odrazila od brusle jednoho z hostů k volnému Michalu Kupčíkovi, který z otočky poslal po ledě puk do prázdné branky za dezorientovaného Frčka. Brno i nadále pokračovalo v obrovském tlaku, ve svých šancí selhali například před prázdnou brankou Radim Zohorna nebo Brňané nedokázali proměnit přesilovku 5 na 3. Do kabin však odcházeli spokojenější, a to s jednobrankovou ztrátou.

Třetí třetina pro zaplněné ochozy v DRFG Areně nemohla začít ani lépe, když se Kometa dočkala vyrovnání. Šnajnar se dostal ke kotouči u pravé tyče, od které poslal křižný pas na volného Silvestera Kuska a ten se štěstím procedil puk za záda hostujícího brankáře. Tlak svěřenců Pavla Pazourka gradoval, výrazné šance však nepřicházely. Naopak na druhé straně se zaskvěl se svou lapačkou Slavíček, který ukryl v rukavici dorážku Vrány do prázdné branky. Na opačné straně pak pálil z mezikruží sjíždějící Kusko, ale druhou branku po ráně na vzdálenější tyč nepřidal. Klíčový moment přišel v 52. minutě, kdy po sérii vyloučení hráli hosté přesilovku 4 na 3. Při ní se k odraženému puku dostal Vrána, který rychle posunul hrací předmět na modrou, kde došlo k jeho výměně a z první se do něj opřel Patrik Michálek, který tvrdou pumelicí po ledě prostřelil Slavíčka mezi betony. Brňané do konce hodně tlačili, v závěru zkoušeli při přesilové hře hru bez brankáře, ovšem ani v jedinečné početní převaze 6 na 3 kýženou branku nevsítili. Karlovarští junioři tak zvládli rozhodující osmifinálové utkání, postoupili do čtvrtfinále, kde narazí na Spartu Praha, vítěze základní části DHL Extraligy juniorů.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Bylo to dnes jako přes kopírák s minulým zápasem doma, kdy jsme nezachytili první třetinu. Inkasovali jsme hodně laciné branky, další dvě třetiny jsme byli daleko lepší, měli jsme spoustu šancí. Celou sérii jsme bušili do soupeře, který hrál urputnou obranu. Nakonec ale právě naše chyby soupeř potrestal. Karlovy Vary prakticky vytěžily z minima maximum, což nám se nepovedlo. Oba celky hrály na venkovních kluzištích uvolněněji, hráči necítili takový tlak a jakousi povinnost vyhrát.

Jiří Žůrek (HC Energie Karlovy Vary): Paradoxně jsme vždy v Brně hráli lepší hokej. Od začátku jsme šli za úspěchem, stejně jako v prvních dvou utkáních tady. Zaslouženě jsme vyhráli, a především jsme se po dvou prohrách skvěle vyrovnali s tlakem. Kluci dneska podali parádní výkony, bojovali a od začátku předváděli to, co jsme si řekli. Základem úspěchu byl obrovský týmový výkon všech hráčů.